یک‌شنبه 15 مهر 1403

آب انبارهای تاریخی یزد گوشت قربانی اختلافات اوقاف و شهرداری / موقوفاتی که زباله دانی شد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آب انبارهای تاریخی یزد گوشت قربانی اختلافات اوقاف و شهرداری / موقوفاتی که زباله دانی شد

موقوفه بودن آب انبارهای یزد، بهانه ای برای رها شدن آنها در دل بافت تاریخی و تبدیل شدن آنها در طول زمان به زباله دانی شده است و گرچه قرار بود این موضوع بین اوقاف و شهرداری بافت تاریخی حل شود، اما هنوز کشمکش‌هایی در این زمینه وجود دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، در گذشته جایگاه آب انبارها در یزد به قدری حائز اهمیت بود که ساخت و احیا یک آب انبار را به عنوان صدقه جاریه در نظر می گرفتند و به دلیل قرار گرفتن این بنای ویژه در مرکز سکونت ساکنان بافت تاریخی، شاهد وقف های بسیاری در این زمینه بودیم.

وقف هایی که هیچگاه فکر نمی کردند نه تنها شادی بخش و حیات آور نباشند، بلکه محلی برای گسترش آسیب های اجتماعی شوند و حالا نوع وقف و نوع آسیب اجتماعی دردسرهای زیادی را برای ساکنین بافت تاریخی به وجود آورده است.

عدم ساماندهی آب انبارهای بافت تاریخی در سال های اخیر به علت کشمکش های اداره اوقاف و امور خیریه استان و شهرداری بافت تاریخی است و این دو اداره همچنان بر سر این موضوع به تفاهم نرسیده اند.

*اوقاف برای ساماندهی آب انبارها اعلام آمادگی می کند

حسین زارع زاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با اشاره به اینکه آب انبارهای یزد هیچ درآمدی برای اداره اوقاف ندارند، اظهار کرد: در 6 ماه گذشته آب انبارهای سطح شهر، با هماهنگی فرمانداری، اداره اوقاف، شهرداری و اداره بهداشت، پاکسازی و سم زدایی شد.

وی افزود: برخی از آب انبارهای یزد با تبدیل شدن به زباله دانی، مکانی مناسب برای گسترش آسیب های اجتماعی و زیست محیطی شده و در راستای رفع این مشکلات، اداره اوقاف آمادگی خود را برای واگذاری این مکان ها به بخش خصوصی دارد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، هماهنگی شهرداری بافت تاریخی و میراث فرهنگی برای تصویب طرح های مطرح شده را لازمه این اقدام دانست و گفت: واگذاری آب انبارهای متروکه به بخش خصوصی تنها در صورتی اتفاق می افتد که طرحی برای تبدیل شدن آب انبارهای متروکه به مکانی با ویژگی ها و جاذبه های توریستی، داشته باشند.

علیرغم اینکه اداره اوقاف و امور خیریه استان یزد با تعیین کردن امین موقوفات اعلام کرد که برای ساماندهی آب انبارهای یزد در تلاش است با توجه به نوع وقف، ساماندهی را انجام دهد، شهرداری بافت تاریخی از عدم همکاری اداره اوقاف و امور خیریه در این زمینه سخن گفت.

*اداره اوقاف چراغ سبزی به شهرداری بافت تاریخی نشان نداد

علیرضا نقوی، شهردار بافت تاریخی، در گفتگو با خبرنگار یزدرسا از وضعیت نابسامان آب انبارها در یزد خبر داد و گفت: روز به روز شاهد بدتر شدن وضعیت آب انبارهای ید هستیم.

وی افزود: آب انبارهای یزد همچنان زنده اند و می توان از این آب انبارها در بحث های گردشگری و خدماتی استفاده کرد.

نقوی ادامه داد: شهرداری بافت تاریخی اعلام آمادگی می کند که اگر اداره اوقاف، آب انبارهای وقفی که به زباله دانی تبدیل شده است را در اختیار شهرداری قرار دهد، نه تنها مسئله وقف را ادا می کند بلکه تجهیز و لایروبی را نیز انجام خواهد داد.

شهردار بافت تاریخی با اشاره به سیل اخیر عنوان کرد: در سیل اخیر اگر تنها 10تا 15 آب انبار در اختیار شهرداری بافت تاریخی بود، ذخیره آب در این آب انبارها ب خوبی انجام می شد و مشکل آبیاری فضای سبز شهری با این روش حل می شد.

وی افزود: متاسفانه تا کنون در زمینه ساماندهی آب انبارهای بافت تاریخی توفیقی حاصل نشده و برخی از این آب انبارها به مکانی آسیب زا در زمینه اجتماعی تبدیل شده است.

*زباله دان شدن آب انبارها باعث گسترش آسیب های اجتماعی شده است

آسیب های اجتماعی به وجود آمده از زباله دان بودن آب انبارهای یزد، به گونه ای است که صدای ساکنین این بافت را در آورده و در برخی موارد شهرداری مجبور به ورود شده تا این مکان ارزشمند را از دود مواد معتادان نجات دهد.

با توجه به اینکه برخی از آب انبارهای بافت تاریخی همچنان زنده اند و مایه حیات در دل آنها جریان دارد، مورد بی مهری و بی توجهی مردم و گردشگران قرار می گیرند؛ به گونه ای که با ریخته شدن زباله در این مکان های تاریخی ارزشمند، آلودگی را به آب درون آب انبار انتقال داده و این موضوع باعث گسترش آلودگی های زیست محیطی در این مناطق خواهد شد.

ساختار و معماری آب انبارها به گونه ای است که با یک نگاه ساده می توان دشوار بودن ساخت آن را متوجه شد و شاید این معماری پیچیده و زمانبر بیانگر اهمیت جایگاه آب در دل کویر است و این نکته بسیار مهم است که گذشتگان ما در یزد، تمام هزینه، زمان و تلاش خود را به کار بردند تا جایگاهی برای ذخیره آب در نظر بگیرند و بسازند تا همگان از آن بهره ببرند و شاید هیچگاه به ذهنشان خطور نکرد که این تلاش ها روزی دردسرساز شود.

*آب انبارها تکنولوژی متقل شده از معماران گذشته به معماران امروزی

در عصری که معماری سنتی ایران در حال پیوستن به خاطرات است و کاخ های رومی در یزد در حال گسترش است، آب انبارهای بافت تاریخی کلاس درسی برای معماران امروز است.

ذوق و ساختار هندسی به کار برده شده در آن نشان دهنده هوش سرشار سازندگان این بنای تاریخی است، به گونه ای که هم زیستی سازه با محیط زیست در آن به خوبی مشاهده می شود و مصالح به کار برده شده در آن بیانگر نهایت صلح با زیست بوم شهر یزد است.

خاک و خشتی که از دل خاک و خشت یزد برآمد تا سازه ای شود حیات بخش، نه سازه ای دردسرساز و به درازا کشیده شدن این بی مهری ها نسبت به آب انبارهای بافت تاریخی، بیانگر عدم حمایت و همدلی مسئولان ذی ربط در استان است.

انتهای پیام /

آب انبارهای تاریخی یزد گوشت قربانی اختلافات اوقاف و شهرداری / موقوفاتی که زباله دانی شد 2
آب انبارهای تاریخی یزد گوشت قربانی اختلافات اوقاف و شهرداری / موقوفاتی که زباله دانی شد 3
آب انبارهای تاریخی یزد گوشت قربانی اختلافات اوقاف و شهرداری / موقوفاتی که زباله دانی شد 4