تهاتر انرژی پایانی برتحریم آمریکا در روابط ایران و عراق
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، سیدحمید حسینی با اشاره به توافق اخیر ایران و عراق مبنی بر تسویه طلب ایران با دریافت نفت خام و مازوت عراق عنوان کرد: تا 5 سال گذشته ایران فقط برق به عراق صادر میکرد و به روشهای مختلف پول حاصل از آن را دریافت میکرد. بعد از سال 96-7 قرارداد صادرات گاز ایران به عراق اجرایی شد و تقریبا در همان ابتدای کار نیز با بازگشت مجدد تحریمها مصادف شد.
*دولت قبل گمان میکرد با پرداخت دیناری مشکل تسویه بدهی حل میشود
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفت: با این حال که آمریکا به طرف عراقی برای پرداخت پول معافیت داده بود ولی آنها نمیتوانستند این پول را پرداخت کنند. به همین دلیل ایران و عراق در دولت قبل توافقی امضا کردند که شرکت ملی گاز ایران در بانک تجارت عراق حسابی باز کند و گازبها به صورت دیناری در این حساب واریز شود.
وی افزود: در آن زمان، دولت وقت گمان نمیکرد که در انتقال این مبالغ دیناری با مشکل مواجه شود و فکر میکرد مشکل اصلی گرفتن پول از وزارت برق عراق است. بانکهای عراقی نیز به دلیل تحریمهای آمریکا با ایران نمیتوانستند همکاری کنند. هرچند آمریکا معافیتهایی را در ظاهر اعمال کرده بود ولی بانک تجارت عراق اجازه تبدیل دینار به دلار را نداشت.
*درآمدهای نفتی و سیستم بانکی عراق گروگان آمریکاست
حسینی توضیح داد: سیستم بانکی عراق کاملا دلاری و تحت نظارت آمریکا است. عراق نیز درآمدهای نفتی خود را به صورت دلار دریافت میکند و کلا سیستم بانکی عراق بر مبنای دلار است. بعد از صدام، پول نفت عراقیها برای پرداخت خسارتهای وارده به سایر کشورها، در بانکهای آمریکا نگهداری میشود تا این خسارتها پرداخت شود اما هنوز که هنوز است با وجود پرداخت تمامی بدهیها، همچنان درآمدهای نفتی عراق گروگان آمریکا باقی مانده است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفت: در موضوع وصول مطالبات از عراق، تنها ابزار ایران این است که به عراق به روشهای مختلف فشار بیاورد و مذاکره کند تا از آمریکا برای پرداخت پول ایران، معافیت بگیرند و این موضوع در سالهای اخیر چندین بار اتفاق افتاده است.
وی اظهار داشت: مبلغ دقیق بدهی عراق به ایران بابت صادرات گاز مشخص نیست. فواد حسین وزیر امور خارجه عراق در آخرین اظهارنظر خود این رقم را 18 میلیارد دلار اعلام کرد که شاید این رقم را بالاتر گفته باشد که با طرف آمریکایی برای تسویه آن با ایران چانهزنی کند. رئیسکل بانک مرکزی نیز رقم بدهی عراق را 11 میلیارد دلار عنوان کرده است.
*در 20 سال گذشته 120 میلیارد دلار به عراق صادرات داشتیم و پولش را گرفتهایم
حسینی ادامه داد: طبق توافق جدید ایران و عراق، قرار است بخشی از بدهی عراق از طریق تهاتر روزانه 30 هزار بشکه نفت خام و 71 هزار بشکه نفت کوره تسویه شود. با اجرایی شدن این توافق از ماه جاری میلادی روزانه حدود 5 الی 6 میلیون دلار از صادرات گاز ایران به این کشور پوشش داده میشود که البته کافی نیست زیرا میانگین ارزش صادرات گاز ایران به عراق روزانه حدود 15 میلیون دلار است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفت: متاسفانه رسانههای ایران نگاه مثبتی به روابط اقتصادی ایران و عراق ندارند و فکر میکنند این روابط به نفع ایران نیست، درحالیکه ما از سال 83 تاکنون حدود 120 میلیارد دلار کالا به عراق صادر کردهایم و همه پولمان را نیز گرفتهایم ولی حالا به دلیل بازگشت تحریمها دچار مشکل شدیم.
*تحریم مشکلی در صادرات نفت خام و نفت کوره عراق توسط ایران ایجاد نمیکند
وی تاکید کرد: توافق فعلی با عراق، نقدپذیری بالایی برای ایران دارد، زیرا ما مشکلی برای صادرات مازوت نداریم و این فرآورده نفتی به راحتی در تحریم صادر میشود. روزانه 70 هزار تن از این محصول توسط ایران صادر میشود و تقاضای زیادی برای آن وجود دارد. این 70 هزار بشکه نفت کوره عراق حدود 10 هزار تن است که نسبت به ظرفیت بازار صادراتی ایران عددی نیست. الان خود بخش خصوصی عراق تمایل دارد این مازوت را از ایران بخرند و پولش را بدهند.
حسینی افزود: نفت خام عراق هم تحریم نیست و ما میتوانیم در همان بنادر عراق بار صادراتی را تحویل بگیریم و به قیمت بالایی و بدون تخفیف صادر کنیم. تحریم هیچ مشکلی برای ایران جهت صادرات نفت و مازوت عراق ایجاد نمیکند. به نظر بنده با این توافق، دست آمریکا از تبادلات ایران و عراق تا حد امکان کوتاه شد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفت: اخیرا در صادرات گاز ایران به عراق اخلال ایجاد شد و در تولید 5000 مگاوات نیروگاههای عراقی محدودیتهایی ایجاد شد. این اتفاق باعث شد عراق به شدت تحت فشار قرار بگیرد و ممکن بود دوباره اعتراضات در این کشور شکل بگیرد. ولی خب همه احزاب عراق، آمریکا را محکوم اعلام کردند که در مسیر تسویه بدهی عراق سنگاندازی میکند.
*با تهاتر انرژی میتوان سلطه آمریکایی بر روابط ایران و عراق را پایان داد
وی اشاره کرد: به نظر بنده برای اینکه تحریم مشکلی در وصول مطالبات ایجاد نکند، قرارداد صادرات گاز به عراق باید از حالت دولت به دولت خارج شود و بخش خصوصی ایران این صادرات را برعهده بگیرد، زیرا در شرایط تحریم به راحتی میتواند پول را برگرداند. ما چندین بار این پیشنهاد را به وزارت نفت و نیرو ارائه کردهایم ولی توجهی نشده است، پیشنهادی که اتفاقا عراقیها هم با آن موافق هستند، زیرا میتوانند به راحتی پول را به بخش خصوصی واریز کنند.
حسینی گفت: همین الان بخش خصوصی ایران با عراق بیش از 10 میلیارد دلار تجارت میکند و پول آن نیز به کشور بازمیگردد و بهتر است قرارداد صادرات گاز و برق به عراق از حالت دولت به دولت خارج شود، عراق آمادگی این کار را دارد ولی ایران نه.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفت: توافق فعلی ایران و عراق قابلیت گسترش دارد و میتوان کل گاز ایران را با نفت و مازوت عراق تهاتر کرد. عراق روزانه 60 هزار تن مازوت مازاد دارند ولی الان فقط حدود 10 هزار تن را به ایران میدهند درحالیکه میتواند این رقم در گامهای بعدی بیشتر شود و روابط انرژی ایران و عراق را از سلطه آمریکاییها خارج کرد.