سه‌شنبه 6 آذر 1403

گلایه‌های اکبر زنجانپور از حالِ ناخوش تئاتر شهر

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
گلایه‌های اکبر زنجانپور از حالِ ناخوش تئاتر شهر

بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون در ششمین نشست عصر کارگردان، گفت: مسئولان تئاتر به دلیل خوب نبودن حال تئاتر شهر گله کرد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ششمین نشست عصر کارگردان با حضور اکبر زنجانپور برگزار شد. بازیگرِ جلوی دوربین سینما و تلویزیون و کارگردان مؤلف در روی صحنه تئاتر و ساخت نمایشنامه‌های رادیویی؛ او مدت‌ها به دلیلِ اوجِ‌کرونا رویِ صحنه غیبت داشت و این بار به واسطه این نشست دوباره به صحنه برگشت. یکی از نکات جالبِ این نشست، همزمانی با سالروز تولد این بازیگر پیشکسوت بود.

اکبر زنجانپور کارگردان، بازیگر و صداپیشه، متولد سال 1323 است و اولین بار در سال 1346 در نمایش «چوب زیر بغل» به ایفای نقش پرداخت. وی همچنین تجربه تدریس در دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه سینما و دانشگاه هنر و معماری را در کارنامه خود دارد.

این نشست در ادامه سلسله نشست‌های «عصر کارگردان» و به منظور ثبت خاطرات شفاهی تاریخ تئاتر ایران در تالار استاد عباس جوانمرد برپا شد. در این نشست پیشکسوتان این صنف از جمله بهزاد فراهانی، محمدعلی نجفی، مسعود دلخواه، شهرام گیل‌آبادی و محمد رحمانیان به سخنرانی درباره این هنرمند پرداختند و در پایان از تلاش‌های هنرمندانه «زنجانپور» تقدیر به عمل آمد.

در ابتدای این نشست محمد رحمانیان که اجرای این برنامه را نیز برعهده داشت، با برشمردن ویژگی‌های برجسته هنری کارنامه بازیگری و کارگردانی اکبر زنجان‌پور اجراهای او را جزء ماندگارترین اجراهای تئاتر ایران دانست که هرگز از یاد علاقه‌مندان فراموش نخواهد شد. او همچنین گفت: «اکبر زنجانپور در هر زمینه‌ای که ورود کرده بهترین بوده و مورد تحسین قرار گرفته است.» او بهترین اثر این هنرمند را نمایش «مروارید» دانست.

در بخش دوم این مراسم، فیلم کوتاهی از آثار قدیمی اکبر زنجانپور شامل بخش‌هایی از آثاری چون «نگاهی از پل»، «شطرنج باد»، «پاتریس لومومبا»، «گزارش یک قتل» و «آخرین پایگاه بیلی» نمایش داده شد. در بخش بعدی این نشست محمدعلی نجفی، فیلمنامه‌نویس و کارگردان که اولین بار در فیلم «گزارش یک قتل» با زنجانپور همکاری داشته است، به سخنرانی درباره مهارت‌های این هنرمند پرداخت.

بهزاد فراهانی بازیگر و فیلمنامه‌نویس که از سال 1340 با زنجانپور روابط دوستانه و همکاری داشته است، او را فردی خلاق، آزادی‌خواه و عدالت‌طلب حتی در بین نزدیکان خود دانست. او به اهمیت احترام به پیشکسوتان اشاره و آرزو کرد این احترام همیشگی و توأم با واقعیت باشد.

در ادامه مجید مظفری، بازیگر سینما و تلویزیون، بخشی از خاطرات خود با زنجان‌پور را تعریف کرده و او را اولین حامی خود در عرصه تئاتر اعلام کرد. مظفری از روزهایی سخن گفت که به جز اکبر زنجانپور هیچ‌کس جواب سلامش را نمی‌داد و حمایت‌های او بود که مسیر فعالیت هنری را برایش هموارتر کرد.

مسعود دلخواه کارگردان و بازیگر، اکبر زنجانپور را شخصیتی با مهارت و کاریزماتیک معرفی کرد و در تعریف کاریزما گفت: «این کلمه یونانی است و اگر ریشه‌یابی واژه‌ای بشود می‌رسیم به معانی موهبت و برکت و زیبایی درونی.»

او در ادامه افزود: «اولین آشنایی من با ایشان در نمایش فوگارد بود که حدود 23 نقش را در یک نمایش یک ساعت و نیمه بازی کرد و این باعث شد علاقه من به بازیگری بسیار بیشتر شود.»

در بخش میانی مراسم، ایرج راد که سالهای طولانی سابقه دوستی و همکاری با اکبر زنجانپور را داشته است، اولین همکاری خود با این هنرمند را نمایشنامه «آریاداکاپو» نوشته وینسنت میلی اعلام کرد و گفت: «او فردی عاشق و متعهد و وفادار به تئاتر است.»

در ادامه شهرام گیل آبادی نویسنده و کارگردان، در رابطه با زنجانپور گفت: «چیزی که او در رادیو به ما یاد داد، کشف هسته و گوهر متن بود.»

سپس اکبر زنجان‌پور طی سخنانی با تشکر از انجمن صنفی کارگردانان بابت برپایی این رویداد از حضور در این مراسم ابراز خوشحالی کرد و در ادامه از مسئولان تئاتر به دلیل خوب نبودن حال تئاتر شهر گله کرد و با کنایه عنوان کرد موش‌ها امکان اجرای مناسب را گرفته‌اند.

در پایان این مراسم تولدی برای اکبر زنجان‌پور برگزار شد و با حضور سید عباس عظیمی مدیرعامل موسسه هنرمندان پیشکسوت لوح تقدیر این موسسه به همراه هدایایی از طرف انجمن صنفی کارگردانان تئاتر ایران و موسسه هنرمندان پیشکسوت به این هنرمند اهداء شد. اکبر زنجانپور ضمن تشکر از تمام سخنرانان و میهمانان، گفت:«زمانی فرهنگ ملت رشد پیدا می‌کند که عادت به دیالوگ ایجاد شود. نه اینکه یکی حرف بزند یکی فقط گوش کند. من می‌گویم شما هم باید بگویید.»

ناصر آقایی، بهرام ابراهیمی، احمدرضا اسعدی، اختر تاجیک، احسان حاجی‌پور، محسن حاجی‌یوسفی، محسن حسینی، محمدجواد حق‌شناس، محمدحسن خدایی، محمدرضا خسرویان، مسعود دلخواه، سعید ذهنی، ایرج راد، محمد رحمانیان، صدرالدین زاهد، اکبر زنجان‌پور، سهراب سلیمی، فخریه سلیمی، آرش سنجابی، شمسی صادقی، جهانگیر طاهری، رضا عربی، عباس عظیمی، بهزاد فراهانی، نوید فرحمرزی، شکرخدا گودرزی، مجید گیاه‌چی، شهرام گیل‌آبادی، منظر لشگری، فریدون محرابی، آرام محضری، مجید مظفری، مهدی میامی، علی میلانی، محمدعلی نجفی، بابک والی و... دراین مراسم که به همت انجمن صنفی کارگردانان تئاتر ایران برگزار شد، حضور داشتند.

در بخش بعدی مجدداً فیلم کوتاهی جهت یاد آوری آثار زنجانپور از گذشته تاکنون پخش شد مانند: «ایوانف»، «دشمن مردم»، «مرغ دریایی»، «سه خواهر»، «ساحره سوزان»، «گوریل پشمالو»، «باغ آلبالو» و «مروارید».

اکبر زنجانپور به رادیو برگشت