54 هزار بیمار دارای فشار خون بالا در استان اردبیل شناسایی شد
اردبیل - ایرنا - معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اعلام کرد: 54 هزار بیمار دارای فشار خون بالا در استان شناسایی شده است و همه این افراد تحت مراقبتهای بهداشتی قرار دارند.
دکتر بابک نخستین روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا فشار خون را بیماری خاموش و خطرناک خواند و گفت: هنوز تعداد کثیری از افراد، از بیماری فشار خون خود بی اطلاع هستند و اگر اطلاع هم داشته باشند، اقدامات درمانی موثر برای کنترل بیماری را انجام نمیدهند.
وی با بیان این که در ایران از هر پنج فرد 18 سال به بالاتر یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست، اظهار کرد: اطلاع از میزان فشار خون ممکن است زندگی افراد را نجات دهد و به همین علت افزایش آگاهی جامعه با مخاطرات فشار خون از طرق مختلف است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل برگزاری پویشهای اطلاع رسانی و آموزشی و راهنمایی افراد دارای فشار خون بالا برای اجرای برخی فعالیتها و طراحی نقشه راه کنترل این بیماری خاموش در طول سال را ضروری خواند.
وی فشار خون بالا را یکی از جدیترین مخاطرات جان و ناتوانی انسان ها در دنیا عنوان کرد و گفت: بیماران مبتلا به فشار خون بالا به خصوص با فشار خون کنترل نشده، هم به علت ابتلای شدیدتر و هم به علت بروز عوارض بیشتر و حادتر، همواره در معرض خطر جانی قرار دارند.
دکتر نخستین، افزایش ریسک ابتلا به بیماری کووید.19 را از جمله عوارض فشار خون بالا ذکر کرد و افزود: در وضعیت کنونی که شیوع کرونا همچنان ادامه دارد، بیماران مبتلا به فشار خون بالا پروتکلهای بهداشتی را باید دقت بیشتری رعایت کنند.
وی با اشاره به اقدامات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل به فرارسیدن روز جهانی فشار خون برای معرفی و هشدار در خصوص این بیماری اظهار کرد: یکی از موانع مهم در کنترل مؤثر فشار خون بالا بی اطلاعی مردم از بالا بودن میزان فشار خون خود است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اضافه کرد: توصیه میشود همه افراد فشار خون خود را به طور منظم اندازهگیری کنند و اطلاعات خود را در باره فشار خون بالا افزایش داده و برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر خود، اقدامات لازم برای درمان و کنترل فشار خون انجام دهند.
وی همچنین گفت: روز جهانی فشار خون در سال جاری میلادی با عنوان "با اندازهگیری دقیق فشار خون و کنترل آن، عمر طولانی تری داشته باشید " نامگذاری شده و این موضوع بر اندازهگیری درست فشار خون و افزایش آگاهی عمومی درباره عوارض فشار خون بالا در تمام جمعیت در سراسر دنیا تکیه دارد.
به گزارش ایرنا، فشار خون یکی از علائم اصلی حیات به شمار می رود ولی هنگامی که سرخرگهای بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریکتر شوند، فشار خون در فرد بالا میرود.
فشار خون بالا که کشنده بیسر و صدا نامیده میشود، زیرا تا مراحل انتهایی اکثرا هیچ علامتی ندارد.
فشارخون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا میرود اما فردی که دچار بیماری فشارخون بالا است به هنگام استراحت نیز فشار خون بالاتر از حد طبیعی دارد.
فشار خون بالا در افراد مسن بسیار شایع است و تقریبا در حدود یک نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج میبرند.
فشار خون در بیماران جوانتر در مردان شایعتر است ولی در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده میشود و به طور کلی با افزایش سن خطر ابتلا به فشار خون افزایش مییابد.
افزایش سن، چاقی و اضافه وزن، استعمال سیگار، مصرف الکل، رژیم غذایی حاوی نمک زیاد یا چربی اشباع شده و عدم مصرف میوه و سبزی، کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی، استرس، عوامل ژنتیکی، مصرف قرص ضد حاملگی و پشت میزنشینی از جمله عوامل ایجاد کننده فشار خون است.
کنترل وزن، انجام منظم و مستمر ورزش، کم کردن مصرف نمک و غذاهای پرچرب، داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات، لبنیات کمچرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانههای سبوسدار و خشکبار، پرهیز از مصرف سیگار و مشروبات الکلی، اندازهگیری فشار خون حداقل هر شش ماه یک بار از جمله راههای پیشگیری و کنترل فشار خون است.
پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس، انواع کنسروی و پرنمک، برگرها و سایر فرآوردههای گوشتی آماده و کم کردن استفاده از نوشیدنیهایی نظیر مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابه و شکلات، اجتناب از مصرف غذاهای سرخ کرده، مصرف گوشت سفید به جای گوشت قرمز، کنترل استرس، استراحت کافی روزانه، انجام ورزشهایی مثل پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری برای پایین آوردن فشار خون مفید است.
فشار خون بالا اغلب موجب سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی احتقانی قلب و ورم ریه، نارسایی کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی میشود.
*س_برچسبها_س*