آگاهی بخشی در خصوص خسارات مصرف دخانیات بر اقتصاد و سلامت جامعه ضروری است
همدان _ ایرنا _ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به خسارات و مضرات گسترده مصرف دخانیات بر اقتصاد و سلامت جامعه، گفت: آگاهی بخشی و اطلاع رسانی با هدف تبیین این خسارت ها و در راستای کاهش مصرف دخانیات با استفاده از ابزار و ظرفیت های رسانه ای، بسیار لازم و ضروری است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی همدان دکتر بهزاد غفوری با اشاره به اینکه مصرف دخانیات به ویژه سیگار و قلیان معضلات متعددی را در جوامع به وجود آورده است، اظهار داشت: استعمال سیگار و مواد دخانی عوارض زیادی بر روی سیستم ایمنی بدن دارد و تمام اعضای بدن را به نحوی درگیر عوارض خود میکند.
وی، ریه و دستگاه تنفسی را مهمترین عضو درگیر با مواد دخانی عنوان کرد و افزود: ایجاد بیماریهای انسداد ریه، از بین رفتن مژکهای تنفسی، بیماریهای عفونی ریه و عفونتهای ریه تنفسی، ایجاد برونشیت در بافت ریه، ایجاد تخریب بافت و نسوج ریه و سرطانهای ریه از جمله عوارضی است که مصرف سیگار، قلیان و مواد دخانی بر دستگاه تنفسی میگذارد.
این پزشک فوق تخصص ریه ادامه داد: سیستم عصبی و مغز، قلب و عروق، معده و دهان و دندان از دیگر اعضای درگیر با دود و مضرات مصرف دخانیات هستند البته در هریک از این اعضا بیماریهای خاص خود پدیدار میشود که گاه تبعات دیگری نیز در پی دارد.
دکتر غفوری افزود: تصلب شرایین، تنگی مزمن عروق، ایجاد نارساییهای مقاوم به درمان از جمله بیماریهایی هستند که با مصرف دخانیات به ویژه سیگار ایجاد میشوند و شاید کمتر کسی در جامعه آگاه باشد که مصرف سیگار و قلیان حتی بر سیستم مجاری ادراری نیز اثرگذار است و ارتباط مستقیمی با سرطان مثانه و سرطانهای کلیوی دارد.
عضو هیات علمی دانگشاه علوم پزشکی همدان اظهار داشت: خونریزی و سکته مغزی از جمله دیگر عوارض مصرف دخانیات است و به دلیل این عوارض متعدد در سالهای اخیر سیستم بهداشت و درمان کشورها به این نتیجه رسیده اند که هزینه درمان مصرف کنندگان دخانیات چندین برابر هزینه در بخش پیشگیری است و برهمین اساس سازمان بهداشت جهانی و وزارتخانههای بهداشت و درمان مصمم هستند تا آگاهی مردم را نسبت به عوارض مستقیم و غیرمستقیم مصرف دخانیات افزایش دهند.
وی گفت: باری که بیماریهای ناشی از مصرف مواد دخانی بر سیستم بهداشت و درمان هر کشور تحمیل میکند و همچنین هزینههای اقتصادی مضاعفی که بر جامعه و خانواده فرد تحمیل میشود از جمله عوارض غیرمستقیم مصرف مواد دخانی است و هزاران عارضه دیگر نیز در این رابطه به اثبات رسیده که بیان آنها بسیار مفصل است.
این پزشک فوق تخصص ریه در ادامه به لزوم گسترش آموزش و فرهنگ سازی در خصوص مضرات مصرف دخانیات تأکید کرد و افزود: برنامههایی که میتواند به صورت نسبی ما را به این هدف برساند از برنامههای آموزشی خانوادهها و دانشآموزان در مدارس آغاز و تا برنامهریزیهای کلان کشور به ویژه ارائه اطلاعات در رسانهها را شامل میشود.
به گفته وی، آگاهی دانش آموزان و والدین آنها در نتیجه تعامل سیستم آموزشی با خانوادهها از جمله راهکارهایی است که باید در راستای آگاهی بخشی و پیشگیری از مصرف مورد توجه قرار گیرد، همچنین لازم است دانشگاههای علوم پزشکی و رسانههای جمعی نیز در این خصوص وارد عمل شوند که خوشبختانه در سالهای اخیر حضور و تعاملات پر رنگی را در این زمینه شاهد هستیم.
دکتر غفوری بر لزوم تدوین برنامههای مدون آموزشی با هدف آگاهی بخشی بیشتر در رابطه با این موضوع اشاره کرد و گفت: فضای مجازی نیز یکی از ابزارهای مؤثر و دارای ظرفیت گستردهای است که میتوان با استفاده از آن، این خطرات و آموزش ها را به مردم متذکر شد.
وی تصریح کرد: بهرهمندی از سیستم پیشرفته درمانی با همراهی همزمان پزشکان متخصص ریه و روانپزشک در ترک عادت مصرف افراد، نیز از دیگر راههای ایجاد سیستم منظم پیشگیری و درمان نسبت به عوارض مصرف دخانیات است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان اظهار داشت: برای این منظور، اجرای برنامههای کلان کشور و سازمان بهداشت جهانی در این راستا به ویژه اختصاص بودجههایی به موضوع پیشگیری و استفاده از سیستمهای درمانی و کلینیک ترک اعتیاد مواد دخانی به صورت مداوم و مدون در این زمینه لازم است.