جمعه 11 آبان 1403

گروهک «رزگاری»؛ ترور به نام رهایی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
گروهک «رزگاری»؛ ترور به نام رهایی

گروهک تروریستی روزگاری کاملا در اختیار استخبارات ارتش بعث قرار داشت و اطلاعات پشت جبهه ایران را به استخبارات عراق منتقل می‌کرد.

چندی پیش بود که اسناد تعداد شهدای ترور سال 60 منتشر شد که طی آن گروهک های مختلف تروریستی با سوء استفاده از وضع موجود اوایل انقلاب اسلامی در سطح کشور اقدام به ترورهایی می کردند. رزگاری، گروهکی تروریستی یکی از آن‌ها بود که شاید نام آن را اصلا نشینده باشید.

روزگاری به معنی رهایی عنوان خود را از شهری به همین نام واقع در اقلیم شمال عراق بر کنار رود سیروان (دیاله) گرفته که روبه‌روی شهر قصر شیرین کشورمان واقع شده است.

این گروهک تروریستی فعال در شمال غرب ایران را شیخ عثمان نقشبندی و پسرانش با اصالتی عراقی و در سفر سال 1337 به ایران (مریوان) پایه‌گذاری کردند امیراسدالله اعلم یکی از مهم‌ترین چهره‌های سیاسی دوران محمدرضا پهلوی، وزیر دربار از 1345 تا 1356 و نخست‌وزیر ایران از سال 1341 تا 1342 در خاطرات خود به ارتباطات خوب شیخ با مقامات پهلوی اشاره می‌کند؛ شیخی که پسرانش نماینده مجلس، مدیر، رادیو و تلویزیون کردستان و مدیرکل اطلاعات و جهانگردی نیز بودند.

عثمان نقشبندی درپی اقدام به کودتا علیه حکومت وقت عراق پیش از انقلاب اسلامی به ایران پناهنده شد

شیخ‌عثمان نقشبندی طبق اسنادی که به بیرون درز کرده به نفع دولت انگلیس جاسوسی می‌کرد و در سال 1337 با روی کار آمدن عبدالکریم قاسم در عراق و برکناری ملک فیصل با همکاری دو تن از شیوخ اقدام به کودتا نمود که شکست خورد که پس از این شکست و تحت تعقیب قرار گرفتن توسط دولت عراق، به ایران پناهنده شد.

او و همراهانش در دوران مبارزات انقلاب اسلامی نقش مهمی در سرکوب مردم منطقه داشتند؛ ولی با پیروزی انقلاب اسلامی به عراق فرار و با شکل‌گیری فعالیت‌های مسلحانه و تروریستی ضدانقلاب در منطقه، با کمک حزب بعث عراق نیرویی مسلح به استعداد حدود دوهزار نفر را گردآوری کردند تا به منظور اقدامات تروریستی وارد خاک ایران شوند.

پس از مدت کوتاهی گروه رزگاری یکی از همپیمانان حزب دموکرات گردید و به همراهی با دیگر گروه‌های چپ با مشی مسلحانه به اقدامات خود علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد.

این گروه در هشت سال دفاع مقدس در برابر ارتش بعثی عراق، ناامنی‌های فراوانی در مریوان، سنندج، پاوه و اورامانات به وجود آورد؛ ضمن این که وظیفه جاسوسی برای متجاوزین بعثی عراقی را نیز برعهده داشت چراکه بعد از اینکه به شدت با کاهش نیرو و اعضای خود مواجه شد، تصمیم گرفت به طور کامل در اختیار استخبارات ارتش بعث قرار گیرد و اطلاعات پشت جبهه ایران را به استخبارات عراق مخابره کند.

گروهک تروریستی رزگاری در زمان جنگ تحمیلی به عوامل جاسوسی و جنایت ارتش بعث عراق تبدیل شده بودند

منطقه اورامانات به دلیل وضعیت خاص جغرافیایی و دارا بودن ارتفاعات مختلف، اهمیت ویژه ای داشت و یک سلسله از کوه‌های منطقه که در خطوط مزری ایران و عراق بود، در اختیار عناصر گروهک تروریستی رزگاری بود و همین امر موجب شده بود تا ارتباط آن‌ها با حزب بعث به سهولت انجام پذیرد.

از فتوای معروف شیخ عثمان نقشبندی این بود که گفته بود هرکس ده پاسدار امام خمینی (ره) را بکشد بهشت بر او واجب می‌شود؛ گروه رزگاری همچنین تلاش زیادی در ایجاد اختلاف میان شیعیان و اهل سنت استان کردستان انجام داد تا از طریق ایجاد اختلاف بتواند به اهداف خود برسد.

اما این اختلاف افکنی‌ها تاجایی پیش رفت که حتی دامن سایر گروهک‌های تروریستی فعال در منطقه را نیز گرفت؛ به طوریکه گروهک کومله مخالفت خود را فعالیت گروهک رزگاری در منطقه اعلام کرد و در چندین حمله به مقر‌ها و اعضای این گروهک، تقریباً بساط این گروهک تروریستی را برچید و اعضای و نفرات این گروهک را به کام مرگ کشاند.

پس از این اتفاقات، سران گروهک رزگاری با موجی از فرار اعضای خود مواجه شدند و، چون جدایی اعضای خود را دلیلی برای فروپاشی گروهک خود می‌دانستند، به همین دلیل کمر به قتل و کشتار اعضای جدا شده خود بستند تا با راه انداختن رعب و وحشت در میان اعضای سازمان، از جدایی نفرات بیشتر جلوگیری کنند.

شروع عملیات والفجر 10 مصادف بود با پایان گروهک تروریستی رزگاری

اعضای این گروهک تروریستی پس از درگیری نظامی با نیرو‌های سپاه پاسداران و ارتش کشورمان طی عملیات والفجر 10 به تاریخ اسفند 1366 شکست خوردند و بیشتر اعضای آن متواری شده یا خود را تسلیم نیرو‌های جمهوری اسلامی ایران کردند؛ اغلب اعضای جدا شده گروهک رزگاری بعد از اینکه با دامن انقلاب اسلامی بازگشتند، به شغل و حرفه قبلی خود مشغول شدند و برای امرار معاش خود و خانواده خود به شغل کشاورزی و دامداری مشغول شدند.

شیخ محمدعثمان نقشبندی نیز اندکی پس از متلاشی شدن گروهک خود، ابتدا به روستای بیاره واقع در مرز عراق و بعدا تحت پوشش حزب بعث عراق به بغداد فرار کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی احزاب و تشکل‌ها
گروهک «رزگاری»؛ ترور به نام رهایی 2
گروهک «رزگاری»؛ ترور به نام رهایی 3
گروهک «رزگاری»؛ ترور به نام رهایی 4