3 فناوری برتر جهانی که در 20 سال اخیر3 جایزه نوبل دریافت کردهاند
مدیر گروه پژوهش ستاد زیست فناوری گفت: محور فعالیتهای ما "درمانهای پیشرفته برپایه اسیدهای نوکلئیک" است که 3 جایزه نوبل در 20 سال اخیر ذیل این محور اعطا شده است که شامل فناوری کریسپر، فناوری MRNA و فناوری مداخله RNA است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، شریف مرادی؛ مدیر گروه پژوهش، زیرساخت و توسعه فناوری ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی امروز در نشست خبری نخستین فراخوان پروژههای مشترک و گرنتهای بینالمللی ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی ریاستجمهوری اظهار کرد: یکی از برنامههای مهم و فراخوان ستاد توسعه زیست فناوری "درمانهای پیشرفته برپایه اسیدهای نوکلئیک" است.
وی گفت: ما به دنبال توسعه فناوریهایی هستیم که به جای یک محصول، به چندین محصول منجر شود و در نتیجه این فناوریهای اسید نوکلئیک باعث میشود که در طول زمان چندین نوع داروی مختلف که امروز در کشور موجود نیستند وارد بازار دارویی کشور شوند.
مرادی گفت: در ایران نیز در این حوزه تلاشهایی صورت گرفته که محدود به دانشگاهها بوده است و کارهای تحقیقاتی نیز صورت گرفته است که امید است در این حوزه گامهای مثبتی برداشته شود و اقدامات درمانی مناسبی برداشته شود.
مدیر گروه پژوهش، زیرساخت و توسعه فناوری ستاد توسعه زیست فناوری خاطرنشان کرد: سه جایزه نوبل در حوزه فناوریهای اسید نوکلئیک در 20 سال اخیر ارائه شده است یعنی فناوری MRNA که در واکسنهای کرونا استفاده شد. فناوری دومی که منجر به جایزه نوبل شد فناور کریسپر است که در چند سال اخیر به افرادی از آمریکا و فرانسه اعطا شد. یکی از فناوریهای دیگر که جایزه نوبل دریافت کرده است، مداخله RNA است که سال 2006 به دانشمندان ارائه شد.
تمرکز معاونت علمی بر پروژه "طراحی و توسعه فناوری غشاهای مجتمع"مرادی گفت: انباشت و رسوب دانش در این حوزه در آمریکا متمرکز است. برخی کشورهای اتحادیه اروپا و کشورهای کره جنوبی و چین و ژاپن نیز از این فناوری بهره میبرند. در ایران و همسایگان ایران گام جدی در ایران برای رسیدن به محصول برداشته نشده است.
وی تصریح کرد: در حوزه "مداخله RNA" بالغ بر 5 محصول در دنیا براساس این فناوری وجود دارد و این محصولات بسیار جدید هستند که همگی دارو هستند و در حوزههای بیماریهای ژنتیکی، بیماریهای متابولیکی است.
به گزارش تسنیم، از طریق یک کمک هزینه، ستاد توسعه زیست فناوری (BIODC) قصد دارد یک پروژه تحقیقاتی مشترک در زمینه "پزشکی بازساختی و تحقیقات: ATMP Bridging Innovations " را تامین مالی کند. تمرکز اصلی این برنامه توسعه فناوریهای جدید برای درمان بیماریهای مختلف با استفاده از ابزارهای مبتنی بر اسید نوکلئیک است. هدف از این برنامه، تثبیت مشارکتهای موجود بین مؤسسات در ایران و سازمانهای تأثیرگذار در سراسر جهان است که برای دو طرف سودمند بوده و به پیشرفت علم و فناوری در کشورهای درگیر کمک میکند.
اهداف
این برنامه قصد دارد همکاریهای ارزشمندی بین دانشمندان ایران و سایر کشورها با تمرکز بر فناوریهای نوین مبتنی بر اسیدهای نوکلئیک برای درمان بیماریها ایجاد کند. پیشنهادات تحقیقاتی در زمینه ویرایش ژن، درمان الیگونوکلئوتیدی، مهندسی ژنتیک و سایر رویکردهای درمانی مبتنی بر اسید نوکلئیک مورد استقبال قرار میگیرد.
موضوعات تحقیقاتی در حوزه فناوریهای زیستی شامل (اما نه محدود به) موارد زیر است:
- آخرین فنآوریهای ویرایش ژنوم، به عنوان مثال، CRISPR/Cas و سیستمهای ویرایش اولیه RNAi therapeutics
- مدولاسیون پیرایش برای درمان بیماریهای ژنتیکی
- درمان مبتنی بر آنتی سنس الیگونوکلئوتید
- درمان های مبتنی بر سلولهای دستکاری شده ژنتیکی و سلولهای بنیادی
- سنتز DNA آنزیمی
- سنتز آنزیمی RNAهای درمانی کوتاه
- درمان مبتنی بر ویرایش RNA