پنج‌شنبه 8 آذر 1403

آرزوهای رنگ پریده

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آرزوهای رنگ پریده

یاسوج - ایرنا - کودکان برخی روستاهای کهگیلویه و بویراحمد که امید داشتند درس بخوانند تا از سرنوشت تلخی که با محرومیت عجین شده رهایی یابند این روزها آرزوهایشان را دست نیافتنی و رنگ‌پریده می بینند.

ستایش دختر 10 ساله ای است که آرزو دارد معلم شود. اما این روزها تعطیلی مدارس باعث شده اهدافش در نظرش کمرنگ تر از همیشه شوند. آنچنان که خودش می گوید او و هم کلاسیهایش نیم سال دوم تحصیلی سال گذشته را به دلیل شیوع ویروس کرونا "سرسری" گذرانده اند و برایشان مفید نبوده است. ستایش امیدوار بود شروع سال تحصیلی جدید در تابستان فرصتی برای جبران عقب ماندگی هایش باشد اما کلاسهایشان به دلیل نداشتن معلم و همینطور بلاتکلیفی برای برگزاری مجازی یا حضوری باز هم مثل همه سالها با تاخیری یک ماهه آغاز شد. درنهایت هم مبتلا شدن چند نفر از مردم روستا به ویروس کویید 19 باعث شد کلاسها زودتر از آنکه فکرش را بکنند تعطیل شود و حالا او و دوستانش این روزها منتظرند تا بار دیگر شرایط کمی عادی شود بلکه بتوانند دوباره به کلاس درس بازگردند. ستایش در یکی از روستاهای دهستان زیلایی درس می خواند. زیلایی نیز با همه زیبایی هایی که خداوند در آن خلق کرده و تلاشی که مسئولان برای خروج آن از محرومیت می کنند اما به دلیل صعب العبوری همواره مشکلاتی بیش از توان و بنیه آبادیهایش را به دوش می کشد.

زیلایی در 200 کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. با بارش نخستین باران پاییزی بسیاری از جاده های زیلایی مسدود می شوند و مسدود شدن جاده ها به معنی تعطیلی فرایند آموزش کودکان و دانش آموزان است. روستاهای زیلایی در بالای کوه و برخی در دره واقع شده اند که همین نیز خدمت رسانی به تمامی روستاها را دشوار می کند و با اینکه برخی روستاهای دهستان زیلایی از اینترنت پر سرعت برخوردارند اما برخی دیگر همچنان در حسرت آنتن دهی تلفن همراه و یا تلویزیون هستند. ستایش این روزها کنار مادرش کارهای خانه را انجام می دهد، روستای آنها اینترنت ندارد. بعضی روزها هم با دخترها برای جمع آوری بلوط و گاهی هم برای آوردن هیزم به کوه می رود. نگران است که وضعیت همینگونه ادامه پیدا کند و با بالا رفتن سنش مجبور به ترک تحصیل شود. مدرسه آنها جز مدارس عشایری است در فصل بهار به دلیل رونق فعالیت های کشاورزی و دامداری خانواده ها خیلی کارایی ندارد و ستایش امیدوار است در همین سه ماه پایانی سال شرایط بازگشت به اموزش برایشان فراهم شود تا بتواند دانش آموز "منظم و زرنگتری " باشد. ستایش یکی از حدود 60 هزار دانش آموز روستاهای کهگیلویه و بویراحمد است. اگر دقیقتر بگوییم او یکی از سه هزار و 625 دانش اموز مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد است. جمعیتی که به گفته اسماعیل رضایی نیک رئیس آموزش و پرورش عشایر استان 83 درصدشان به شبکه اجتماعی دانش آموزی شاد دسترسی ندارند. ستایش یکی از حدود پانصد دانش آموز روستاهای زیلایی است که از آموزش محروم مانده و رویاهایش را غبار محرومیت پوشانده و روزهای سختی را می گذراند.

به گزارش ایرنا تابستان و نیمه اول پاییز 99 که امکان برگزاری کلاسهای حضوری فراهم بود تنها 40 درصد از کلاسها در مدارس عشایری حضوری برگزار شدند و 60 درصد دیگر هم یا به هیچ نوع آموزشی دسترسی نداشتند و یا کمترین آموزش‌ها را دریافت کردند. حدود 400 دانش آموزی که در مدارس شبانه روزی عشایری مرکز استان بودند و همینطور دانش اموزان خوابگاهی نیز با تعطیل شدن خوابگاه‌ها به روستاهایشان برگشته‌اند و از تحصیل بازمانده‌اند. و با این اوصاف این روزها بسیاری از دانش آموزان مناطق روستایی و عشایری استان از آموزش و تحصیل محروم مانده‌اند که تعیین تکلیف انها نیازمند اقدامی سریع است. هادی زارع پور مدیرکل آموزش و پرورش می گوید: "پیش بینی شده بود در مناطقی که زیرساختهای مجازی فراهم نیست کلاس حضوری برگزار شود و یا جزوه آموزشی، درس نامه و محتواهای اموزشی در اختیار دانش آموزان قرار بگیرد." این در حالی است که رئیس آموزش و پرورش عشایر کهگیلویه و بویراحمد می گوید: دانش آموزان مناطق عشایری استان در حال حاضر برای آموزش نیازمند برخی اقلام مانند کاغذ و دستگاه کپی است تا دست کم محتواهای آموزشی در اختیار این دانش آموزان قرارد بگیرد. دانش آموزانی که در شرایط عادی نیز گاهی در چادر و کانکس درس می‌خواندند. این بدان معناست که در حال حاضر تعداد زیادی از دانش اموزان مناطق روستایی و عشایری استان کهگیلویه و بویراحمد از آموزش حضوری و مجازی محرومند و اگر به سرعت تکلیف آنها مشخص نشود نه کودک همسری و نه ترک تحصیل این دانش آموزان موضوعی دور از ذهن نخواهد بود.

ضمن آنکه بخش زیادی از جمعیت روستایی کهگیلویه و بویراحمد تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد هستند و در سالیان گذشته در شروع سال تحصیلی همواره سیلی از کمک های خیرین به روستاهای این استان ارسال می شد تا فقر و مشکلات باعث بازماندگی کودکان از تحصیل نشود. کهگیلویه و بویراحمد 166 هزار و 895 دانش آموز دارد که 34 درصد از این تعداد در روستاها و چهار درصد نیز در مناطق عشایری شرایط سختی برای تحصیل در این روزهای کرونایی دارند. این استان 1643 روستای دارای سکنه دارد که 721 روستای آن بیش از 20 خانوار جمعیت دارند و تعداد روستاهای متصل به اینترنت پهن باند کهگیلویه و بویراحمد 827 روستاست. 92 درصد روستاهای استان حداقل به یک سرویس ارتباطی دسترسی دارند و 70 درصد روستاهای کهگیلویه و بویراحمد با احتساب تمام تکنولوژی‌ها (گران و ارزان و ای دی اس ال، تری جی و فور جی) به اینترنت دسترسی دارند. ضریب نفوذ اینترنت ثابت در کهگیلویه و بویراحمد 5.24 درصد و ضریب نفوذ پهن باند سیار در این استان 74.70 در صد است

منبع: فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی *س_برچسب‌ها_س*
آرزوهای رنگ پریده 2