211 گونه پرنده در قزوین شناسایی شده است / "هوبره" نماد تنوع زیستی استان
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش استان قزوین گفت: از بین 535 گونه پرنده که در کشور وجود دارند، حدود 211 گونه تاکنون در استان قزوین شناسایی و ثبت شده که 57 گونه آن آبزی و کنار آبزی بوده و مایقی پرندگان خشکزی هستند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح قزوین، پرندگان از عناصر مهم اکوسیستمهای جهان هستند، تنوع گونهای آنان، مهاجرتهای طولانی، زیبایی فوقالعاده، رفتارهای اجتماعی خیره کننده، پرواز رشک برانگیز و مهمتر از همه نقش آنها در کنترل آفات، جاذبه مشاهده، تفکر و مطالعه بر روی پرندگان را صد چندان نموده است.
بر اساس منابع موجود بالغ بر 535 گونه پرنده در ایران شناسایی شدهاند که این تعداد حدود یک سوم از پرندههای دنیا را تشکیل میدهند، بخش بزرگی از پرندگانی که در ایران وجود دارند مهاجر هستند، این پرندگان به چند گروه تقسیم میشوند، گروهی که بومی کشور محسوب میشوند و در ایران زاد و والد میکنند، گروه دیگر پرندگان مهاجر زمستانه و گروه دیگر را پرندگانی تشکیل میدهند که بهار و تابستان به کشورمان سفر میکنند. البته گروه دیگری نیز مهاجر عبوری هستند و برای حدود چند هفته مهمان تالابهای کشورمان میشوند.
استانهای شمال و جنوبی به دلیل دارا بودن اراضی پست ساحلی و برخوردار از تالابهای وسیع و پر آب، زیستگاههای اصلی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی محسوب میشوند، اما سایر استانها مانند قزوین اگر دارای زیستگاههای آبی مناسبی باشند بینصیب از فرود پرندگان مهاجر نیستند.
دکتر سیاوش رضازاده، رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش قزوین در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین درباره وضعیت گونههای پرندگانی که در استان قزوین زیست میکنند، اظهار کرد: از بین 535 گونه پرنده که در کشور وجود دارند، حدود 211 گونه تاکنون در استان قزوین شناسایی و ثبت شدهاند که 57 گونه آن آبزی و کنار آبزی بوده و مایقی پرندگان خشکزی هستند.
وی ادامه داد: اغلب پرندگان استان قزوین مهاجر هستند که برخی در فصول گرم سال از عرضهای جغرافیایی پایینتر و برخی در نیمه دوم سال در اوایل مهر از عرضهای جغرافیایی بالاتر به این استان مهاجرت کرده و با گرم شدن هوا به عرضهای جغرافیایی بالاتر و مناطق معتدلتر زمین میروند.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش قزوین با اشاره به دشوار بودن شمارش و آماربرداری پرندگان افزود: آمار دقیقی از تعداد پرندگان استان خصوصا پرندگان خشکزی وجود ندارد چراکه دائما در حال جابجایی بوده و برخلاف پرندگان آبزی عمدتا نمیتوان آنان را در یک محدوده مشخص پیدا کرد.
وی ادامه داد: پرندگان آبزی و کنار آبزی به دلیل اینکه عمدتا در تالابها، آبگیرها و کنار رودخانهها تجمع میکنند قابلیت شمارش داشته که هرساله همزمان با سراسر کشور بین 15 دی الی15 بهمن در 8 سایت تالابی استان سرشماری میشوند.
رضازاده یادآور شد: اردک سرسبز، خوتکا، چنگر، کاکاییها، باکلان بزرگ، حواصیلها، خروس کولی، آبچیلکها از پرندگان آبزی پرشمار و کبک، گنجشگسانان، کلاغ، زاغی، کبوترسانان و غیره از جمله پرندگان خشکزی پرشمار در استان قزوین هستند.
وی تصریح کرد: پرنده هوبره که یکی از گونههای حمایت شده و بااهمیت است نیز نماد تنوع زیستی استان معرفی شده و دشت اللهآباد واقع در حدفاصل شهرستانهای بویینزهرا و آبیک با وسعتی بالغ بر 33000 هکتار تنها زیستگاه شاخص این گونه در استان میباشد.
رضازاده گفت: این زیستگاه، یک زیستگاه زمستان گذران برای هوبره بوده و مشاهده آن در فصول پاییز و زمستان در این منطقه امکانپذیر است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش قزوین با بیان اینکه منطقه شکار ممنوع اللهآباد هم که شمالیترین زیستگاه این پرنده در کشور محسوب میشود، افزود: منطقه تحت مدیریت اللهآباد از سال 1392 به منظور حفاظت بیشتر از این گونه ارزشمند که در فهرست سرخ IUCN در رده پرندگان آسیب پذیر (VU) ثبت شده؛ به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع تحت مدیریت قرار گرفته است.
"بالابان و شاهین" گونههای در حال انقراض و باارزش در قزوین وی همچنین ادامه داد: از گونههای در حال انقراض و با ارزش پرندگان شکاری در استان، میتوان به "بالابان و شاهین" اشاره کرد که در زیستگاههای استان زادآوری دارند، این پرندگان شکاری ارزشمند همواره مورد توجه قاچاقچیان بوده و صید این پرندگان و قاچاق آن به کشورهای عربی به قیمت بسیار گزاف، جمعیت این پرندگان را در معرض خطر انقراض قرار داده است.
رضازاده اظهارکرد: در استان قزوین 8 زیستگاه آبی به عنوان سایتهای سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی به سازمان معرفی شده که از سال 1387 هر ساله در دی ماه به طور منظم سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی در آنها انجام میشود.
وی بیان کرد: رودخانه خررود و شور، رودخانه شهرآباد و تالاب یعقوبیه، رودخانه شاهرود، حوضچههای تصفیه فاضلاب شهر قزوین، دریاچه اوان، دریاچه سد منجیل، آبگیر رودک و دریاچه سد نهب از سایتهای سرشماری پرندگان استان هستند.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتوحش قزوین از نقش نظارتی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بر مراکز نگهداری، باغهای وحش و باغهای پرندگان استان خبر داد و افزود: در حال حاضر تنها مرکز نگهداری پرندگان وحشی پرندگان استان در دهکده طبیعت بوستان باراجین موجود است که کاملا تحت نظارت محیط زیست قرار داشته و هیچ گونه جانوری بدون مجوز به آنجا اضافه و خارج نمیشود.
رضازاده در پایان گفت: عمدتا حیوانات و پرندگان آسیبدیده در طبیعت و غیر قابل بازگشت به طبیعت بعد از درمان جهت تیمار و مراقبت ویژه در این مراکز برای بازدید علاقهمندان نگهداری میشوند.
به گزارش خبرنگار صبح قزوین، استان قزوین با توجه به موقعیت جغرافیایی، اقلیم و شرایط زیستی مناسبی که دارد، یکی از زیستگاههای اصلی گونههای مهمی از پرندگان با ارزش شکاری نظیر شاهین، بالابان، بحری، قرقی، لیل، کرکس مصری، کوکور بال سیاه، انواع سنقرها، عقابها و است که ارزش اکولوژیکی این پرندگان با توجه به قرار گرفتن در راس هرم غذایی و کنترل بیولوژیک حشرات، خزندگان، جوندگان قابل قیمت گذاری نیست.
لازم به ذکر است استان قزوین دارای سه منطقه حفاظت شده به نامهای باشگل، الموت و طارم سفلی با مساحت 128 هزار و 818 هکتار و چهار منطقه شکار و تیراندازی ممنوع به نامهای الموت شرقی و الموت غربی، آوج و اللهآباد با وسعت 335 و 835 هزار هکتار است.
انتهای پیام /