شنبه 9 فروردین 1404

کاهش 40 درصدی مصرف آب با یکپارچه‌سازی اراضی امکان‌پذیر است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
کاهش 40 درصدی مصرف آب با یکپارچه‌سازی اراضی امکان‌پذیر است

مدیرکل یکپارچگی و بهره وری اراضی سازمان امور اراضی کشور گفت: تجمیع و یکپارچه‌سازی اراضی در بهینه‌سازی حداقل 40 درصدی مصرف آب و افزایش 30 درصدی تولید اثرگذار است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - روح اله درویش خضری مدیرکل یکپارچگی و بهره وری اراضی سازمان امور اراضی کشورگفت: یکپارچگی اراضی مبنا قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی که سال 85 به تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید و ابلاغ شد. آیین نامه اجرایی با 10 سال تاخیر سال 95 ابلاغ شد و عملا در قانون جلوگیری از خرد شدن که برابر آیین نامه اجرایی و عملیاتی می‌شد، سال 95 مبنای اجرایی و عملیاتی شدن قرار گرفت.

به گفته وی، قانون جلوگیری از خرد شدن شامل تجمیع، یکپارچگی و مشوق‌ها و از طرفی حدنصاب‌های فنی و اقتصادی که زمین از حالت عادی خردتر نشود، سال 96 دستورالعمل‌ها ابلاغ شده است.

درویش خضری با بیان اینکه قانون جلوگیری از خردشدن اراضی به نوعی مغفول مانده است، افزود: در پایان دولت سیزدهم براساس بند ج ماده 6 اساسنامه اراضی کشور که یکی از وظایف مصوب حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی کشاورزی است، در همین راستا وزیر وقت جهاد کشاورزی برای اینکه این قضیه با جدیت پیگیری شود وی کی از از آسیب‌های جدی اراضی کشاورزی و مبنا خردشدن اراضی است که کشاورزان را ترغیب به فروش و حرکت به ویلاسازی می‌کند، براین اساس در سال 1401 ابلاغیه و بخشنامه‌ای مبنی بر هر شهرستان یک پایلوت گذاشته شد و کلیه استان‌ها موظف شدند پایلوتی برای تجمیع و یکپارچه سازی در نظر بگیرند و بنابر بخشنامه 480 شهرستان پایلوت معرفی کردند که در کل کشور 170 هزارهکتار پایلوت داریم و آن قانون از حالت انزوا خارج و عملیاتی شد و متعاقب آن شیوه نامه تجمیع و یکپارچه سازی را ابلاغ و کارگروه تشکیل دادیم به طوریکه عملکرد سال 1402 و 1403 را در نظر بگیریم گویای جهش تجمیع و یکپارچه سازی است.

این مقام مسئول ادامه داد: بنابر آمار سال 96 تا 1401 عملکرد هزار هکتار روی نمودار نشان می‌دهد، اما سال 1402 و 1403 بالغ بر 24 هزار هکتار تجمیع و یکپارچه سازی اتفاق افتاده است، هرچند اذعان نمی‌کنیم که عملکرد مطلوبی است، اما نسبت به سنوات قبل، جهشی اتفاقی افتاده است.

به گفته وی، از سال 96 تاکنون 5 کارگروه تشکیل شده که 3 کارگروه برای 2 سال قبل بوده است، در طول برنامه سالی 10 هزارهکتار مبنای کار با رویکرد تجمیع و یکپارچه سازی قراردادیم که امیدواریم اتفاق بیفتد و تجمیع و یکپارچه سازی اراضی جزء سیاست‌های راهبردی وزیر جهاد است که براین اساس روبه جلو حرکت می‌کنیم.

درویشی خضری با اشاره به موانع سدراه یکپارچه سازی اراضی بیان کرد: مشوق‌ها و تامین زیرساخت‌های آبیاری تحت فشار، تجهیز و نوسازی اراضی، جاده بین مزارع، تجهیز مکانیزاسیون و آبیاری تحت فشار است که نیاز به اعتبار مضاعف دارد و وزارت کشور، استانداران در حوزه تجمیع و یکپارچه سازی با جدیت باید ورود پیدا کند.

مدیرکل یکپارچگی و بهره وری اراضی سازمان امور اراضی کشور ادامه داد: تغییر نظام بهره برداری و حرکت به سمت تعاونی‌های سهامی و زراعی و کشت و صنعت که تعاون روستایی باید ورود پیدا کند و معاونت امور آب و خاک در تامین مشوق‌ها سهم بسزایی دارد که امیدواریم در اولویت قرار بدهد.

وی با اشاره مزیت‌های تجمیع و یکپارچه سازی اراضی برای کشاورزان افزود: در بهینه سازی مصرف آب حداقل تا 40 درصد، افزایش تولید تا سقف 30 درصد، کاهش 30 درصدی مصرف سموم و بهره وری 40 تا 50 درصدی تولید داریم و 15 استان پیشرو هستند که امیدواریم با استمرار این روند، تجمیع و یکپارچه سازی به نحو مطلوب نهادینه شود و از آن طرف تغییر کاربری کاهش یابد. هرچند بحث وراث و توسعه شهرسازی و مهاجرت به سمت شهر‌ها داریم که منجر به خرد شدن اراضی می‌شود. اقدام موثری که مجلس پیگیری می‌کند طرح ساماندهی مالکیت و یکپارچه سازی اراضی بعد از فوت مالک مطرح است در کمیسیون کشاورزی به تصویب رسیده و چنانچه در صحن علنی مجلس به تصویب برسد، تعارض قانون ارث با قانون خردشدن مرتفع می‌شود و امیدواریم مجلس در اولویت قرار دهد و این طرح را تصویب کند.

این مقام مسئول با بیان اینکه تجمیع و یکپارچه سازی اهداف راهبردی و رویکرد اصلی وزارت جهاد و سازمان امور اراضی است، گفت: تا پایان برنامه هفتم امیدواریم به اهداف سالی هزار هکتار تجمیع و یکپارچه سازی اراضی با همکاری سایر دستگاه ها به نتیجه برسد.