دوشنبه 24 دی 1403

2 سناریوی محتمل برای آینده کوتاه مدت بورس

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
2 سناریوی محتمل برای آینده کوتاه مدت بورس
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، بازارسرمایه در دو روز گذشته با افت محسوسی همراه بود؛ بطوری که شاخص کل بورس کانال 2 میلیون و 900 هزار واحد را از دست داد. در بازار روز گذشته، ارزش معاملات کل و خرد با افت 12 و 40 درصدی همراه بود. همچنین ارزش صفوف فروش رشد 86 درصدی را شاهد بود و در مقابل ارزش صفوف خرید با ریزش 13 درصدی مواجه بود. بین فعالان و کارشناسان بازار حرف و سخن در خصوص اصلاح موقت بازار بسیار زیاد است؛ باید دید که امروز چه اخباری می تواند بازار سرمایه را با شوک مثبت تکان دهد.

ترس سهامداران از تکرار اتفاقات گذشته

حمید گنج خانی، کارشناس بازار سرمایه، گفت: با نزدیک شدن شاخص کل بورس به مرز روانی 3 میلیون واحدی، عرضه ها در بازار شدت گرفت. خروج شدید نقدینگی حقیقی ها به همراه کاهش سرانه خرید از مهم ترین اتفاقات چند روز اخیر بود که اصلاح بازار را عمیق تر کرد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: هرچند شاخص کل توانسته است سقف تاریخی جدیدی را ایجاد کند، اما عده ای از ترس آینده و بی اعتمادی به بازار نسبت به سیو سود اقدام کرده تا شرایط بازار را رصد کنند. وی افزود: به نظر می رسد سرمایه گذارانی که نسبت به خرید اعتباری اقدام کرده بودند، احتیاط بیشتری به خرج می دهند و این روزها فروشنده هستند؛ از این رو سرایت فروش این نوع سرمایه گذاران به سرمایه گذاران عادی را نیز شاهد هستیم. گنج خانی تاکید کرد: بیش از هر چیز صندوق های اهرمی و نمادهای بزرگ بازار این فروش را نشان دادند، چراکه این نوع نمادها و صندوق ها بیشتر درگیر اعتبار و پولهای درشت هستند. این تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: تعطیلات به یک باره کشور به خاطر آلودگی هوا و ناترازی انرژی نیز سبب القاء ترس به سرمایه گذاران شده است؛ هر چند در عمل این تعطیلی ها به غیر از ناترازی انرژی دلیل دیگری نداشت. گزارشات فصلی هم به تدریج منتشر خواهد شد که پیش بینی ها نشان از افزایش سوداوری شرکت ها دارد. وی افزود: به هر حال بازار از کف خود به فراخور سهام بین 50 تا 80 درصد بالا آمده است و شناسایی سود و فروش می تواند انگیزه ای برای اصلاح باشد.

بورس به کدام سمت می رود

کارشناسان بازار سرمایه معتقدند در شرایط فعلی 2 سناریو برای آینده کوتاه مدت بازار قابل طرح است. سناریو اول به فشار روانی موجود بر شاخص 3 میلیون واحدی اشاره دارد. عدم ورود به این کانال که در مرز آن قرار داشتیم و در 2 روز گذشته از آن فاصله گرفتیم، از نظر روانی برای تحلیلگران دور از انتظار نبود. با توجه به تجربه سرمایه‌گذاران و روند معاملات، مشاهده می‌کنیم که در برخی از روزها هنوز اعتماد کافی به بازار وجود ندارد و سرمایه‌گذاران اقدام به فروش می‌کنند. عده ای نیز در حال پمپاژ ترس هستند تا بتوانند در قیمت های پایین تر پورتفوی خود را بچینند. البته در سناریوی دوم که بیشتر محتمل است، به موضوع انجام اصلاح زمانی و قیمتی باز می گردد. هر روند صعودی نیاز به توقف های بین مسیر دارد تا سدهایی برای ریزش های ناگهانی شکل بگیرد. به نظر می رسد اصلاح فعلی به زودی پایان یابد و روند بورس بازهم متعادل شود.