شنبه 10 آذر 1403

کشاورزان در زمان مناسب برای مبارزه با سن مادر اقدام کنند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کشاورزان در زمان مناسب برای مبارزه با سن مادر اقدام کنند

با توجه به ریزش سن مادری در مزارع شهرستان ساوه و پیش بینی ریزش سن در مزارع غلات اکثر شهرستان های استان مرکزی تا پایان هفته، ضروری است کشاورزان غله کار استان ضمن مشورت با کارشناسان امر و به منظور جلوگیری از خسارات بعدی نسبت به مبارزه با این آفت در زمان مناسب اقدام کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ آفت سن غلات با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد (خسارت کمی) و از بین بردن خاصیت نانوایی (خسارت کیفی) می گردد، نحوه فعالیت سن مادری در کوه و زیر بوته های گون و گیاهان وحشی است که از اواسط اسفند ماه با گرم شدن هوا به صورت دسته جمعی به مزارع گندم حمله می کند، در این زمان بوته های گندم که در مرحله پنجه زدن یا ساقه رفتن هستند مورد تغذیه سن قرارگرفته بطوریکه برگ و جوانه مرکزی مولد خوشه از بین می رود.

سن های مادری پس از تغذیه کافی جفت گیری نموده و تخم های خود را به صورت دو دسته هفت تایی روی برگ ها می گذارند، پوره های خارج شده از تخم به روی خوشه های گندم رفته و از دانه های شیری گندم تغذیه می کنند و باعث چروکیدگی دانه ها می گردند. ریزش سن مادری در مزارع استان مرکزی قاسم قدمی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با اشاره به ریزش سن غلات در مزارع استان مرکزی گفت: اولین ریزش سن مادری در تاریخ 14 اسفند در مزارع گندم روستای دشت مرکزی شهرستان ساوه بود و در هفته جاری اکثر شهرستانها ریزش سن را در مزارع غلات خواهیم داشت. وی افزود: عملیات پایش و رصد مزارع جهت تعیین نرم و زمان مبارزه توسط کارشناسان در حال انجام است تا در زمان مناسب عملیات مبارزه با سن مادری صورت پذیرد. مدیر حفظ نباتات استان سطح مبارزه در سال گذشته را حدود 145 هزارهکتار اعلام کرد و در از گندمکاران خواست از مزارع خود بازدید بعمل آورند و در صورت مشاهده سن در مزارع با مشورت کارشناسان جهاد کشاورزی اقدام به مبارزه نمایند. گفتنی است با توجه به افزایش دما طی روزهای اخیر و ادامه این روند در روزهای آتی همچنین عدم بارش باران در استان مرکزی بر اساس پیش بینی هواشناسی، ریزش سن مادر در اکثر مزارع گندم استان با جمعیت بالا انجام خواهد شد و به عقیده کارشناسان هفته آینده بهترین زمان مبارزه با سن مادری خواهد بود کما اینکه در دشت بخش مرکزی شهرستان ساوه بهترین زمان مبارزه هفته جاری می باشد. مبارزه با سن مادر در کنترل و کاهش سن زدگی بسیار مهم است سم‌پاشی و مبارزه به‌موقع علیه آفت سن غلات در کنترل و مقابله با آن بسیار تعیین‌کننده است، به‌طوری‌که هر چه در مبارزه با سن مادر موفق‌تر عمل شود به همان میزان جمعیت سن پوره کمتر شده و عملیات مبارزه با پوره کاهش پیدا خواهد کرد. زمان دقیق مبارزه با سن در مرحله سن مادر در کنترل و کاهش سن زدگی بسیار مهم است، عملیات مبارزه با سن مادر باید قبل از تخم‌ریزی انجام گیرد چراکه در غیر این صورت مبارزه و سم‌پاشی علیه آفت نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. گفتنی است که سم‌پاشی بهتر است در ساعات اولیه صبح انجام‌گرفته و از سم‌پاشی در شرایط وزش باد خودداری شود، ضمن اینکه مشورت با کارشناسان امر، رعایت اصول ایمنی ازجمله استفاده از ماسک و لباس مناسب حین استفاده از سموم شیمیایی ضروری است. انتهای پیام /