کوسه ماهیان همچنان قربانی غذای لاکچری کشورهای همسایه / مسئولان به داد چابهار برسند
مدتهاست کشتار هزارن کوسه ماهی در سواحل جنوب سیستان و بلوچستان برای تهیه سوپ خبری است که سبب ناراحتی مردم و حامیان محیط زیست شده است، چرا که این گونه در حال انقراص است و به نظر میرسد مسئولان باید تمرکز بیشتری برای پیشگیری از قاچاق کوسه و باله کوسه داشته باشند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در سال جاری چندین بار شاهد کشتار هزاران کوسه ماهیان چابهار و رسانهای شدن کشف محمولههای قاچاق این گونه بودیم که شوکبرانگیز بود؛ چرا که تصویر پخش شده در شبکههای اجتماعی آنقدر درناک بود که به نوبه خود یک فاجعه زیست محیطی محسوب میشد.
متاسفانه طی چند سال گذشته شاهد ترند شدن سوپ باله کوسه در کشورهای آسیای شرقی بودهایم که نشان دهنده آن است که طرفداران زیادی دارد. البته به مرور این علاقه به بخشهای دیگر دنیا هم سرایت کرده و اکنون مردم کشورهای زیادی طرفدار این نوع سوپ هستند که تنها راه تهیه مواد اولیه آن، بریدن باله کوسهها است که این امر سبب شد تا سودجویان دست به شکار این گونه زنند.
در واقع باید گفت کشتار کوسه ماهیها در سواحل جنوب سیستان و بلوچستان آن هم در راستای تهیه سوپ خبری است که نه تنها سبب ناراحتی مردم منطقه شده بلکه قلب دوستداران محیط را به درد آورده است؛ چرا که کارشناسان معتقد هستند انقراض این گونهها چرخه محیط زیست دریایی را با چالش روبه رو خواهد کرد.
نیمی از گونهها در معرض انقراض هستند
سیداحمدرضا هاشمی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار نیز معتقد است، با وجود اینکه 100 گونه از گونههای ماهیان غضروفی شامل کوسه و سفره ماهیان در دریای عمان زیست دارند، نیمی از آنها در خطر انقراض هستند. کوسه ماهیان به حفظ سلامت اکوسیستم، حفظ ثبات و تنوع گونهای، پایداری اکوسیستم و ثبات تولید در دریاها و اقیانوسها کمک میکنند و کاهش تعداد آنها چرخه محیط زیست دریایی را با چالش جدی مواجعه خواهد کرد.
بررسیها علمی نشان دهنده آن است که سالانه حدود 100 میلیون کوسه در دنیا شکار میشود و عامل اصلی آن تقاضای گسترده در بازار هنگ کنگ و چین برای "سوپ بال کوسه" است.
کشف چند محموله بال کوسه در جنوب کشور طی ماههای گذشته توجه حامیان حیوانات و محیط زیست را نسبت به شکار و تجارت غیرقانونی کوسهها جلب کرده است.
کشتار کوسه ماهیهای چابهار برای پختن سوپ کشورهای دیگر
داود میرشکار مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان در این باره میگوید: بیش از 70 گونه کوسه ماهی همچون کوسههای سفید در آبهای جنوب کشور وجود دارد که در معرض خطر انقراض هستند.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان، صید و فروش کوسه و باله آن اغلب بهدلیل نوع مصرف در تهیه غذاهای گران قیمت رستورانی در کشورهای دیگر یا تولید کالاهای پزشکی توسط صیادان محلی صورت میگیرد و به کشورهای همسایه و سایر استان قاچاق میشود.
میرشکار با بیان این مطلب که متاسفانه بیشترین محمولههای قاچاق کشف شده مربوط به این گونه است، گفت: چند محموله بزرگ و کوچک کوسه ماهیان و بالههای کوسه قاچاق در اواخر اردیبهشت و اوایل مردادماه کشف شدند.
متاسفانه بال کوسه علاوه بر اینکه برای تهیه سوپ استفاده میشود و تبدبل به یک غذای لوکس در برخی کشورها شده است، در طب سنتی و به ویژه طب چینی نیز مورد استفاده قرار میگیرد و علیرغم آنکه گفته شده در طب چینی خواص درمانی بسیاری دارد، اما شواهد علمی نشان میدهد نه تنها چنین خواصی وجود ندارد بلکه مصرف گوشت این گونه به دلیل وجود فلزات سنگین و عناصر شیمیایی خطرناک میتواند عوارض جدی برای سلامت انسان داشته باشد.
کوسه ماهیها با اینکه در خطر انقراض قرار دارند اما از نظر اکولوژیکی جزو گونههایی هستند که اهمیت ویژهای در زنجیره غذایی دارند؛ یعنی در بالاترین سطوح زنجیره غذایی دریایی قرار دارند و به سلامت اکوسیستم کمک می کنند، چون آبزیانی که از نظر ژنتیکی نقص و مشکل دارند را از چرخه تولید حذف میکنند، تا آبزیانی دیگر سالم باشند تا تداوم تنوع زیستی سالمی را در دریا داشته باشیم از این رو گونه مهمی محسوب میشوند.
واقعیت این است که این گونه در معرض انقراض است و منقرض شدن آن میتواند چرخه محیط زیست دریایی جنوب کشور را با چالش جدی مواجه کند، به نظر میرسد مسئولان باید تمرکز بیشتری برای پیشگیری از قاچاق کوسه و باله کوسه در این استان داشته باشند. بیشتر بخوانید:
سکوت مسئولان درباره مرگ دسته جمعی ماهیان دریاچه نمک / برخود قاطع با مقصران احتمالی