سه‌شنبه 6 آذر 1403

گاهی بلایا برای رشد و ارتقا درجه بندگی انسان‌ها است

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
گاهی بلایا برای رشد و ارتقا درجه بندگی انسان‌ها است

در وبینار «بانوان تقریبی کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی» که با حضور بانوان عرصه تقریبی برگزار شد؛ موضوعاتی در خصوص دیدگاه دین نسبت به بلایا و مصائب، دلایل به وجود آمدن آن و چگونگی برخورد انسان‌ها در این شرایط با این اتفاقات؛ مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، فریبا برنایی فرماندار شهرستان تفتان در وبینار «بانوان تقریبی کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی» با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تغییر رویه زندگی مردم جهان اظهار کرد: براساس آموزه‌های دینی و آنچه اسلام بیان می‌کند، انسان با توکل بر خداوند می‌تواند بر مشکلات پیروز شود، امروز هم یکی از این مسائل ویروس کرونا و رفتار ما مسلمانان با این امر است.

وی ادامه داد: دین در این دوران به مردم دین‌دار و مسلمانان کمک می‌کند، در اسلام فداکاری، اصول انسانی، رعایت بهداشت، جلوگیری از ناامیدی و... به شدت مورد تاکید قرار گرفته و در اصل کنونی یکی از موارد تاثیرگذار و امیدبخش به آینده تاکید به همین آموزه‌های دینی و انجام آنها است.

فرماندار شهرستان تفتان تاکید کرد: باتوجه به اینکه امروز نمی‌توان از نزدیک با دیگران ارتباط برقرار کرد، باید از این فضای مجازی استفاده و در تمام ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از نظریات تئوریسن‌های مختلف استفاده شود و برای گذر از این بحران باید، یک برنامه خوب داشته باشیم.

برنایی یادآور شد: وحدت یک شعار کلامی نیست بلکه باید یک توسعه پایدار برای مسلمنان را به همراه داشته باشد، در کنار وحدت باید همبستگی جهانی نیز وجود داشته باشد تا با تفکر و اندیشه صحیح بتوانیم بر روی جهان تاثیرگذار باشیم.

شیوع کرونا عقلانیت سکولا را در مقابل عقلانیت دینی شکست داد

در ادامه این وبینار انسیه بهبودی استاد دانشگاه بندرعباس با بیان اینکه "امروز کرونا انسان را بر سر دو راهی عقلانیت سکولار و عقلانیت دینی قرار داده است"، گفت: با نگاهی به فلسفه غرب و پیشرفت آنها در تکنولوژی باید گفت عقل سکولار در مواجه با شیوع ویروس کرونا و بسیاری از اتفاقات ناتوان بود.

وی افزود: این در حالی است که عقل دینی پیش‌رو در این امر است زیرا با بیدار کردن ارزش‌های انسانی بشریت را به ساحل آرامش می‌رساند و وقتی نگاهی به جهان بیاندازیم، می‌بینیم که امروز ترس لایه‌های مختلف زندگی انسان را در برگرفته است و شاهد هستیم انسان به عقلانیت دینی بازگشته زیرا در عقلانیت دینی، روحیه امیدبخش انسان را به ساحل آرامش هدایت می‌کند.

رسانه‌های جهان اسلام در زمان شیوع کرونا باید به یک خودباوری حرفه‌ای برسند

بی‌بی زلیخا کر از کارشناسان صدا و سیما در استان گلستان در ادامه این وبینار با اشاره به نقش رسانه‌های در ایام کرونا خاطرنشان کرد: رسانه‌های مختلف جهان اسلام در مورد شیوع ویروس کرونا باید به یک خودباوری حرفه‌ای برسند و بداند که شرایط ایجاد یک جریان‌سازی قوی را دارند.

وی بیان کرد: رسانه‌های غربی در مواجهه با ویروس کورنا سوء استفاده‌های زیادی کردند و در ابتدا چند کشور اسلامی را متهم و عامل شیوع این ویروس معرفی کردند و سپس به سمت محکوم کردن برگزاری مراسم‌های مذهبی رفتند.

این کارشناس رسانه تصریح کرد: رسانه‌های غربی در ادامه به سمت بزرگنمایی و وارونه‌نمایی برخی نظرات علما جهان اسلام برای مقابله با ویروس کرونا رفتند، با این وجود باید گفت ویروس کرونا بار دیگر نشان داد که جوامع اسلامی باید در مواجهه با مسائل مختلف در کنار هم باشند.

در دوران کرونا نگاه به غرب به خاطر غفلت ما از ظرفیت‌های جوامع اسلامی است

در ادامه این وبینار محترم شکریان از اساتید حوزه علمیه بوشهر با اشاره به اینکه کرونا اولین بیماری فراگیر دنیا نبوده و جامعه جهانی پیش از این نیز بلایای دیگر چون جنگ جهانی اول و حتی ویروس معروف به اسپانیایی با 100 میلیون کشته را دیده است، ابراز کرد: منطق روایات و تاریخ بلایا نشان می‌دهد که برخی در مواجهه با این اتفاقات از دین گریزان و برخی به دین بیشتر تمایل پیدا می‌کنند، البته در چنین شرایطی هر اتفاقاتی بیافتد به نفع دین است، چون انسان‌ها نهایتا به سمت خداوند می‌آیند.

وی عنوان کرد: در این شرایط باید دین‌گرایی و روی آوردن انسان‌ها به دین را ترویج و تبلیغ کنیم و البته نباید این امر به دوران شیوع ویروس کرونا محدود شود، اتفاقاتی چون شیوع ویروس کرونا نشان می‌دهد که فرعونیت را باید کنار بگذاریم.

این استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: ظرفیتی که امروز مسلمانان در زمان کرونا می‌توانند از آن بهره ببیند دین است، دین‌گرایی و خداگرایی که در بین مردم با هر طرز فکر و سبک زندگی ایجاد شده است، در واقع در این شرایط باید تمام انسان‌ها را به سمت معارف مقدس دین اسلام و قرآن کریم سوق دهیم و باید به این اعتقادات و شریعت پرداخته شود و با یک نگاه اجتهادی به بلایا نگاه کنیم تا یک بهره‌مندی مثبت در سطح جهان به نمایش بگذاریم.

شکریان ادامه داد: فرهنگ ناب اسلامی باید با ارائه سبک زندگی اسلامی متعالی برگرفته از تعالیم اسلام و دین به بشریت القا شود، سال‌ها است که ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و علمی جهان اسلام مغفول مانده و در این دوران کرونا، همه نگاه‌ها به سمت غرب بوده و این نشان می‌دهد که دین اسلام مغفول مانده و امید است این ظرفیت‌های اسلامی در مسیر زندگی صحیح به بشریت منتقل شود.

گاهی بلایا برای رشد و ارتقا درجه بندگی انسان‌ها است

فاطمه فاضلی مدرس حوزه و فعال فرهنگی بیرجند در ادامه این وبینار گفت: خداوند در قرآن می‌فرماید «ما شما را با گرسنگی، از بین بردن جان و مال آزمایش می‌کنیم و کسانی بر این شرایط پیروز خواهند بود که صابر باشند»، امرز کشور ما و تمام دنیا به بیماری خاموش کرونا گرفتار هستند، در این شرایط باید به خداوند توکل کنیم و همه چیز را به باری تعالی بسپاریم، البته در کنار دستورات دینی باید آنچه را وزارت بهداشت و مراکز بهداشتی ابلاغ می‌کنند رعایت کنیم و این به معنی همان صبری است که خداوند در قرآن به آن اشاره دارد.

وی در مورد دلیل آزمایش الهی نیز تصریح کرد: خداوند ما را آزمایش می‌کند نه به این دلیل که به ما اشراف ندارد بلکه می‌خواهد ما انسان‌ها را رشد بدهد تا در زندگی ارتقا پیدا کنیم، همچنین آگاهی‌بخشی انسان‌ها در این شرایط بیشتر می‌شود. خداوند ما را به مصیبت کرونا گرفتار کرد تا از کوچک‌ترین آسایش‌ها محروم شویم تا قدر نعمت‌هایی که پیش از این حتی برای ما ذره‌ای اهمیت نداشت را بدانیم، در این آزمایش خداوند انسان‌های مغرور را بر سر جای خود، نشان داد و فهماند که علم آنها در مقابل خداوند هیچ است.

این فعال فرهنگی بیرجند افزود: پاکسازی و بخشش گناهان یکی دیگر از دلایل آزمایش‌های الهی است، امام علی می فرمایند «گاهی خداوند اگر بخواهد انسانی را پاک کند بر او بلا وارد می‌کند»، همچنین پشت این بلایا ممکن است نعمت‌های خوبی باشد که در آینده آنها را خواهیم دید.

فاضلی یادآور شد: گاهی لغزش‌های ما زیاد و در گناه غوطه‌ور شده‌ایم و خدا با بلایا ما را آگاه می‌کند. از طرفی به خاطر این آزمایش‌ها نیز انسان‌ها ترفیع درجه بندگی پیدا می‌کنند، در طول تاریخ زندگی انبیاء هرگاه بلایا بر آنها وارد شده است، درجه بندگی آنها بالاتر رفته است.

نهاد بشر در مصیبت باید به هم‌نوع خود کمک کند

در ادامه این وبینار نظیره صدیقی فعال فرهنگی استان فارس با بیان اینکه کرونا ضربات مهلکی به بشریت زده اما بیانگر حقایقی نیز بوده است، اظهار کرد: بشر در هر کیش و مذهب باید به این آیه قرآن که خداوند می‌فرماید «مبادا دشمن و گروهی شما را به این وا دارد که عدالت را رعایت نکنید» دقت کند، نهاد بشر در مصیبت باید به هم‌نوع خود کمک کند، انسان زمانی ارزش دارد که در کنار مردم و با مردم باشد.

وی ادامه داد: انسان در فطرت دنبال همان دینی است که خداوند به ما معرفی می‌کند، در این زمان که برخی دین را در مقابل شریعت خداوند قرار می‌دهند بدانند این دین همان فطرت انسانی است که بشریت را در یک جهت و مسیر قرار می‌دهد، در قرآن آمده است «زمانی زندگی برای انسان مطلوب و گوارا خواهد بود که رفتارش انسان‌دوستانه و عملش صالح باشد»، پس بشریت باید به خود بیاید و بداند که از یک نص واحد هستند و رنگ و نژاد تنها برای شناخت انسان‌ها است.

صدیقی اضافه کرد: تقوا مهم‌ترین عامل در دین است که باعث می‌شود انسان نه ظلمی به خود و نه به دیگران روا دارد، پس انسان اگر به سرشت پاک خود بازگردد همه در یک جهت قرار خوهند گرفت. اگر برخلاف فطرت سلیم عمل کنیم نزاع، جنگ و درگیری رخ خواهد داد که نابودی انسان را منجر می‌شود.

ایجاد یک صندوق پول برای جوامع اسلامی در زمان بلایا و مصائب راه‌گشا است

مینو کیانی‌راد عضو اتحادیه جهانی تقریب نهاد اقتصادانان فعالان اقتصادی در ادامه این وبینار با بیان اینکه کشورهایی که در دوران کرونا بهداشت بیشتری را رعایت کرده از موج‌های بعدی این شیوع جلوگیری کردند، اظهار کرد: در بسیاری از کشورها بی‌توجهی‌ها باعث شده است که مجموعه‌های پزشکی وضعیت نگران‌کننده پیدا کرده و نتوانند بلایا و موج‌های بعدی را کنترل کنند و منجر شدن این شیوع همچنان ادامه داشته باشد.

وی با اشاره به نقش مجمع جهانی تقریب مذاهب و کشورهای اسلامی خاطرنشان کرد: در گام اول مقیاس مصیبت‌ها در کشورها و شهرها باید تعیین شود، وقتی شهری سفید یا قرمز اعلام می شود به این معنا نیست که شیوع و عواقب آن قطع شده است، اختلالات اجتماعی تا سال‌ها بعد بروی افرادی که آسیب دیده‌اند باقی خواهد ماند.

عضو اتحادیه جهانی تقریب نهاد اقتصادانان فعالان اقتصادی ادامه داد: شناخت منشا بلایا و مصائب برای کنترل این چنین بلایای بسیار مهم است، همچنین بانک اطلاعاتی جمعیت و آمار دقیق از افراد آسیب‌پذیر و غربالگری و اولویت‌بندی آنها یک ضرورت است. همچنین ظرفیت‌سنجی از امکانات و تجهیزات نیز ضروری است،

کیانی‌راد بیان کرد: آموزش جامع برای مواجه با بلایا هم امر بسیار مهمی است، کسی که آسیب روحی برای از دست دادن نزدیکان خود داشته فقط نمی‌توان او را توصیه به رعایت بهداشت کرد، بلکه همدلی و و محبت به آنها یک ضرورت است.

وی افزود: از دیگر اقداماتی که در این دوران باید به آن توجه کرد توانمندسازی تمام سطوح با آموزش، تعیین مرکز فرماندهی برای تمام دنیا برای ساماندهی ستاد بحران، تعریف فرآیندها و ساختارها دقیق و جامع برای تصمیم‌گیری درست، آگاهی عمومی، تغییر سبک زندگی، اشتراک ظرفیت‌های کشورهای اسلامی و استفاده از تجربیات همه کشورهایی که درگیر این شیوع بودند، است.

عضو اتحادیه جهانی تقریب نهاد اقتصادانان فعالان اقتصادی پیشنهاد داد: اگر مجمع جهانی تقریب بتواند صندوقی برای حمایت از کشورهای اسلامی برای مواجهه با بلایا و مصائب ایجاد کند و بتواند از گروه‌های مختلف غیررسمی منابعی دریافت و آن را ساماندهی کنند تا کشورهای مختلف بتوانند در یک سازمان معتبر پول جمع و بین کشورهای آسیب دیده توزیع کنند، اتفاق بسیار مهمی رقم خواهد خورد.

کیانی‌راد یادآور شد: یکی از کارهایی که می‌توان انجام داد این است که زکات را در بین کشورها آسیب‌دیده توزیع کرد و برای این کار باید صندوق‌هایی را ایجاد کرد، همچنین پوشش‌های بیمه‌ای نیز می‌تواند در کشورها ایجاد شود. کمک‌های مومنانه نیز راه کار دیگری است که ابداع کشور ما بود، همچنین کمک خیرین و بنیادهای مختلف از منابع صندوق‌ها باید برای تهیه کالاهای بهداشتی و غذایی استفاده شود.

وی در پایان سخن گفت: در طرح همدلی مومنانه رعایت انصاف خیلی مهم است و باید شان افراد حفظ شود. روش‌های کمک به افراد امروز خیلی ساده‌تر شده است و همان قدر که سناسایی گروه‌های آسیب‌پذیر مهم است نوع کمک‌رسانی برای حفظ و شان آنها نیز ضروری است.

در دوران کرونا استفاده از ظرفیت روان‌شناسان و جامعه‌شناسان می‌تواند تحمل عمومی را بالا برد

در ادامه این وبینار لیلا حسینی مدرس دانشگاه آزاد روانسر با بیان اینکه ویروس کرونا این بحران به ما یادآوری کرد که باید هم کره زمین را وطن خویش بدانیم، اظهار کرد: در این شرایط داشتن باور جهانی مهم است، نظریه اسلام در مورد بلایا بیدار شدن از خواب غفلت، یادآوری نعمت‌های الهی و شکوفایی استعدادها است.

وی ادامه داد: انسان زمانی که احساس بی‌نیازی به خدا پیدا می‌کند، شاهد بلایا خواهد بود، البته یکی از حکمت‌های این بلایا آراسته شدن انسان به حلم، صبر و تعقل است، دین اسلام دین تئوری نیست بلکه دین عمل است و اگر التزام عملی به آن نداشته باشیم از برکات آن محروم خواهیم بود.

حسینی تصریح کرد: دستورات قرآنی زیادی از جمله عدم خروج از محل ابتلاء، عدم ورود به مراکز آلوده، خانه‌نشینی در دوران شیوع ویروس‌ها، رعایت موازین بهداشتی، صبر و شکیبایی، عمل به دستورات پزشکی و... برای زمان شیوع ویروس‌ها تجویز شده است. فراموش نکنیم اسلام دین عقلانی است و انسان‌ها را به سمت تفکر دعوت می‌کند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: بیماری کرونا علاوه بر آثار کوتاه مدت، آثار بلندمدت نیز خواهد داشت، کرونا در ابعاد اجتماعی شکل روابط‌ها را تغییر داده است، به همین منظور استفاده از ظرفیت روان‌شناسان و جامعه‌شناسان می‌تواند تحمل این شرایط را بیشتر کند، آموزش مقابله با بیماری با استفاده از صدا و سیما می تواند تحمل مردم را بالا برد، همچنین تولید محتوا برای شبکه‌های اجتماعی هم فضای شاد و هم آموزش را بالا می‌برد.

وی خاطرنشان کرد: ایجاد همدلی و کمک مونانه نیز در این دوران بسیار موثر است، بالا بردن دانش مقابله در مهار این ویروس مهم و نقش خانواده نیز در این شرایط بسیار تاثیرگذار است.

قرآن و دستورالعمل‌های آن رمز موفقیت زندگی انسان است

آمنه قادری فرمانده بسیج حوزه خواهران پیرانشهر به عنوان آخرین سخنران این وبینار با اشاره به اینکه قرآن منشا زندگی مومن و مسلمان است و کسانی که قرآن را جزء زندگی روزمره خود قرار دهند موفق خواهند شد، اظهار داشت: قرآن فرمانده کل جهان و سپاه ایمان است که توسط حاکم جهانیان یعنی خداوند برای این دنیا فرستاده شده است.

وی افزود: امروزه به جای آنکه قرآن را در زندگی خود استفاده کنیم این کتاب الهی را به طاقچه خانه‌های خود یا قبرستان‌ها برده‌ایم، در این میان دشمن به دنبال این است که مسلمانان از قرآن فاصله بگیرند.

قادری در پایان قرآن و دستورالعمل‌های آن را برای زندگی روزمره توصیه و رمز موفقیت در زندگی فردی و اجتماعی را آموختن خردهای قرآن دانست.

انتهای پیام