پنج‌شنبه 26 تیر 1404

یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، با توجه به پیش‌بینی هزینه حج تمتع و افزایش آن نسبت به سال‌های گذشته به دلیل بالا رفتن نرخ دلار، خبرگزاری فارس در سلسله گزارش‌هایی به ارائه راهکارهایی برای کاهش این هزینه‌ها می‌پردازد.

در گزارش‌های قبلی به لزوم کاهش نیروهای ستادی و اجرایی و حتی بکارگیری نیروهای کارگزار اشاره کردیم (اینجا و اینجا بخوانید) که در این بخش به یکی دیگر از راه‌های کاهش هزینه‌های حج تمتع می‌پردازیم.

ظرفیت کاروان‌های حج برخی از کشورها 500 نفره است / ایران با 300 کاروان و ترکیه با 70 کاروان عازم سرزمین وحی شد

با توجه به سهمیه کشورمان در حج تمتع که بر اساس جمعیت بین 80 تا 85 هزار نفر است، مسؤولان کشورمان به منظور ساماندهی زائران، کاروان‌هایی تشکیل می‌دهند که هر کاروان مدیر، روحانی، معین یا معینه نیز دارد. این کاروان‌ها نیز 85 نفره، 115 نفره، 135 نفره و 160 نفره است. در یک کاروان که 85 نفره است، یک مدیر، معاون و روحانی حضور دارد. کاروان 135 نفره یک مدیر، یک معاون، یک خدمه و معین یا معینه و همچنین کاروان‌های 116 نفره نیز یک مدیر، یک معاون، 2 خدمه و یک روحانی و یک معین یا معینه دارد. بر همین اساس، اگر ظرفیت کاروان را به طور متوسط 120 نفر در نظر بگیریم، چهار نفر به عنوان مدیر، روحانی، خدمه، معین یا معینه کاروان نیز حضور دارد تا در کنار نظم‌دهی کاروان، به مشکلات احتمالی یا سؤالات شرعی زائران پاسخ دهند.

این ظرفیت کاروان‌های حج کشورمان در حالی است که برخی دیگر از کشورها همچون ترکیه که سهمیه آن‌ها در حج تقریباً با ایران اسلامی در یک رده جمعیتی است، کاروان‌هایی محدود و با ظرفیت بیشتر دارند؛ به طوری که امسال که از ترکیه 37 هزار و 770 نفر به حج تمتع مشرف شدند، زائران این کشور در قالب حدود 70 کاروان به سرزمین وحی اعزام شدند و هر کاروان به طور متوسط 500 نفره بود و هر کاروان را یک مدیر کاروان و 2 تا 3 نفر به عنوان تیم پاسخگو به سؤالات زائران همراهی کرد.

چگونه هزینه حج برای زائران کم می‌شود؟

این امر در حالی است که در حج تمتع امسال سهمیه ایران 39 هزار و 635 نفر بود و تعداد کاروان‌های کشورمان حدود 300 کاروان. یعنی 4 برابر تعداد کاروان‌های کشوری مثل ترکیه. البته درست است که با کاهش ظرفیت کاروان‌ها رسیدگی به زائران نیز بهتر می‌شود، اما به دلیل اینکه ظرفیت حج ایران نسبت به تقاضا بسیار محدود است و در حال حاضر حدود یک میلیون و 200 هزار نفر در صف انتظار تشرف به حج تمتع هستند و این تعداد نیز از سال 1386 به قبل است، بنابراین، می‌توان با بزرگ کردن کاروان‌ها بر تعداد زائران نیز افزود و از طرفی هزینه حج را نیز کاهش داد.

افزایش ظرفیت کاروان‌های حج، زائران بیشتری را راهی سرزمین وحی می‌کند

این تجربه در سایر کشورها همچون اندونزی به عنوان کشوری که بیشترین سهمیه حج تمتع را دارد، اجرایی شده است و زائران اندونزیایی نیز در قالب کاروان‌های بیش از 350 نفره به حج تمتع مشرف می‌شوند. بر همین اساس، با اضافه کردن به ظرفیت کاروان‌های حج تمتع می‌توان در کنار کاهش هزینه حج، زائران در صف مانده بیشتری را به زیارت خانه خدا اعزام کرد.

با این اقدام، تعداد کاروان‌ها محدود و بر ظرفیت آن افزوده می‌شود و در نهایت تعداد مدیر، روحانی، معین یا معینه‌های اعزامی نیز کاهش یافته و زائران هزینه کم‌تری برای آن باید بپردازند. در صورتی که هر کاروان را به طور متوسط 120 نفر هم در نظر بگیریم، برای هر کاروان یک مدیر، روحانی، معین یا معینه اعزام می‌شود که اگر با بالا بردن ظرفیت کاروان به اندازه یک پرواز یا حدود 250 نفر، به جای داشتن 2 کاروان به همراه عوامل آن، یک کاروان خواهیم داشت.

به این ترتیب برای ظرفیت 80 هزار نفری سهمیه ایران در حج تمتع، با کاهش تعداد کاروان‌ها، هزینه‌ها هم کم می‌شود؛ به طوری که به طور مثال در حج تمتع 1398 که سهمیه ایران 87 هزار و 500 نفر بود، زائران در قالب 571 کاروان (308 کاروان مدینه قبل و 263 کاروان مدینه بعد) به سرزمین وحی اعزام شدند که اگر هر کاروان نیز یک مدیر و روحانی کاروان هم داشته باشد، بدون در نظر گرفتن معین یا معینه‌های کاروان، یک هزار و 142 نفر با عنوان مدیر و روحانی کاروان به حج تمتع مشرف شدند.

با این وجود، اگر ظرفیت کاروان‌ها را افزایش دهیم و برای ایجاد نظم بیشتر در کاروان‌ها، حتی به جای ظرفیت 500 نفره، ظرفیت کاروان را به اندازه یک پرواز یا مثلاً 250 نفر در نظر بگیریم، برای سهمیه 85 هزار و 500 نفره حج تمتع، تعداد کاروان‌ها از بیش از 570 کاروان به 342 کاروان کاهش می‌یابد و به این ترتیب به جای اعزام یک هزار و 142 نفر به عنوان مدیر و روحانی کاروان، 684 نفر اعزام می‌شوند و باقی سهمیه به زائران اختصاص خواهد یافت و هزینه‌ها نیز کاهش می‌یابد.

به گزارش فارس، در حج تمتع امسال حدود سه هزار نفر از سهمیه نزدیک به 40 هزار نفری حج تمتع کشورمان به عوامل اجرایی و ستادی اختصاص داشت؛ به طوری که حدود هشت درصد سهمیه حج کشورمان را عوامل حج تشکیل دادند. در حالی که سعودی‌ها ویزای 3 درصد از مجموع سهمیه هر کشور را به عنوان عوامل حج به صورت رایگان می‌دهد و باقی افراد برای اخذ ویزا باید هزینه بپردازند که هزینه آن نیز برای هر نفر 120 دلار است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید حج تمتع مسجدالحرام روحانی کاروان عوامل اجرایی حج سهمیه ایران در حج راهکار کاهش هزینه حج ویزای عربستان عوامل حج تمتع این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402 2
یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402 3
یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402 4
یک پیشنهاد مهم برای کاهش هزینه‌های حج 1402 5