دوشنبه 5 آذر 1403

چکش کاری قانون انتخابات ریاست جمهوری در مجلس

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روز گذشته وارد بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری شده اند تا سیزدهمین دوره انتخاب اولین مقام اجرایی کشور به شکلی متفاوت برگزار شود و دیگر شاهد تشکیل صف‌های طولانی از هر قشری با هر سطح از سواد و شغلی در روزهای ثبت‌نام کاندیداتورها نباشیم.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روز گذشته وارد بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری شده اند تا سیزدهمین دوره انتخاب اولین مقام اجرایی کشور به شکلی متفاوت برگزار شود و دیگر شاهد تشکیل صف‌های طولانی از هر قشری با هر سطح از سواد و شغلی در روزهای ثبت‌نام کاندیداتورها نباشیم.

به گزارش تابناک، نمایندگان مجلس شورای اسلامی بعد از یک ماه از تصویب کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، بررسی جزییات این طرح 12 ماده ای را از روز گذشته در صحن علنی آغاز کردند. آن ها شروط جدیدی را بر سر راه کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری قرار دادند که از جمله آن می توان به مدرک تحصیلی، سابقه اجرایی و سن کاندیداها اشاره کرد.

وکلای ملت شرایطی را برای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به تصویب رساندند؛ داوطلبان حضور در انتخابات باید علاوه بر قرار گرفتن در زمره رجال مذهبی و سیاسی، ایرانی الاصل بوده و صرفا تابعیت ایرانی داشته باشند بدان معنا که در گذشته و یا حال تابعیت کشورهای دیگر و حتی کارت اقامت یا مجوز یا سایر عناوین (گرین کارت) نداشته باشند.

ویژگی هایی همچون مدیر و مدبر، داشتن حسن سابقه، امانت و تقوا و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور نیز در زمره شرایط کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد.

داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و یا مرکز مدیریت حوزه های علمیه، حداقل سن 40 سال تمام و حداکثر سن 70 سال تمام در هنگام ثبت نام، برخورداری از سلامت و توانایی جسمی و روانی کافی، جهت ایفای مسئولیت ریاست جمهوری، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم قانونی، عدم مؤثربودن درتحکیم رژیم سابق و وابستگی به آن، عدم سابقه استعمال یا اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان از دیگر شرایط ثبت نام برای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شود.

علاوه بر این با مصوبه مجلس دواطلب انتخابات ریاست جمهوری باید سابقه تصدی حداقل 4 سال در مناصبی مندرج در بندهای «الف» تا «ج» ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری را داشته باشد که سمت هایی همچون معاون رؤسای قوای سه گانه، دبیر شورای عالی امنیت ملی یا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس دیوان محاسبات کشور، استاندار شهردار شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت، رئیس سازمانها و نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشورو مدیر حوزه های علمیه کشور را شامل می شود.

البته نمایندگان تعیین تکلیف بندهای مربوط محکومیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را منوط به بررسی مجدد کمیسیون شوراها کردند. در این باره محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «در این طرح عدم محکومیت کیفری داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری قید شده و اشاره ای به نبود محکومیت حقوقی نشده، همچنین ابهاماتی در مورد نداشتن سوءسابقه امنیتی وجود دارد به همین دلیل این مواد برای رفع ابهامات به کمیسیون ارجاع می شود»؛ منظور رییس قوه مقننه بندهای 5، 6 و 7 ماده 1 این طرح است که در آن «عدم محکومیت به جرائم اقتصادی و انتخاباتی، جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، اقدام بر ضدنظام جمهوری اسلامی ایران، ارتداد، خیانت در امانت و جرائم علیه عفت عمومی»، «عدم محکومیت کیفری مؤثر و عدم محرومیت از حقوق اجتماعی» و «نداشتن سوء سابقه امنیتی و عدم وابستگی به گروه‌های غیرقانونی» را به عنوان شروط کاندیداها مورد اشاره قرار داده است.

با توجه به اینکه جزییات طولانی و بحث برانگیز طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری ادامه بررسی این طرح به جلسات هفته آینده مجلس موکول شد.

علاوه بر این موضوع، امروز نمایندگان مجلس همچون جلسات پیشین پارلمان انتقاداتی را نسبت به لایحه بودجه 1400 بیان کردند؛ در این باره جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار کرد:«لایحه بودجه سال 1400 سیاسی تدوین شده و مجلس نباید در زمین دولت بازی کند، لایحه بودجه باید به دولت بازگردد. با توجه به پاسخ مقام معظم رهبری به نامه آقای روحانی باید بودجه به دولت بازگشته و پس از اصلاح مجددا تقدیم مجلس شود.»

عباس گودرزی نماینده بروجرد نیز گفت:«بودجه ای که رییس جمهوری به مجلس داده باعث گرفتاری مردم و به چالش کشیدن حاکمیت خواهد شد، شما در بودجه از فروش دو میلیون و 300 هزار بشکه در روز صحبت کرده‌اید، اگر بنا بر نوشتن بود 3 یا 4 میلیون بشکه در روز می‌نوشتید. در بودجه درآمدهای غیرواقعی تعریف شده است.»

کمال حسین پور نماینده سردشت و پیرانشهر نیز با انتقاد از وضعیت مملکت داری رییس جمهوری گفت:«آقای روحانی، مملکت داری از پشت میزنشینی و پشت شیشه‌های ماشین امکانپذیر نیست، باید در جمع مردم حضور یابید و ببینید که کمر مردم زیر فشار گرانی، بیکاری، تورم و... خم شده است. اصلا اطلاع دارید مرزهای سردشت و پیرانشهر بیشترین درآمد مرزی را در بین مرزهای غرب کشور برای نورچشمی ها دارد، اما جوانان این منطقه یا بیکار هستند و یا با کولبری امرار معاش می کنند. شما و رئیس گمرک چطور از عذاب وجدان خوابتان می برد که یک تعداد نورچشمی در مرزهای غربی به درآمدهای کلان برسند و جوانان این منطقه برای تهیه نان، کولبری کنند!»