کارزار لغو اشتراک اسپاتیفای

پس از انتشار گزارش فایننشال تایمز درباره سرمایهگذاری 600میلیونیورویی دانیل اک بنیانگذار و مدیرعامل اسپاتیفای در شرکت آلمانی «هلسینگ»، موجی از اعتراضات هنرمندان مستقل علیه این پلتفرم شکل گرفته و به نظر میرسد در روزهای آینده بسیاری از چهرههای شاخص دنیای موسیقی با این اقدام همراهی کنند.
اصل ماجرا این است دانیل اک از طریق شرکت سرمایهگذاری بزرگ خود به نام Prima Materia در «هلسینگ» سرمایهگذاری کرده که زمینه فعالیتش توسعه پهپادها و فناوری هوش مصنوعی برای عملیاتهای نظامی است و در مونیخ کار میکند. این موضوع حالا حاشیه بزرگی را به وجود آورده و گروههای موسیقی محبوبی همچون «دیرهوف»، «شیو شیو»، «کینگ گیزارداند دِ لیزارد ویزارد» اعلام کردهاند آثارشان را از اسپاتیفای حذف میکنند. این گروهها، اگرچه در ژانرهای خود و در جامعه موسیقی مستقل بسیار محبوب و تاثیرگذار هستند و طرفداران زیادی دارند، اما احتمالا با ورود سلبریتیها وضعیت این پلتفرم وخیم شود.
بااینحال گروه «شیو شیو» که یک گروه آرت - راک آمریکایی است با اشاره به آغاز یک فاجعه عظیم و ویرانگر، اسپاتیفای را چاله زبالهایِ دروازه آرماگدونِ خشونتبار دانسته و از کاربران خواسته اشتراک خود را لغو کنند.
این گروه حمایت کامل سه ناشر اصلی خود را نیز دریافت کردهاند. همچنین گروه مشهور «دیرهوف» که در زمینه موسیقی راک فعالیت میکند هم آثار خود را از اسپاتیفای حذف کرد و در بیانیهای نوشت ما نمیخواهیم موسیقیمان باعث مرگ انسانها شود. نمیخواهیم موفقیتمان با فناوری جنگی مبتنی بر هوش مصنوعی گره بخورد. گروه راک استرالیایی کینگ گیزارداند لیزارد ویزارد هم اعلام کرده تمامی آثار خود از جمله 27 آلبوم استودیویی، آلبومهای زنده و مجموعههای گردآوریشده را از پلتفرم اسپاتیفای حذف کرده است.
این گروه هم با انتشار بیانیهای در اینستاگرام نوشت: «سلام دوستان. یک اطلاعیه برای آنهایی که خبر ندارند: دانیل اِک، مدیرعامل اسپاتیفای،میلیونها دلار در فناوری پهپادهای نظامی مبتنی بر هوش مصنوعی سرمایهگذاری کرده است. ما همین حالا موسیقیمان را از این پلتفرم حذف کردیم. میتوانیم بر این «دکتر ایولهای» تکنولوژیک فشار بیاوریم تا بهتر عمل کنند؟ بیایید به پلتفرمهای دیگر بپیوندیم.»
اسپاتیفای یک سرویس پخش آنلاین موسیقی است که به مخاطبانش امکان دسترسی بهمیلیونها آهنگ و آلبوم از هنرمندان سراسر جهان را میدهد و سال 2006 در سوئد راهاندازی شد و اکنون یکی از محبوب ترین پلتفرمهای پخش موسیقی در جهان به حساب میآید و البته اولین بار نیست که استیفای با جنجال روبهرو میشود. در سالهای اخیر، نظرات درباره تاثیر پلتفرمهای استریمینگ بر صنعت موسیقی متفاوت بوده است. در سال 2024 دانیل اِک به دلیل اظهاراتش درباره هزینه «تولید محتوا» با واکنشهای شدیدی روبهرو شد و بسیاری از کاربران و موسیقیدانان او را «از واقعیت دور» توصیف کردند.
اِک بعداً در پاسخ به انتقادات گفت که قصد نداشته مشکلات و دشواریهای هنرمندان را نادیده بگیرد یا آثار آنها را صرفاً «محتوا» بنامد. او افزود هدفش از آن حرف این بوده که بررسی کند چگونه در دنیای پر از تولید مداوم میتوان ایدهها و آثار هنری جسورانه و تاثیرگذار را از میان انبوه صداها پیدا کرد. در همان بازه، اعلام شد اسپاتیفای بیش از یکمیلیارد یورو (860میلیون پوند) سود کرده درحالیکه همزمان بخشی از کارکنان خود را اخراج و قیمت اشتراک را افزایش داده بود.
اوایل سال جاری، دنی فیلث، خواننده گروه کریدل آو فیلث نیز از اسپاتیفای انتقاد کرد و گفت که وظیفه اخلاقیاش این است که حساب کاربری در این پلتفرم نداشته باشد. چارلی بنانته، درامر گروه انترکس هم در نوامبر گذشته گفت: «استریمینگ جایی است که موسیقی به آنجا میرود تا بمیرد.»
اسپاتیفای همچنین بهدلیل تصمیمش مبنی بر قطع پرداخت به ترانههایی که کمتر از 1000 بار پخش شدهاند، مورد انتقاد شدید قرار گرفته است اقدامی که درآمدزایی برای هنرمندان مستقل را دشوارتر میکند و جلوی ورود تازهواردها به صنعت موسیقی را میگیرد.
همچنین باید به یک موج اعتراضی دیگر در اسپاتیفای در سالهای گذشته نیز اشاره کرد که به دلیل پخش پادکستهای حاوی اطلاعات نادرست درباره کووید -19 توسط جو روگن بود. در آن زمان، هنرمندان بزرگی مانند نیل یانگ و جونی میچل موسیقی خود را از اسپاتیفای حذف کردند. این نشان میدهد که هنرمندان مطرح نیز در صورت وجود مسائل اخلاقی جدی، تمایل به کنارهگیری دارند، اما موضوع سرمایهگذاری نظامی، یک چالش جدیدتر و متفاوت است که فعلاًدر میان هنرمندان مستقلتر بازتاب بیشتری پیدا کرده است.