سه‌شنبه 15 آبان 1403

کارکرد استاندارد در زندگی روزمره، ضرورتی انکار ناپذیر

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کارکرد استاندارد در زندگی روزمره، ضرورتی انکار ناپذیر

خرم‌آباد - ایرنا - استانداردسازی در دنیای مدرن ضرورتی انکارناپذیر در زندگی بشری است که علاوه بر رهارود سلامت و امنیت، ارتقا کیفیت و سبک زندگی جهانی شدن و قدرت رقابت محصولات و خدمات را به ارمغان می آورد.

به گزارش ایرنا، امروزه استاندارد در فرهنگ تجارت وکسب و کار به زبان مشترک انسان ها و ملت ها تبدیل شده و گذر زمان چتر استاندارد را برای اغلب تولیدات و برون دادهای بشری گسترده تر می کند و استانداردها هم اکنون جز جدایی ناپذیر زندگی و جوامع بشری بوده بطوری که روش‌های علمی را جایگزین شیوه‌های سنتی کرده است.

استاندارد در لغت به معنای نظم و قاعده و تعریف قانونی برای تببین و تعیین ویژگی های لازم برای محصولات و خدمات است و در این راستا روز 14 اکتبر (مصادف با 22 مهرماه) در تقویم جهانی و 163 کشور عضو سازمان بین المللی استاندارد، روز استاندارد نامگذاری شده است. در این روز کشورهای عضو این سازمان، مراسم ویژه ای را با حضور مقامات کشوری، صاحبان صنایع و تلاشگران عرصه کیفیت و استاندارد برگزار می کنند تا نقش و اهمیت استاندارد را در زندگی مردم و توسعه اقتصادی کشور یادآور شوند.

در 80 سال گذشته با تلاش‌های مدیران و کارشناسان ایرانی دستاوردهای فراوانی در عرصه استاندارد سازی حاصل شده و بررسی شاخص های استاندارد و اعطای نشان استاندارد و ایزو به انبوه فعالان خصوصی و دولتی بیانگر تلاش متخصصان امر است.

این در حالی است که هم اکنون استاندارد سازی مشمول تمامی خدمات و تولیدات نیست و سازمان ملی استاندارد نظارت بر استانداردسازی تولیدات و خدمات مشمول دارد و این استانداردها نیز بر اساس مصوبات شورای عالی کشور تعریف و مشخص می شوند و در حقیقت نظارت ها بر استانداردهای اجباری انجام می شود.

اما حقیقت این است که استانداردسازی و نظارت و بازرسی ها در این زمینه نه تنها سختگیری بر تولید و خدمات نیست بلکه رویکردی برای ریل گذاری در جهت انجام خدمات و تولیدات با کیفیت و رقابت های جهانی و صرفه جوییی در وقت و هزینه است.

اگرچه استانداردسازی مصرف کنندگان و آحاد جامعه را از دریافت خدمات و کالاهای مناسب بهره مند می سازد اما حقیقتی انکارناپذیر در این میان وجود دارد که استانداردسازی فوایدی بیشتری برای تولیدکندگان و ارائه دهندگان خدمات به همراه دارد، که افزایش سطح تولید، صرفه جویی مواد، انرژی و نیروی انسانی و کاهش ضایعات، کیفیت فرآورده ها، قدرت و رقابت در بازارهای بین المللی تنها بخشی از این مزایا است.

از طرفی امروزه کیفیت، خواسته و میلی زودگذر و تبلیغاتی نیست زیرا موضوع مرگ و زندگی مطرح است و بی‌توجهی به آن سبب از دست رفتن مشتریان و کاهش درآمد می‌شود.

در جهان صنعتی امروز همه چیز در حال تحول است. در این عرصه استانداردهای جدیدی که به مدیریت کیفیت موسوم است، فقط به نتیجه محصول نهایی بسنده نمی‌کند، بلکه خط تولید را از ابتدا تا انتها زیر نظر می‌گیرد. این مدیریت برنامه‌ریز و هدفمند، پویایی را به بخش های سازمانی هدیه می‌دهد. سرمایه‌گذاری در راه بهبود کیفیت کالاهای تولیدی برای پاسخ‌گویی به نیازهای مصرف کنندگان داخلی و راهیابی کالاها به بازارهای جهانی و کاهش واردات، مهم ترین اصل در توسعه اقتصادی است. هر کشور در حال توسعه که افزایش و بهبود ظرافت صنعتی را در راس برنامه‌های خود قرار داده باشد، درمی‌یابد که استاندارد کردن شاخص‌های تولید و خدمات و همچنین سنجش و کنترل کیفیت محصولات از جمله نکات اصلی در برنامه های توسعه است.

استاندارد سازی معادله ای پرسود برای ارائه دهندگان و دریافت کنندگان خدمات استاندارد مدیرکل استاندارد لرستان گفت: رعایت استانداردها علاوه بر ارائه محصولات و تولیدات با کیفیت به مصرف کنندگان معادله ای پرسود برای تولیدکنندگان و خدمات دهندگان نیز هست و باعث کاهش هزینه ها و صرفه جویی در منابع و انرژی خواهد شد.

مرضیه قنبریان با بیان اینکه کالاها و خدمات دارای استاندارد اگر باقیمت بالاتر نیز ارائه شوند اما اطمینان از کیفیت و سلامت را با خود به همراه دارند، اظهار داشت: این در حالی است که از طرفی شانس رقابت و ارتقا تولید را برای تولیدکنندگان به همراه دارند.

وی اظهار داشت: وضعیت استاندارد سازی کالا و خدمات در طی سال های گذشته در لرستان ارتقا یافته است و بر اساس قانون محصولات و خدمات مشمول استاندارد اجباری تحت نظارت و بازرسی این اداره کل قرار دارند و به ویژه در زمینه عرضه و توزیع و تولید توجه خیلی بهتری به استانداردسازی در استان شده است.

وی ادامه داد: همچنین در سال های گذشته استانداردسازی در حوزه اسانسور ها و فرآورده های غذایی در استان به خوبی دنبال می شود و در این زمینه مالکان و تولیدکنندگان تعامل خوبی برای این موضوع دارند.

قنبریان با اشاره به وضعیت نامناسب تجهیزات بازی در استان بیان کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا اکنون شهربازی ها و پارک های تعطیل هستند اما تلاش برای استانداردسازی تجهیزات بازی در استان باید توسط متولیان امر در اولویت قرار گیرد.

وی همچنین بر ضرورت توجه بیشتر بر استانداردسازی مصالح ساختمانی استان و مقاومت سازه و ساختمان تاکید کرد و گفت: در این راستا باید نظام مهندسی ساختمان، راه و شهرسازی، صنعت و معدن و متولیان امر در این زمینه اقدامات لازم جهت بهبود وضعیت کنونی را به ویزه در زمینه شن و بتن آماده داشته باشند.

فعالیت 30 آزمایشگاه همکار در لرستان

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: 30 آزمایشگاه همکار در استان توسط این اداره کل تایید صلاحیت شده و گواهینامه معتبر فعالیت وجود دارد.

قنبریان بیان کرد: این آزمایشگاه ها در زمینه ساختمانی، غذایی و کشاورزی، مکانیک و فلزشناسی، سلولزی، شیمیایی و اندازه شناسی فعالیت دارد.

وی اظهار داشت: نظارت بر آزمایشگاه های همکار استاندارد، براساس دستورالعمل ها و روش اجرایی مربوطه انجام می شود و در صورت احراز شرایط، گواهینامه آزمایشگاه برای مدت 2 سال تمدید می گردد.

مدیرکل اداره استاندارد لرستان اضافه کرد: بر اساس ممیزی های انجام گرفته توسط کارشناسان استاندارد، آزمایشگاه از الزامات استاندارد عدول نماید، تعلیق و یا ابطال گواهینامه در دستور کار کمیته فنی اداره کل قرار می گیرد. قنبریان ادامه داد: به استناد بند 10 ماده 7 قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، تنها مرجع رسمی در کشور در خصوص اعتبار بخشی و تأیید صلاحیت کلیه نهادهای ارزیابی انطباق نظیر آزمایشگاه های آزمون و برسنجی سازمان ملی استاندارد ایران می باشد.

تاییدیه ایمنی 388 آسانسور در لرستان صادر شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: تاییدیه ادواری و اولیه ایمنی 388 دستگاه آسانسور نیمه نخست امسال در استان صادر شده است.

قنبریان افزود: از مجموع 455 مورد درخواست شامل 185 تقاضای اولیه و 270 درخواست ادواری در سامانه مدیریت بازرسی آسانسور، 388 مورد منجر به صدور تاییدیه ایمنی شد.

وی اظهار داشت: گواهینامه‌های ایمنی آسانسور دارای اعتبار یک ساله هستند و به شهروندان توصیه می شود، آسانسورهای در حال بهره‌برداری را تحت سرویس و نگهداری مستمر قرار دهند و سالیانه درخواست بازرسی ادواری را در سامانه ثبت کنند.

وی تاکید کرد: رعایت استانداردهای اجباری برای تامین ایمنی لازم در آسانسور ضروری و این موضوع به تمام شهرداری‌های استان اعلام شده است تا صدور پایان‌کار برای ساختمان‌های جدید منوط به دریافت این تاییدیه باشد.

قنبریان با بیان اینکه درخواست های بازرسی آسانسور در سامانه مدیریت اسانسور ثبت می شود ادامه داد: درخواست ها در 2 نوع بازرسی اولیه و یا ادواری ثبت می شود و هر مجوز نیز یکساله صادر می شود.

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: سامانه مدیریت بازرسی آسانسور به نشانی http://lift.isiri.gov.ir و به منظور نظارت بیشتر بر فرآیند استانداردسازی راه اندازی شده است و دریافت گواهینامه ایمنی تنها از طریق این مهم قابل پیگیری خواهد بود.

قنبریان تصریح کرد: شهروندان برای اطلاع از وضعیت تاییدیه آسانسور، کد 10 رقمی شناسه ملی را که در کابین نصب شده به سامانه پیامکی 10001517 ارسال کنند و در صورت مشاهده آسانسور بدون تاییدیه، موضوع را از طریق شماره تلفن 33238393 داخلی 143 به اداره کل استاندارد لرستان گزارش دهند.

700 وسیله بازی در لرستان فاقد استاندارد است

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: 700 وسیله بازی مستقر در زمین‌های بازی و مجموعه‌های تفریحی استان فاقد گواهینامه استاندارد است.

وی بیان کرد: در حال حاضر وسایل بازی مجموعه شهربازی و پارک‌های استان به دلیل شیوع ویروس کرونا غیرفعال هستند اما نظارت های دوره ای این تجهیزات استمرار دارد.

وی اظهار داشت: گواهینامه های استاندارد وسایل بازی دارای اعتبار یکساله هستند که اکنون 49 وسیله بازی در استان این گواهینامه را دارند.

قنبریان اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تاکنون227 وسیله بازی در استان مورد بررسی قرار گرفته و نواقص به بهره برداران اعلام شده است که باید در مهلت مقرر نسبت به رفع نواقص و یا تعطیلی این وسایل اقدام کنند.

مدیرکل استاندارد لرستان افزود: اکنون چهار مجموعه شهربازی در شهرستان خرم آباد وجود دارد که همگی تعطیل هستند و عدم انطباق استاندارد وسایل آنها به بهره برداران اعلام شده است.

قنبریان بر ضرورت رعایت استانداردهای وسایل بازی در سه مرحله خرید، نصب و بهره برداری تاکید کرد و گفت: شهرداری ها باید در زمان عقد قرارداد با بهره برداران لزوم انطباق استاندارد وسایل را قید و بر اجرای آن تاکید کنند.

127 قلم فرآورده مغایر با استاندارد در لرستان شناسایی شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: 127 قلم فرآورده مغایر با استاندارد، نیمه نخست امسال در مراکز عرضه و توزیع کالای استان شناسایی شد.

قنبریان بیان کرد: طرح سراسری نظارت بر اجرای هماهنگ استانداردهای اجباری به منظور بررسی فرآورده ها و خدمات عرضه شده در بازار توسط ادارات کل استاندارد اجرا می شود.

وی افزود: در این راستا کارشناسان این اداره کل اقلام مشمول استاندارد اجباری را در قالب برنامه ریزی انجام شده و گشت مشترک با سازمان صنعت، معدن و تجارت استان به صورت مستمر بازرسی می کنند.

مدیرکل استاندارد لرستان ادامه داد: 6 ماهه نخست امسال 903 فقره بازرسی از مراکز عرضه و توزیع کالای استان انجام گرفت و گزارش مغایرت استاندارد 127 کالا به استان های محل تولید اعلام شده است تا نسبت به استانداردسازی پیگیری کنند.

قنبریان گفت: مصرف کنندگان می توانند با ارسال کد 10 رقمی شماره پروانه استاندارد درج شده روی کالا به سامانه پیامکی 10001517 از مشخصات و اعتبار پروانه استاندارد آن آگاه شوند.

402 مورد بازرسی از واحدهای تولیدی استان انجام شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: امسال 402 مورد بازرسی از واحدهای تولیدی تحت پوشش و تأسیسات گاز پرکنی استان انجام شد.

قنبریان اعلام کرد: در این مدت 465 مورد نمونه برداری از فرآورده‌های تولیدی استان انجام شد و برای آزمون به آزمایشگاه‌های اداره کل و آزمایشگاه‌های همکار ارسال شد.

وی اظهار داشت: در راستای نظارت بر استانداردسازی وسایل تفریحی مستقر در شهربازی‌ها و زمین‌های بازی، از ابتدای سال جاری تاکنون 227 مورد بازرسی انجام شده است.

قنبریان عنوان کرد: علاوه بر نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری در مراکز تولیدی، در راستای کنترل فرآورده‌های توزیع شده در سطح عرضه و سالم سازی بازار مصرف، از ابتدای سال جاری 903 مورد بازرسی از مراکز عرضه سطح استان توسط کارشناسان اداره کل انجام شد.

وی، گفت: بر اساس ماده 19 قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، کارشناسان استاندارد مجاز هستند به محل‌های تولید، بسته بندی، تمرکز، عرضه و فروش کالاها و یا خدمات مشمول استاندارهای اجباری وارد شوند و به بازرسی و نمونه برداری بپردازند.

آزمون دوره ای 100 باسکول سنگین در لرستان انجام شد

قنبریان بیان کرد: آزمون دوره ای باسکول ها به صورت سالی یک بار در سطح استان انجام می شود و هدف از انجام آن بررسی میزان فروشی وسایل سنجش است.

وی اظهار داشت: در راستای تکالیف قانونی سازمان ملی استاندارد و در جهت بررسی صحت کار باسکول ها، از ابتدای سال جاری تاکنون کلیه باسکول های سنگین مورد استفاده در مراکز خرید محصولات کشاورزی استان مورد آزمون دوره ای قرار گرفت.

مدیرکل استاندارد استان افزود: در این برنامه، صحت کار باسکول های ثابت همکف استان مورد بررسی قرار می گیرد. قنبریان با اشاره به اینکه برنامه آزمون دوره‌ای نازل‌های عرضه سوخت مایع، از ابتدای سال جاری تاکنون 84 درصد تحقق یافته است، اظهار داشت: با هدف نظارت و کنترل هر چه بهتر عملکرد نازل‌های عرضه سوخت مایع، اداره کل استاندارد با همکاری شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و آزمایشگاه‌های همکار تأیید صلاحیت شده توسط استاندارد، در شش ماهه اول سال جاری یک هزارو 256 مورد آزمون دوره‌ای نازل‌های عرضه سوخت مایع را بر اساس برنامه عملیاتی سال 1399 انجام داده است.

وی اضافه کرد: در آزمون دوره‌ای، صحت عملکرد نازل‌های عرضه بنزین و گازوئیل در جایگاه‌های عرضه سوخت استان، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مدیرکل استاندارد لرستان ادامه داد: مشابه سنوات قبل، این طرح به صورت چهار نوبت در سال و با هدف حمایت از حقوق مصرف کنندگان انجام می‌شود.

برچسب انرژی 93 محصول لوازم خانگی در لرستان بازرسی شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: برچسب انرژی 93 محصول در 26 مرکز عرضه لوازم خانگی استان نیمه نخست امسال بازرسی شد.

قنبریان اعلام کرد: در این بازرسی ها 68 مورد مطابقت برچسب با استاندارد، 19 مورد عدم اظهار رتبه (به نوعی مصداق جعل رتبه انرژی) و 6 مورد جعل رتبه انرژی ثبت شده است.

وی با بیان اینکه 6 محصول لوازم خانگی فاقد برچسب انرژی بودند اظهار داشت: برچسب انرژی به خریدار کمک می‌کند وسیله‌ای را انتخاب نماید که در مقایسه با سایر کالاهای موجود، مصرف انرژی کمتر و کارایی بیشتری داشته باشد.

وی افزود: بخش‌های اول تا سوم برچسب مصرف انرژی نصب شده روی وسایل برقی به ترتیب نشان دهنده علامت تجاری شرکت سازنده، نام شرکت سازنده و مدل دستگاه است.

مدیرکل استاندارد لرستان اظهار داشت: بخش چهارم برچسب انرژی از اهمیت خاصی برخوردار است و هفت فلش رنگی (از سبز پررنگ تا قرمز تیره) با یک حرف لاتین از A تا G دارد که هر حرف و فلش نشانگر درجه‌ای از مصرف انرژی دستگاه است.

قنبریان گفت: حرف A نشانگر کمترین مصرف انرژی و بیشترین کارایی و حرف G نشانگر بیشترین مصرف انرژی و کمترین کارایی دستگاه است بنابراین هرچه رتبه دستگاه بالاترباشد کارایی آن نسبت به میزان انرژی که مصرف می‌کند بهتر خواهد بود.

30 پروانه تایید صلاحیت در لرستان باطل شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون 30 پروانه تایید صلاحیت مدیران کنترل کیفیت در استان باطل شد.

قنبریان اظهار داشت: در نیمه اول سال جاری، 107 پرونده در کمیته تایید صلاحیت مدیران کنترل کیفیت واحدهای تولیدی و خدماتی استان بررسی شد.

وی افزود: در نشست های کمیته تایید صلاحیت، اعضای کمیته با 17 مورد صدور، 49 مورد تمدید پروانه تایید صلاحیت، و هم چنین 30 مورد ابطال پروانه تایید صلاحیت مدیران کنترل کیفیت موافقت کردند.

مدیرکل استاندارد لرستان بیان کرد: به استناد ماده 20 قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، مسئولیت کنترل کیفیت در واحدهای مشمول استاندارد اجباری و دارندگان پروانه کاربرد علامت استاندارد تشویقی یا ارائه کننده خدمات مشمول استانداردهای اجباری بر عهده اشخاص حقیقی است که دارای تحصیلات لازم و تجربه کافی در رشته های تخصصی مربوطه باشند.

وی اضافه کرد: مطابق با آیین نامه تایید صلاحیت علمی و فنی مدیران کنترل کیفیت، مدت اعتبار پروانه مدیران کنترل کیفیت واحدهای تولیدی و خدماتی 2 سال از زمان صدور است و تمدید پروانه تایید صلاحیت منوط به گذراندن دوره های آموزشی مربوط و اجرای دقیق وظایف می باشد.

قنبریان ادامه داد: بر اساس این گزارش در نشست های کمیته تایید صلاحیت اداره کل 11 پرونده مورد موافقت اعضا قرار نگرفت.

21 پروانه کاربرد علامت استاندارد در لرستان ابطال شد

مدیرکل استاندارد لرستان گفت: 21 پروانه کاربرد علامت استاندارد واحدهای تولیدی و صنعتی ابطال و 44 پروانه نیز تعلیق شد.

قنبریان ادامه داد: در راستای استانداردسازی محصولات تولیدی استان، از ابتدای سال جاری تاکنون 32 کمیته علائم در استان برگزار شد و در این نشست‌ها، اعضای کمیته علائم با صدور 20 پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری و 1 پروانه استاندارد تشویقی و هم چنین تمدید پنج پروانه استاندارد اجباری و یک پروانه استاندارد تشویقی موافقت کردند.

وی افزود: در این مدت 21 مورد ابطال پروانه کاربرد علامت استاندارد، 44 مورد تعلیق پروانه و 10 مورد رفع تعلیق پروانه کاربرد علامت استاندارد انجام شد.

مدیرکل استاندارد لرستان بیان کرد: کمیته علائم، کمیته‌ای است که وظیفه بررسی نهایی صلاحیت واحدهای تولیدی و خدماتی را در خصوص صدور پروانه استاندارد برای محصول خاص، و تعلیق، رفع تعلیق، ابطال و صدور مجدد آن را بر عهده دارد.

*س_برچسب‌ها_س*