گذری بر نکات مهم جزء بیستوششم قرآن / 30 حق مسلمانان در قبال هم
حجتالاسلام بطحایی کارشناس مسائل دینی به بیان نکات مهم جزء بیستوششم قرآن کریم پرداخت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت مصادف با بیستوششمین روز از ماه مبارک رمضان است و طبق روال روزهای قبل صوت ترتیل جزء بیستوششم قرآن کریم با صدای "عبدالباسط و عباس امام جمعه" جهت بهرهمندی هرچه بیشتر مخاطبان منتشر شد که در اینجا میتوانید بشنوید.
حجتالاسلام سیدعلی بطحایی کارشناس مسائل دینی در گفتوگو با تسنیم به بیان نکاتی مهم از جزء بیستوششم قرآن کریم پرداخت که متن آن در ادامه آمده است:
***
آیه 15 سوره حجرات؛ انما المؤمنون الذین آمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا بأموالهم و أنفسهم فی سبیل الله أولئک هم الصادقون
قرآن، هم ملاک و معیار کمال را بیان میکند «ان أکرمکم عند الله أتقاکم» و هم الگوهای کامل را نشان میدهد «انما المؤمنون الذین...»
آیه 10 سوره حجرات؛ انما المؤمنون اخو فأصلحوا بین أخویکم و اتقوا الله لعلکم ترحمون
رسول خداصلی الله علیه و آله فرمود: مسلمان بر برادر مسلمانش 30 حق دارد که هر یک باید آن حقوق را ادا کنند، از جمله: 1. عفو و مهربانی به او، 2. پنهان کردن اسرار او، 3. جبران اشتباهات او، 4. قبول عذر او، 5. دفاع در برابر بدخواهان او، 6. خیرخواهی نسبت به او، 7. عمل به وعدههایی که به او داده، 8. عیادت به هنگام بیماری او، 9. تشییع جنازه او، 10. پذیرفتن دعوت و هدیه او، 11. پاداش دادن به هدایای او، 12. تشکر از خدمات او، 13. کوشش در یاری رسانی به او، 14. حفظ ناموس او، 15. برآوردن حاجت او، 16. واسطهگری برای حل مشکلاتش، 17. گمشدهاش را راهنمایی کند، 18. به عطسه او تهنیت گوید، 19. سلامش را پاسخ دهد، 20. به سخن وگفته او احترام گذارد، 21. هدیه او را خوب تهیه کند، 22. سوگندش را بپذیرد، 23. دوست او را دوست بدارد وبا او دشمنی نکند، 24. او را در حوادث تنها نگذارد، 25. هر چه را برای خود میخواهد برای او نیز بخواهد و..) (بحار، ج74، ص236)
حجرات آیه 6؛ یا أیها الذین آمنوا ان جاءکم فاسق بنبا فتبینوا أن تصیبوا قوما بجهال فتصبحوا علی ما فعلتم نادمین
اسلام درباره چگونگی سخن و نقل خبر، تأکیدهای فروانی کرده است از جمله: الف) قرآن از کسانی که هر خبری را میشنوند و نسنجیده آن را نشر میدهند، به شدت انتقاد کرده و میفرماید: خبر را به اهل استنباط عرضه کنید و اگر حقانیت آن ثابت شد، آنگاه آن را پخش کنید.(نساء، 83) ب) قرآن برای کسانی که با پخش اخبار دروغ، در جامعه دغدغه ایجاد میکنند، کیفری سخت معین فرموده است.(بحار، ج2، ص225) ج) پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در سال آخر عمر شریف خود در سفر حج فرمود: کسانی که خبرهای دروغی از من نقل میکنند، زیادند و در آینده زیادتر خواهند شد، هر کس آگاهانه به من نسبت دروغ بدهد، جایگاهش دوزخ است و هر چه از من شنیدید، به قرآن و سنت من عرضه کنید، پس اگر موافق آن دو بود بپذیرید وگرنه رد کنید. د) امام صادق علیه السلام به کسی که خبرهای دروغی را به پدرش امام باقر علیه السلام نسبت میداد، لعنت کرد و فرمود: هر چه از ما شنیدید، اگر شاهد و گواهی از قرآن یا سایر سخنان ما بر آن پیدا کردید، بپذیرید وگرنه نپذیرید.(بحار، ج2ص250) ه) امام رضا علیه السلام فرمود: سند سخنان ما، قرآن و سنت رسول خداصلی الله علیه و آله است. (بحار، ج2، ص250) و) یکی از مهمترین علوم اسلامی، علم رجال است که برای شناخت خبر صحیح از غیر صحیح، افرادی را که حدیث نقل میکنند، مورد ارزیابی و بررسی قرار میدهد.
حجرات آیه 1؛ یا أیها الذین آمنوا لا تقدموا بین یدی الله و رسوله و اتقوا الله ان الله سمیع علیم
پیش از درخواست و دستور به کاری، باید ابتدا زمینههای روانی پذیرش را در مخاطب ایجاد کرد. جمله «یا أیها الذین آمنوا» به مؤمنان شخصیت میدهد و رابطه آنان با خدا را که زمینه انجام دستور است، بیان میکند.
آیه 23 سوره فتح؛ سن الله التی قد خلت من قبل و لن تجد لسن الله تبدیلا
این آیه نظیر آیه 21 سوره مجادله است که میفرماید: کتب الله لأغلبن أنا و رسلی خداوند اینگونه مقرر داشته که ما و پیامبرانمان قطعا پیروزیم. تاریخ و حوادث تاریخی، قانونمند است و عواملی باعث رشد یا رکود، عزت یا ذلت و فقر یا غنای آن میشود و سنت خداوند، پیروزی حق بر باطل است.
سوره محمد آیات 23،22؛ فهل عسیتم ان تولیتم أن تفسدوا فی الأرض و تقطعوا أرحامکم؛ أولئک الذین لعنهم الله فأصمهم و أعمی أبصارهم
مفسران، «تولیتم» را دو گونه معنا کردهاند: الف) اعراض و پشت کردن به جبهه و سرگرم شدن به خلافکاری و قطع صله رحم. ب) ولایت بر مردم را به دست گرفتن و سپس قلع و قمع دیگران. اما معنای دوم با سیاق آیات سازگار نیست. (تفسیر المیزان) آیه خطاب به افراد سست ایمان است که به خاطر حفظ جان از شرکت در جهاد اعراض میکنند، میفرماید: گمان نکنید که با ترک جهاد محفوظ میمانید، زیرا با فرار خود از جنگ، زمینه گسترش فساد و قتل را فراهم میکنید که دامان شما را نیز میگیرد و همچون دوران جاهلیت، حتی کشتن فرزند را برای شما مباح میکند.
سوره احقاف آیه 16؛ أولئک الذین نتقبل عنهم أحسن ما عملوا و نتجاوز عن سیئاتهم فی أصحاب الجن وعد الصدق الذی کانوا یوعدون
قبول احسن: «نتقبل عنهم احسن ما عملوا» و در دعا میخوانیم: خدایا به بهترین نوع از ما قبول کن: «فتقبله منا باحسن قبولک» (کافی، ج4، ص165) اگر کارهای انسان مورد قبول حق واقع نشود، حتی ساختن خانه خدا کعبه هم بیفایده است. هنگامی که حضرت ابراهیم پایههای کعبه را بالا میبرد، به خود و کار خود مباهات نکرد، بلکه گفت: «ربنا تقبل منا» (بقره، 127) خداوندا! از ما پذیرا باش. اعمال انسان، انواع و اقسامی دارد: واجب، حرام، مستحب، مکروه و مباح. در قیامت، خداوند در میان این پنج نوع عمل، بهترینها را که واجبات و مستحبات باشد، از مؤمنان میپذیرد و از بدیهای آنان، چه مکروهات و چه محرمات در میگذرد و مباحات، مشمول رد و قبول نیست. (تفاسیر مجمعالبیان و المیزان) کسی از وعده خود تخلف میکند که یا هنگام وعده دادن توجه نداشته و عجولانه قول داده و یا پس از آن، ناتوان و پشیمان شده است و استناد هیچیک از این نقایص و اوصاف درباره خداوند عالم، قادر و توانا صحیح نیست.
عالی: ادعیه ائمه سطح نیاز افراد را آسمانی میکنند / حاجات ما باید رنگ الهی داشته باشد ترتیل جزء بیستوششم قرآن با صدای "عبدالباسط و عباس امامجمعه"انتهای پیام /