یکجانبهگرایی ترامپ دامن سازمان جهانی بهداشت را گرفت
تهران - ایرنا - رئیس جمهوری آمریکا تهدیدهای خود علیه سازمان جهانی بهداشت را عملی کرد و کمک مالی به این نهاد بین المللی را در بحبوحه یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی این سازمان تعلیق کرد.
با گذشت نزدیک به سه ماه از تایید نخستین موارد ابتلای به ویروس کرونا توسط دولت چین، این ویروس به بسیاری از نقاط جهان سرایت کرده، نزدیک به دو میلیون نفر را مبتلا کرده و جان بیش از یکصد و بیست هزار نفر را گرفته است. در چنین شرایطی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه 26 فروردین اعلام کرده است که به دلیل قصور سازمان بهداشت جهانی در مواجه با بحران ویروس کرونا، کمک مالی آمریکا به این نهاد بین المللی را تعلیق میکند.
ترامپ در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید اعلام کرد که سازمان بهداشت جهانی در انجام وظیفه خود در واکنش به شیوع ویروس کرونا ناکام بوده است. وی سازمان بهداشت جهانی را که وابسته به سازمان ملل است را به جانبداری از چین متهم کرد و گفت که این سازمان واقعیت را درباره آنچه که در مرکز شیوع ویروس کرونا در شهر ووهان در چین روی داده، بیان نکرده است. به گفته ترامپ سازمان بهداشت جهانی اطلاعات نادرستی در خصوص ویروس کرونا منتشر کرده و با اقدام آمریکا در ممنوعیت ورود مسافران از چین مخالفت کرده است.
این در حالی است که مدافعان سازمان جهانی بهداشت میگویند، در صورتی که این سازمان با چین وارد چالش میشد، این کشور از اطلاعاترسانی به سازمان جهانی بهداشت درباره کرونا خودداری میکرد.
دونالد ترامپ در ادامه گفت: من به دولتم دستور دادهام در جریان بررسی نقش سازمان بهداشت جهانی در سوء مدیریت جدی و لاپوشانی شیوع ویروس کرونا، کمکها به آن متوقف شود. سازمان بهداشت جهانی در انجام وظیفه اصلی خود ناکام بوده و میبایست دراینباره پاسخگو باشد.
ایالات متحده، بزرگترین اهداکننده کمک مالی به سازمان جهانی بهداشت به شمار میآید؛ بهطوری که سال گذشته، 400 میلیون دلار کمک مالی به این سازمان کرده است.
البته ترامپ که زیر فشار تند منتقدان عملکرد خود در مقابله با کرونا قرار دارد، در روزهای گذشته هم انتقاداتی از سازمان جهانی بهداشت داشته است. اظهاراتی که واکنش تدروس آدهانوم، رییس سازمان جهانی بهداشت (WHO) را در پی داشت. آدهانوم روز چهارشنبه 20 فروردین ضمن اعتراض به برخورد دونالد ترامپ با این سازمان گفت که باید از سیاسی کردن ویروس پرهیز کرد. رییس سازمان جهانی بهداشت این را هم گفت که ما نباید با نشانه گرفتن انگشت به سوی دیگران وقت خود را تلف کنیم.
این در حالی است که رییس جمهور آمریکا در ابتدای شیوع کرونا هشدارهای سازمان جهانی بهداشت را جدی نگرفت و اپیدمی کرونا را با آنفولانزا مقایسه کرد. او روز سه شنبه 20 اسفند 1398 برای چندمین بار این بیماری را با کشتار آنفولانزا مقایسه کرد و در توییتر خود نوشت: «پارسال 37 هزار آمریکایی بر اثر ابتلا به آنفولانزای معمولی مردند. متوسط، هر سال بین 27 تا 70 هزار نفر. هیچجا تعطیل نشده و زندگی و اقتصاد پیش میرود. تا این لحظه، 546 مورد تأیید شده ویروس کرونا و 22 مورد مرگ وجود دارد. در این مورد فکر کنید.»
تاخت و تاز کرونا و درخواست دگرگونی بنیادین در سازمان بهداشت جهانی
چند ساعت پیش از سخنان ترامپ، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده به دنبال ایجاد دگرگونی بنیادین در سازمان بهداشت جهانی است؛ او این سخنان را در زمانی مطرح کرد که جهان شاهد تاخت و تاز ویروس کرونا است.
پمپئو که با رادیوی فلوریدا مصاحبه میکرد، گفت: سازمان جهانی بهداشت در طول تاریخ خود، کارهای سترگی انجام داده است اما متأسفانه، این بار عملکرد خوبی نداشت. ما در تلاش برای ایجاد دگرگونی بنیادین هستیم. برای اطمینان از اجرای تعهدات مهم مرتبط با بهداشت جهانی، تصمیمگیری متفاوتی لازم است.
هشدار دبیرکل سازمان ملل
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، بلافاصله پس از سخنان دونالد ترامپ در بیانیهای گفت که الان زمان کاهش منابع فعالیتهای سازمان بهداشت جهانی یا هر سازمان بشردوستانه درگیری با مقابله با شیوع ویروس کرونا نیست. دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: الان زمان اتحاد و همکاری جامعه بینالمللی برای همبستگی جهت متوقف کردن این ویروس و پیامدهای ویرانگر آن است.
دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: سازمان بهداشت جهانی با هزاران نفر از کارمندان خود در سراسر جهان در حال کمک به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است. سازمان بهداشت جهانی در خط مقدم در حال کمک اعضای خود، به ویژه به کشورهای آسیب پذیر، از طریق ارائه راهنمایی، آموزش و تجهیزات برای نجات جان انسانها است.
آنتونیو گوترش همچنین اظهار داشت، من اعتقاد دارم که باید از سازمان بهداشت جهانی حمایت شود، زیرا این امر برای تلاشهای جهان برای پیروزی در جنگ علیه کووید 19 کاملا حیاتی است. همانطور که هفته گذشته گفتم، بیماری همه گیر کووید 19 یکی از خطرناکترین چالشهایی است که جهان در عصر ما با آن روبرو بوده است. این مهمتر از همه بحرانیهایی است که انسان با مواجه شده است که عواقب و پیامدهای جدی برای سلامت و اقتصادی و اجتماعی دارد.
یکجانبه گرایی آمریکا
اقدام اخیر دولت آمریکا در تعلیق بودجه سازمان بهداشت جهانی را می توان در کنار اقداماتی مانند خروج از معاهدات و پروتکلهای بین المللی، آژانس های سازمان ملل، جنگ تجاری با کشورها و وضع تحریم همه جانبه بر سایر کشورها و تهدیدی جدی علیه اصول سازمان ملل متحد دانست. اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا دوام و اثرگذاری سازمانها و نهادهای بین المللی را با مخاطره جدی مواجه ساخته است.
*س_برچسبها_س*