یک اشتباه درباره «ماستمالی کردن»
گروه واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی میگوید داستانی که درباره ریشه اصطلاح «ماستمالی کردن» رواج پیدا کرده نادرست است.
به گزارش ایسنا، گروه واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در یکی از سلسله نوشتارهایش با عنوان «یک نکتهات بگویم» دراینباره نوشته است: «احتمالا شما هم داستان «ریشه قضیه ماستمالی کردن» را در شبکههای اجتماعی خواندهاید که از قول محمد مسعود، به زمان ازدواج محمدرضا پهلوی (1317 شمسی)، و سفید کردن دیوار دهات با کشک و ماست منسوب شده است. مانند بسیاری از داستانهایی که پس از رواج یک ضربالمثل ساخته میشوند، این قصه درست نیست. بررسی منابع فارسی نشان میدهد اصطلاح کنایی «ماستمالی کردن» از دوره ناصرالدینشاه به کار رفته است و حتی خود مسعود نیز در سالهای 1311 و 1312 اصطلاح «ماستمالی» را در داستانهایش به کار برده است؛ همچنین منابعی مانند: فرهنگ لغات عامیانه جمالزاده (1376_1270 شمسی) و خاطرات حسینقلیخان نظامالسلطنه مافی (1326 - 1248 قمری).
منابع: سخنان دکتر حسینعلی رحیمی در برنامه صبح بهخیر ایران، بخش فرهنگستان، شبکه یک (مورخ 29/ 8/ 96)؛ فرهنگ لغات عامیانه، محمدعلی جمالزاده، تهران: فرهنگ ایرانزمین، 1341؛ خاطرات حسینقلیخان نظامالسلطنه مافی، چاپ اول 1361، تهران: نشر تاریخ ایران.»
انتهای پیام