کشاورزان از افت شدید قیمت محصول خیار اظهار نگرانی کردند / خرید تضمینی؛ قطع دست دلالان و امید کشاورزان
این روزها روزهای پرکار برای کشاورزان دشت لیلاخ در استان کردستان است؛ روزهایی که باید حاصل دسترنج خود را دریافت کنند اما دریغ که حاصل دسترنج آنها نهتنها خستگی را از جانشان به در نمیکند بلکه در جیب سود جویان و دلالان جا خوش میکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، دشت لیلاخ در شهرستان دهگلان استان کردستان واقع شده است که بزرگترین دشت حاصلخیز را دارد و خیار یکی از محصولاتی است که در این منطقه تولید می شود. شهرستانهای دهگلان، قروه و کامیاران بیشترین سهم تولید محصول خیار در سطح استان را دارند، اما قیمت این محصول نسبت به سال گذشته با قیمت پایینی از کشاورزان خریداری می شود و یا اینکه به دلیل فروش نرفتن محصولات سال گذشته کارخانه ها، موجب شده تا بخشی از محصولات این کشاورزان خریداری نشود و این موضوع به کشاورزان خسارت وارد کرده است.
خیارکاران دهگلانی از ابتدای سال با هزاران امید و آرزو کار آماده سازی اراضی کشاورزی را آغاز کردند به امید اینکه بتوانند روزی حلال به دست آورند و نیازهای زندگی خود را تأمین کنند و در این مدت با اخذ وام و هزینه کرد سرمایههای زیاد تلاش کردند تا محصول خود را آماده و به بازار عرضه کنند.
حدود چند روزی است که از فصل برداشت خیار گذشته است، اما مردم و کشاورزان با نگرانی این ایام را سپری میکنند و با وجود صرف هزینههای هنگفت، قیمت خیار به کمترین مبلغ رسیده که این قیمت جوابگوی تلاشها و سرمایه گذاری آنان نیست.
با توجه به اینکه هنوز چند روز از برداشت این محصول که در شهرستان به وفور در حال برداشت است نگذشته است کاهش چشمگیری در بخش فروش این محصول به چشم میخورد بهطوری که باعث نگرانی اکثر خیار کاران شهرستان شده است.
محمد حسین پناهی کشاورز خیار کار ساکن روستا قروچای در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: حدود 15 ساله به کشت محصول خیار مشغول هستم و اینکار تنها در آمد خانواده است.
وی افزود: متاسفانه کاهش قیمت خیار باعث می شود که علاوه برنداشتن در آمد دچار ضرر و زیان بخاطر هرینه این محصول شویم.
حسین پناهی گفت: ما 4 خانواده یک هکتار خیار کشت کرده ایم که قیمت این محصول پارسال که قیمت بذر و کود مرغی ارزانتر بود اما امسال قیمت بذر به 5 میلیون و کود مرغی از تنی 300 هزار تومان به 700 هزار تومان رسیده امسال با وجود 3 برابر شدن قیمت بذر و کود مرغی قیمت هر کیلو خیار به 4000 تومان رسیده که در مقایسه با پارسال بسیار به ضرر کشاورز است.
نبود بازار و زیان کشاورز
باسط مفاخری یکی دیگر از کشاورزان شهرستان دهگلان در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: بیش از 95 درصد محصول خیار استان کردستان در دشت لیلاخ شهرستان دهگلان، قروه و بخشی هم در کامیاران تولید میشود. اما امسال تولید محصولات خوب نیست. به همین دلیل کشاورزان مجبورند از کود شیمیایی استفاده کنند. ضمن اینکه کارخانهای در منطقه وجود ندارد و هم اکنون خیار ریز کیلویی 7هزار و پانصد تومان از کشاورز خریداری میشود که در مقایسه با سال گذشته نصف است کارخانههایی هم که در استانهای هم جوار هستند از خرید خودداری میکنند. در کل وقت خودشان و زمین هدر میدهند و صد البته انواع کودهای مضر که به زمین زده میشود این کشاورزان اهل روستاهای همجوار هستند که بعضاً تا زمین تحت کشت 40 کیلومتر فاصله است وا ین مسیر باید هر روز رفت و آمد کنند.
وی با بیان اینکه متأسفانه بازار مطمئنی برای خرید محصول کشاورزان در استان و شهرستان وجود ندارد، عنوان میکند: عمده کسانی هم که حاضر به خرید این محصول در منطقه هستند رقمی را پیشنهاد میدهند که برای کشاورز ضرر سنگینی به همراه دارد.
این کشاورز کردستانی با اشاره اینکه به دلیل کاهش قیمت خرید دیگر رغبتی برای کاشت خیار در سالهای دیگر نیز نداریم، افزود: قیمت ماشینآلات، ادوات، کود و سموم کشاورزی افزایش زیادی داشته و این در صورتی است که در مرحله برداشت به دلیل نبود بازاریابی برای صادرات و خرید تضمینی، این محصول افت قیمت پیدا میکند.
آغاز خرید توافقی خیار کشاورزان استان کردستان در هفته آینده
فتحی مدیر روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در این خصوص اظهار داشت: پمطالبه کشاورزان استان توسط رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان و نماینده مجلس شورای اسلامی در پایتخت پیگیری شد که آغاز خرید توافقی خیار کشاورزان استان کردستان در هفته آینده انجام شود.
پیمان اسکندری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در دیدار با مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستای ایران خواستار خرید توافقی خیار کشاورزان استان شدند.
اسکندری اذعان کرد: با توجه با کاهش قیمت محصول خیار در کشور، از هفته آینده خرید توافقی خیار توسط اتحادیه های تعاونی تولید کشاورزی در استان آغاز خواهد شد و قیمت خیار به تعادل خواهد رسید.
وجود دلالان در منطقه برای خرید خیار کشاورزان
در کنار همه ظرفیت های و پتانسیل های تولید خیار در شهرستان دهگلان، مسئله مشکلات فروش محصول و وجود دلالان برای خرید محصول کشاورزان با قیمت های بسیار پایین هر ساله وجود دارد.
اقتصاد دشت لیلاخ بر پایه کشاورزی، باغداری و دامداری استوار است، قطعا می توان با افزایش واحدهای صنایع تبدیلی و میدان های میوه و تره بار زمینه برای افزایش تولید محصولاتی مثل خیار در شهرستان فراهم کرد.
ساماندهی مسئله فروش محصولات کشاورزی شهرستان دهگلان مثل خیار یکی از نیازهای اصلی شهرستان محسوب می شود که باید مورد توجه ویژه مسئولان قرار گیرد.
با توجه به اینکه کیفیت خیار تولید شده در این شهرستان، رونق و توسعه کشت خیار همراه با حل مشکلات فروش محصولات می تواند به منجر به افزایش درآمد برای کشاورزان منطقه شود.
انتهای پیام /