سه‌شنبه 6 آذر 1403

ژاپن پس از جنگ جهانی دوم چگونه بود؟ / فتح قله اورست برای نخستین بار / فوران کوه وزوویوس و خرابی دهکده ترزینو / کنفرانس خبری شهید بهشتی با خبرنگاران خارجی / فراری موندیال 500 مدل 1955، قهرمان پیست / تنها تصاویر باقی مانده از ملکه ویکتوریا

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیو‌ها پیرامون رویداد‌های سیاسی عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

ژاپن پس از جنگ جهانی دوم چگونه بود؟

گزارشی خبری از شرایط ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم که تلاش مردم برای بازسازی کشور ویران پس از جنگ را نشان می‌دهد و همینطور دادگاه جنایات جنگی و وضعیت تعامل مردم ژاپن با نیروهای اشغال‌گر را با زیرنویس فارسی در «تابناک» می‌بینید.

فتح قله اورست برای نخستین بار

سر ادموند هیلاری و شرپا تنزینگ نورگای برای اولین بار در سال 1953 توانستند قله اورست که بلندترین قله زمین است فتح کنند. شرپا‌ها ساکنین بومی نپال هستند که از 500 سال پیش ساکنین کوه‌ها هستند. از آنجایی که در آیین آن‌ها کوه اورست مقدس است، پیش از آن سعی برای فتح این قله توسط آن‌ها صورت نگرفته بود. لغت شرپا در زبان تبتی به معنی «مردمان شرق» است. امروزه در اصطلاح کوهنوردی به افرادی گفته می‌شود که در ازای مبلغی در حمل بار کوهنوردان مشارکت می‌کنند. بعضی شرپا‌ها به دلیل تجربیات فراوانی که در صعود به قلل بلند منطقه داشته‌اند، مشاوران خوبی برای کوهنوردان حرفه‌ای بوده و هستند.

فوران کوه وزوویوس و خرابی دهکده ترزینو

آتشفشان وزوویوس، یکی از معروف‌ترین آتشفشان‌های دنیا در ایتالیاست که تنها آتشفشان اروپای قاره‌ای به حساب می‌آید که در صد سال اخیر فعال بوده است. معروف‌ترین فوران این کوه فوران سال 79 میلادی آن است که باعث نابودی پمپئی، هرکولانیوم و نوکرانیوم و اوپلونتیس و استابیا شد و انفجار به حدی بود که ساکنین این شهر‌ها در لایه‌ای از خاکستر و گل فرو رفتند و تا امروز در همان وضعیت باستانی نگاهداری شده‌اند.

کنفرانس خبری شهید بهشتی با خبرنگاران خارجی

آیت الله سید محمد حسینی بهشتی که در نزد مردم ایران بیشتر با عنوان شهید بهشتی شناخته می‌شود، یکی از نظریه پردازان اولیه انقلاب اسلامی و از شخصیت‌های تاثیرگذار قبل و بعد از انقلاب بود. از مهمترین اقدامات او پیش از انقلاب می‌توان به ایفای نقش در شکل‌گیری مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان و ایجاد جمعیت روحانیت مبارز اشاره کرد. پس از کنترل سفارت آمریکا در تهران در 13 آبان 1358 و استعفای دولت موقت انقلاب در فردای همان روز، کابینه موقت شورای انقلاب، نقش قوه مجریه را به عهده گرفت. شهید بهشتی که آن زمان سومین رئیس کابینه موقت شورای انقلاب بود، در کنفرانس خبری هفتگی خود با خبرنگران پس از توضیح راجع به روابط ایران با کشور‌های جهان و تاکید روی روابط موثر با بسیاری از کشور‌های مختلف، توضیح می‌دهد که تصویر روابط بد ایران با کشور‌های مختلف تلاش آمریکاست. قسمتی از جواب شهید بهشتی به این سوال که چرا با حل مشکل تسخیر سفارت روی مشکلات مهم متمرکز نمی‌شوید، در این ویدیو با ترجمه و زیرنویس فارسی ببینید.

فراری موندیال 500 مدل 1955، قهرمان پیست

«فراری موندیال 500/ Ferrari 500 Mondial» یکی از خودروهای چهار سیلندر فراری است که در دهه 50میلادی به عنوان خودرو فرمول یک از آن استفاده می‌شد. این خودرو نسخه‌ای جدیدتر از خودرو «فراری مونزا /Ferrari Monza» بود که قرار بر رفع شدن ایرادات آن بود. در هر صورت این خودرو در دوران خود در مسابقات بسیاری شرکت داده شد و توانست مقام‌های زیادی را نیز به ارمغان بیاورد. در این ویدیو یک مرد بازنشسته که این خودرو را از دوران جوانی خریده است، همچنان از راندن آن در پیست لذت می‌برد و داستان‌های خود را تعریف می‌کند.

تنها تصاویر باقی مانده از ملکه ویکتوریا

الکساندرینا ویکتوریا یا ملکه ویکتوریا از 20 ژوئن 1837 تا آخرین روز عمر خود در 22 ژانویه 1901 ملکه پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند بود. پس از آنکه پدر و هر سه عموی او بدون اینکه هیچ وارثی برای تاج و تخت و خود به جا بگذارند از دنیا رفتند او در سن 18 سالگی به تخت پادشاهی بریتانیا نشست و قدرت را به دست گرفت. در زمان او بریتانیا یک پادشاهی مشروطه بود که در آن شاه قدرت سیاسی نسبتا اندکی داشت. اما ویکتوریا در پشت پرده سعی کرد تا روی سیاست کشور و انتصاب وزرا اعمال نفوذ کند. روی پرده او یک نماد ملی بود که معرف استانداردهای سفت و سخت اخلاقیات شخصی بود. او با پسردایی خود آلبرت ساکس کوبورگ و گوتا ازدواج کرد و نه فرزند به دنیا آورد که هر کدام با خانواده‌های نجیب‌زاده و سلطنتی در سرتاسر اروپا ازدواج کردند و این لقب مادربزرگ اروپا را برای او به همراه داشت. دوران حکومت او که 63 سال و هفت ما به طول انجامید دوره ویکتوریا نامیده می‌شود. در این دوران بریتانیا تغییرات صنعتی، فرهنگی، سیاسی، علمی و نظامی بسیاری به خود دید و امپراتوری بریتانیا بسیار گسترش پیدا کرد و تبدیل به بزرگترین قدرت استعماری جهان شد. تنها تصاویر باقی مانده از او تصاویری از سفرش به دوبلین و مراسم خاکسپاری او هستند که می‌توانید در این ویدیو آن‌ها را ببینید.