14.1 درصد مردم دخانیات مصرف میکنند / ممنوعیت فروش و تبلیغ سیگار الکترونیکی
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه خرید و فروش، واردات و صادرات سیگارهای الکترونیکی ممنوع است، گفت: دخانیات عوارض جبران ناپذیری دارند تمامی مواد دخانی از جمله سیگارهای الکترونیکی و ویپ دارای ضرر هستند و باعث وابستگی فرد میشوند.
رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بر اساس آخرین مطالعات کشوری در سال 1400،14.1 درصد مردم در کشور دخانیات مصرف میکنند.
به گزارش ایرنا، احمد جندقی روز شنبه در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات (4 تا 10 خرداد) در ستاد وزارت بهداشت افزود: روند افزایش دخانیات در جوانان بویژه قلیان در سنین 18 تا 24 سال زیاد است، بطوری که در زنان 90 درصد و مردان 34 درصد رو به رشد است.
وی تصریح کرد: وضعیت مصرف سیگار در نوجوانان 13 تا 15 سال در سال 86 تا 95 به خصوص در زنان رو به افزایش بوده و به 4.4 درصد رسیده است.
وی هشدار داد: تنباکوهای که در قلیان مصرف میشود، سیگارهای لایت و الکترونیکی بسیار خطرناک هستند در حالیکه این مواد را به گونهای تبلیغ و نمایش میدهند که خطری برای سلامتی ندارد.
جندقی تاکید کرد: بر اساس قانون جامع کنترل دخانیات، باید قیمت سیگار به گونهای زیاد باشد که افراد دسترسی به آن نداشته باشند و فروش دانهای سیگار به افراد زیر 18 سال ممنوع است، در سالهای اخیر برخی این موضوع را رعایت نکردند و شاهد افزایش مصرف آن در کشور هستیم.
وی اظهار داشت: اعمال قانون جامع کنترل دخانیات توسط وزارت بهداشت و وزارت صمت انجام میشود و 26 هزار بازرس بهداشت محیط این موضوع را رصد میکنند و باید جلوی کسانی که مجاز به مصرف دخانیات نیستند را بگیریم و به دکهها نیز مهلت یکساله دادیم که اگر قوانین فروش سیگار را رعایت کنند به آنها مجوز فروش خواهند داد.
10 هزار میلیارد تومان مالیات سیگار
وی تاکید کرد: افزایش قیمت دخانیات باید بصورت قانونی باشد و مالیات آن افزایش یابد، تاکنون 10 هزار میلیارد تومان افزایش مالیات از محل فروش دخانیات داشتیم، 2 هزار میلیارد آن به وزارت بهداشت تخصیص یافت و باید 500 میلیارد تومان نیز برای برنامههای کاهش مصرف دخانیات هزینه شود، یک و نیم میلیارد تومان نیز برای خرید آمبولانسها اختصاص یافته است.
به گفته وی، بطور کلی 20 هزار میلیارد تومان هزینه کلی مالیات ناشی از فروش دخانیات است و 6.2 هزار میلیارد تومان نیز ارزش افزوده دخانیات آن بوده که ضرورت دارد در مراکز فروش مواد دخانی پایانههایی مانند نانوانیها نصب شود تا مالیات مستقیما از فروش این مواد کسر گردد.
تبلیغات مواد دخانی ممنوع
وی با بیان اینکه تبلیغات مواد دخانی به هیچ وجه صورت نگیرد، افزود: مردم بدانند که مصرف سیگار ضرر دارد بر اساس مطالعات انجام شده، هفت نفر از هر 10 دانش آموز پیامهای خود را در مورد مضرات دخانیات از رسانهها دریافت میکنند و اسندهای فروش مواد دخانی و پیامهای مصرف دخانیات در مراکز فروشگاهی نیز در پیشگیری از گرایش به این ماده دخانی تاثیرگذار بوده و 76.7 درصد نوجوانان استعمال دخانیات را زیان آور میدانند، اما جذابیتهایی است که به مواد دخانی اضافه میشود، از آنجایی که این مواد بوی زننده دارد عطر و طعم به آن میافزایند.
وی اظهار داشت: بر اساس این مطالعات، 78.2 درصد نوجوانان موافق ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی هستند که باید به مطالبه اجتماعی تبدیل شود.
سیگار الکترونیکی ممنوع
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این نشست با بیان اینکه خرید و فروش، واردات و صادرات سیگارهای الکترونیکی ممنوع است، گفت: دخانیات عوارض جبران ناپذیری دارند تمامی مواد دخانی از جمله سیگارهای الکترونیکی و ویپ دارای ضرر هستند و باعث وابستگی فرد میشوند.
بهزاد، ولی زاده افزود: بیش از 30 درصد جوانان کشور به دلیل تبلیغات فریبنده جذب مصرف سیگار میشوند.
وی ادامه داد: بر اساس قانون جامع کنترل دخانیات، تبلیغات دخانیات با اشکال مختلف ممنوع بوده و در سالهای اخیر به دلیل استراتژی شرکتهای چند ملیتی تبلیغ کننده دخانیات، تبلیغات دخانیات به صورت غیرمستقیم جوانان را هدف گرفته است.
وی اظهار داشت: اضافه کردن عطر و طعم به مواد دخانی از جمله سیگار و نمایش استعمال این ماده در شبکه نمایش خانگی از مواردی است که جوانان را به سمت مصرف آن سوق میدهد.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت تصریح کرد: با توجه به اهمیت و ارتقای بحث جوانی جمعیت، باید بتوانیم با اجرای کامل و دقیق قانون جامع کنترل دخانیات، اطلاع رسانی و آگاهی دهی به مردم در مورد مضرات مواد دخانی و تاثیر آن در باروری، قانون جوانی جمعیت را به درستی پیش ببریم.
به گفته، ولی زاده، اگر برای استعمال دخانیات اقدامات ضروری انجام نشود، مانند پاکستان و مصر جزو کشورهایی خواهیم بود که بیشترین مصرف را در دنیا خواهیم داشت و باید با اجرای دقیق سیاستها بتوانیم مصرف دخانیات را کاهش دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در اجرای قوانین کنترل دخانیات باید به گونهای عمل شود تا حمایت قوه قضائیه را داشته باشیم، همه مردم باید آگاهیهای لازم را در مورد مضرات انواع مواد دخانی داشته باشند، زیرا مصرف آنها آسیب زا بوده و در بروز بیماریها تاثیر بالایی دارند.
از میان اخبار