سه‌شنبه 6 آذر 1403

کشاورزان به آسمان چشم دوخته اند؛ تشنگی پاییزه مزارع

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
کشاورزان به آسمان چشم دوخته اند؛ تشنگی پاییزه مزارع

ساری - فصل کشت و کار محصولات پاییزه در مازندران شروع شد و کشاورزان استان چشم به آسمان دوختند تا پس از بارش ها، اقدام به کشت کنند.

ساری - فصل کشت و کار محصولات پاییزه در مازندران شروع شد و کشاورزان استان چشم به آسمان دوختند تا پس از بارش ها، اقدام به کشت کنند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: درحالی 150 هزار هکتار از مزارع مازندران برای کشت پاییزه آماده می‌شود که نبود زهکشی و تناسب نداشتن باران دغدغه هرسال کشاورزان به شمار می‌رود.

تغییرات اقلیمی هرسال شدیدتر از پارسال می‌شود و نامناسب بودن زمان بارش‌ها و زهکشی نشدن اراضی سبب می‌شود که حساب و کتاب کشاورزان برای زراعت پاییزه درست از آب درنیاید.

کلزا، گندم، جو، شبدر و صیفی جات محصولات پاییزه مازندران به شمار می‌رود که در مجموع در سطحی معادل 150 هزار هکتار کشت می‌شود و پایش وضعیت کشت این محصولات نشان می‌دهد که هرسال به دلیل نبود بارندگی مناسب و غیره، با افت عملکرد در تولید آن روبرو هستیم.

بارندگی‌های اخیر، اراضی مازندران را برای کشت محصولات کشاورزی مستعد کرده است و کارشناسان توصیه می‌کنند از فرصت موجود برای شخم و شیار کشت بهره برند.

پیش بینی افزایش 20 درصدی سطح کشت پاییزه

عزیزاله شهیدی فر، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه امسال میزان سطح کشت محصولات پاییزه در استان 20 هزار هکتار افزایش خواهد داشت، افزود: سال قبل 130 هزار هکتار از مزارع به زیرکشت محصولات پاییزه رفته بود.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر زهکشی اراضی را مهمترین نیاز مزارع مازندران برای کشت محصولات پاییزه ذکر کرد و گفت: در حال حاضر به دلیل نامناسب بودن زمان بارش‌ها و نبود زهکشی با مشکلاتی در کشت روبرو هستیم.

وی تأمین اعتبارات موردنیاز برای زهکشی مزارع را مهم برشمرد و گفت: با توجه به بحران آب در فصل‌ها، باید با تدبیر مناسب فصل کشت محصولات از بهار و تابستان را به زمستان و پاییز منتقل کنیم.

شهیدی فر با بیان اینکه پیش بینی می‌شود امسال 30 هزار هکتار از مزارع به زیرکشت کلزا رود، اظهار داشت: سطح گندمزارهای استان نیز 55 هزار هکتار است.

با توجه به شرایط جوی کنونی، وضعیت برای کشت گندم و جو در استان مهیا شده و کشاورزان باید از فرصت موجود بهره گیرند

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از تأمین نهاده‌های مورد نیاز و بذر برای کشت پاییزه خبر داد و گفت: چهار هزار تن بذر در استان تأمین شده است.

در مازندران محصولاتی نظیر گندم، کلزا، جو، شبدر برسیم در فصل پاییز کشت می‌شود و عملکرد تولید این محصولات در فصل زراعی سال قبل نشان از کاهش تولیدات داشته است.

در فصل زراعی قبل حدود 70 هزار تن محصول گندم مازاد مصرف از کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شد. مجید بهادری معاون جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر ضرورت تقویت کشت پاییزه با اظهار اینکه انجام این عملیات سبب تقویت مزارع می‌شود، گفت: با توجه به شرایط جوی کنونی، وضعیت برای کشت محصولات کشاورزی از جمله گندم، جو در استان مهیا شده و کشاورزان باید از فرصت موجود بهره گیرند.

28 هزار هکتار کلزاکاری می‌شود

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با عنوان اینکه برنامه کشت دانه روغنی کلزا در استان 24 هزار هکتار است، اظهار داشت: در تلاش هستیم تا سطح زیرکشت را به 28 هزار هکتار و بالاتر از برنامه ابلاغی برسانیم.

وی به تنوع ارقام در کشت محصول کلزا اشاره و اضافه کرد: از سوی مرکز تحقیقات برای محصولات کلزا و گندم، رقم‌های پرمحصول و جدید معرفی شده که در دسترس کشاورزان قرار می‌گیرد.

بهادری بر ضرورت کشت‌های قراردادی برای توسعه سطح کشت محصولات پاییزه نظیر گندم و کلزا تاکید کرد.

بهادری همچنین با بیان اینکه نیاز استان برای بذرگندم تأمین شده است، افزود: در مجموع پنج هزار تن بذر گندم تأمین شده و در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

از مجموع سطح گندمزارهای مازندران 26 هزار هکتار آبی و 28 هزار هکتار دیم است و سالانه حدود 150 هزار تن محصول در استان تولید می‌شود. در حال حاضر به اظهار کارشناسان، متوسط عملکرد گندم در استان در بخش دیم هزار و 700 کیلوگرم و گندم آبی سه هزار 700 کیلوگرم است.

خلیل حقیقی، مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران نیز نامناسب بودن زمان بارش‌ها را از جمله دلایل تأخیر کشت محصولات پاییزه در سال قبل بیان کرد و گفت: امیدواریم در سال جاری بارش‌های مناسبی را برای کشت محصولات داشته باشیم.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه علاوه بر گندم، جو و کلزا، حبوبات و عدس نیز در مزارع استان کشت می‌شود، افزود: کشت محصولات پاییزه سبب ارتقای درآمد اقتصادی کشاورزان می‌شود.

علاوه بر گندم، جو و کلزا، حبوبات و عدس نیز در مزارع استان کشت می‌شود و کشت محصولات پاییزه سبب ارتقای درآمد اقتصادی کشاورزان می‌شود

وی با بیان اینکه برنامه کشت کلزا در استان 28 هزار هکتار است، افزود: با توجه به افزایش نرخ خرید تضمینی محصولات امیدواریم به این برنامه دست یابیم.

حقیقی با اظهار اینکه 19 هزار هزار هکتار از مزارع کلزا استان آبی است، یادآور شد: خوشبختانه نهاده‌های مورد نیاز برای شروع فصل کشت پاییزه در استان فراهم شده است.

وضعیت منابع آبی مازندران و ذخایر سدهای استان نیز در فصل پاییز و همزمان با شروع فصل کشت پاییزه مناسب نیست و 58 درصد ظرفیت 327 میلیون مترمکعبی سدهای استان خالی است. در چنین شرایطی کشاورزان برای مدیریت منابع آبی باید چشم انتظار بارش‌های پاییزه باشند تا کام تشنه مزارع را سیراب کنند.

کشت پاییزه هر ساله از اواخر شهریورماه در مازندران آغاز و تا نیمه‌های آبانماه ادامه دارد و کشاورزان مازندران چشم به آسمان دوختند تا پس از بارندگی‌های مناسب به شخم و شیار و کشت محصولات بپردازند.

کشاورزان به آسمان چشم دوخته اند؛ تشنگی پاییزه مزارع 2
کشاورزان به آسمان چشم دوخته اند؛ تشنگی پاییزه مزارع 3