آزادسازی حریم پل صفوی خرمآباد تامین اعتبار شد
خرمآباد - ایرنا - استاندار لرستان گفت: اعتبار لازم برای آزادسازی اطراف پل تاریخی صفوی خرمآباد تامین و مغازههای این حریم با بیش از 20 میلیارد تومان خریداری شده است.
به گزارش ایرنا سیدموسی خادمی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران افزود: آزادسازی حریم پل صفوی بخشی از طرح آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک در راستای ثبت جهانی است.
وی با اشاره به وجود املاک و بناهای مزاحم و غیر اصولی در حریم این اثر تاریخی گفت: مغازههای پیرامون پل گپ، وجود بناهای مزاحم، جلوه و نماد قلعه را دچار مشکل کرده بود که پس از سالها توانستیم با تأمین اعتبار حدود 20 میلیارد تومان اکثر این واحدها را خریداری و تخریب کنیم.
وی تصریح کرد: فضای آزادشده؛ پس از تخریب و بازسازی اصولی به محوطه پشت پارک قلعه اضافه میشود و محیط گردشگری دلنشینی ایجاد خواهد شد.
استاندار لرستان گفت: تعداد کمی از مغازههای اطراف پل صفوی به دلیل اختلاف و مالکان و انحصار ورثه تاکنون خریداری نشده است که امیدواریم این مشکل به زودی حل شود.
خادمی ادامه داد: یکی از اقدامات ارزشمند دولت تدبیر و امید در دوره دوم، کمک به ساماندهی قلعه فلک الافلاک خرم آباد بوده است.
وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح در چند حوزه انجام شده است اضافه کرد: محوطه سازی این بنای تاریخی در حال انجام است و ساماندهی فضای اطراف قلعه فلک الافلاک نیز با تکمیل احداث پادگان جدید سپاه و انتقال پادگان فعلی از اطراف این بنای تاریخی؛ انجام خواهد شد.
وی افزود: ساخت و تکمیل پادگان جدید سپاه پاسداران با بیش از 40 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام و بخشهایی از ساختمانهای موجود در حال تحویل به میراث فرهنگی استان است.
احیای پل صفوی از مهمترین مطالبات مردم خرم آباد و گام مهمی در راستای ثبت ملی آن است که طی سالهای گذشته پیگیریهای متعددی برای ثبت ملی مجموعه قلعه فلکالافلاک، پل صفوی و رودخانه خرمرود صورت گرفتهاست.
پل صفوی یا پل آجری که در میان مردم خرمآباد به پل گپ (به معنی پل بزرگ) هم شناخته شده، یک پل تاریخی متعلق به دوره صفوی و در تاریخ 17 خرداد 1378 با شماره ثبت 2354 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این پل با ملات آهک و گچ و پایههای از جنس آجر ساخته شده است و بر روی رودخانه خرمرود در مرکز شهر خرمآباد قرار دارد و بخش غربی مرکز شهر را به بخش شرقی متصل میکند.
این پل طول بیش از 350 متر و پهنایی به اندازه 5.8 دارد و ساختمان آن شباهت فراوانی با ساختمان پل خواجو دارد و همانند آن دارای شاهنشین بوده که بر اثر سیل از بین رفته است.
این اثر در زمان شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده است.
ایستادن بر روی پل صفوی چشم انداز زیبایی از قلعه فلک الافلاک را در جوار آن خلق میکند و مسؤولان و مردم استان خواستار ثبت ملی این پل و قلعه به عنوان یک مجموعه هستند.
قلعه فلک الافلاک یا دژ "شاپورخواست" نیز بنای عظیم آجری است که در دوره ساسانی بر روی تپهای باستانی در مرکز شهر خرمآباد ساخته شده که زیبایی و معماری شگفت انگیز این قلعه موجب شده که از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب بگیرد.
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز به نام خرمآباد معروف شد و احتمال میرود نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.
این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است که از دهههای گذشته دغدغههای بسیاری برای ثبت جهانی این اثر ارزشمند عنوان شده که تاکنون برطرف نشده است و شاهکار معماری جهان همچنان در فهرست ثبت موقت جهانی قرار دارد.
*س_برچسبها_س*