کشت چغندر؛ راه میانبر توسعه کشاورزی کردستان / فقدان صنایع تبدیلی مهمترین چالش فرآوری این محصول است
شهرستان سقز در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی مستعد برای کشت چغندر قند است ضمن اینکه این محصول ارزش غذایی زیادی دارد و امکان کشت آن به صورت مکانیزه نیز وجود دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، شهرستان سقز در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی مستعد برای کشت چغندر قند است ضمن اینکه این محصول ارزش غذایی زیادی دارد و امکان کشت آن به صورت مکانیزه نیز وجود دارد.
کشاورزان منطقه نیز جهت بهبود شرایط در پی بهره وری بهتر از امکانات موجود هستند بنابراین کشت چغندر قند از جمله محصولاتی است که با استقبال خوب کشاورزان همراه شده و امسال بیش از 110 هزار تُن از اراضی کشاورزی برداشت می شود.
با توجه به موقعیت اقلیمی، کشت این محصول بهره وری مناسبی را نیز همراه داشته است اما بدلیل نبود صنایع تبدیلی و فرآوری حمل و نقل به سایر مناطق، هزینه زیادی به کشاورزان تحمیل می کند اگر چه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی نقش مهمی در کاهش ضایعات محصولات، اشتغالزایی و رشد توسعه اقتصادی دارد و بخش خصوصی می تواند با در نظر گرفتن این عوامل سرمایه گذاری سودآوری داشته باشند.
بیش از 980 هکتار از اراضی کشاورزی سقز زیر کشت چغندر قند رفته است که پیش بینی میشود امسال بیش از 110 هزار تن محصول برداشت شود.
امروزه یکی از راه های خودکفایی کشورها از لحاظ اقتصادی در بخش کشاورزی است و با توجه به اینکه کشاورزی در کشور ایران بدلیل شرایط آب و هوایی در چهار فصل سال امکان پذیر است و این بخش توانایی تبدیل شدن به موتور محرکه اقتصادی در چارچوب اقتصاد مقاومتی و جایگزینی نفت را دارد اما متاسفانهاین محصول شیرین هم مانند دیگر محصولات کشاورزی کردستان، تلخیِ نبودِ صنایع تبدیلی را مزه مزه میکند.
توجه به صنایع تبدیلی در حوزه چغندر قند
نماینده مردم سقز و بانه در مجلس خواستار تغییر الگوی کشت، خرید تضمینی دانه های روغنی، حمایت از کشت توتون، افزایش کشت گیاهان کم آب، توجه به صنایع تبدیلی در حوزه چغندر قند، خرید تضمینی گوشت سفید، تسریع در اجرای قانون رفع تداخلات و احداث بازارچه های عرضه محصولات کشاورزی شد.
بهزاد رحیمی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها از پایش بازار و نظارت های مجموعه جهاد کشاورزی تشکر و عنوان نمود، مجلس، طرح تقویت امنیت غذایی و رفع منع تولید را به جد پیگیری می کند.
یک ششم محصولات کردستان در شهرستان سقز تولید می شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان نیز با بیان اینکه شهرستان سقز سالانه 500 هزار تُن تولیدات دامی، گیاهی، کشاورزی و باغی استان را تولید می کند افزود: یک ششم محصولات کردستان در شهرستان سقز تولید می شود.
پیمان اسکندری، یکی از مشکلات اصلی حوزه تولید کشاورزی در کردستان و شهرستان سقز را وجود زمین های زیاد دیم و فقط 11 درصد زمین آبی برشمرد و ادامه داد: میانگین زمین های آبی در کشور 47 درصد است.
مشکل صنایع فرآوری
هرچند مزایای کشت چغندر قند را نمی توان نادیده گرفت اما نباید از نبود صنایع فرآوری و تبدیلی در شهرستان و حتی استان برای این محصول به سادگی گذشت. مشکلی که به گفته یکی از کشاورزان سقزی باید با واسطه به کارخانه های غیر همجوار فروخته شود.
این کشاورز سقزی با اعلام رضایت از کشت این محصول که بالای صد تُن در هکتار برداشت داشته از نبود صنایع تبدیلی معترض است. «به دلیل اینکه صنایع تبدیلی و فرآوری در شهرستان و حتی در استان نیست برای فروش محصول با مشکل مواجه هستیم چرا که باید چغندر قند را بار زده و با واسطه به استان های دیگر حمل کنیم و همین حمل و نقل بسیار برای کشاورز هزینه بر است.»
این درست دغدغه ای است که بارها از زبان کشاورزان در جلسات مختلف عنوان شده که برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی اقدامی در راستای صنایع تبدیلی صورت گیرد اما گویا این فریادها به گوش مسئولان امر چندان خوش نیامده است.
در هر صورت انتظار می رود ایجاد صنایع تبدیلی برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی در راستای اشتغالزایی و حمایت از کالای ایرانی مورد توجه مسئولان قرار گیرد تا بتوان به رونق اقتصادی در شهرستان نه با حرف که با عمل دست یافت.
انتهای پیام /