چهارشنبه 7 آذر 1403

آغاز بانگ عاشقانه مرال‌ها در گلستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آغاز بانگ عاشقانه مرال‌ها در گلستان

گنبدکاووس - ایرنا - مرال‌های نر پارک ملی گلستان با فرارسیدن فصل جفت گیری در میانه‌های ماه شهریور، سردادن بانگ عاشقانه برای کشاندن مرال ماده در قلمرو خود و تولید مثل و استمرار بقای نسلی را در سایه مراقبت محیط‌بانان و دوستداران محیط زیست آغاز کردند.

رییس پارک ملی گلستان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به شروع فصل گاوبانگی (جفت‌گیری و تعیین قلمرو مرال‌های قرمز که هر ساله از نیمه شهریور آغاز شده و تا پایان مهرماه ادامه دارد) گفت: در این ایام مرال‌های نر با سردادن بانگ و فریاد، قلمرو خود را مشخص کرده و مرال‌های نر و رقیب را به مبارزه می‌طلبند تا با شکست دادن آنها توجه ماده‌ها را برای جفت گیری جلب کنند.

مهدی تیموری افزود: این بازه زمانی 45 روزه یکی از جذاب‌ترین زیبایی‌های حیات وحش است که در عین حال می‌تواند برای مرال‌ها خطر آفرین نیز باشد چرا که برخی شکارچیان فرصت طلب با تقلید صدای مرال نر آنها را به سمت خود کشانده و سپس اقدام به شکار می‌کنند.

وی اضافه کرد: برای جلوگیری از شکار مرال‌های قرمز توسط شکارچیان متخلف، امسال محیط‌بانان و دوستداران محیط زیست 17 چادر در مناطق جنگلی پارک ملی گلستان برای مراقبت شبانه روزی این گونه از حیات وحش برپا کردند.

تیموری ادامه داد: علاقه‌مندان به محیط زیست و حیوانات حیات وحش علاوه بر استقرار در چادرها، همراه با محیط‌بانان به صورت تیم‌های سیار تا پایان فصل جفت‌گیری در مناطق جنگلی پارک ملی گلستان گشت‌زنی می‌کنند.

رییس پارک ملی گلستان همچنین گفت: شرایط آب و هوایی و بارندگی‌های خوب امسال و حضور کمتر مردم در طبیعت به دلیل شیوع کرونا، سبب روند رو به رشد زایش حیات وحش از جمله مارال قرمز به عنوان یکی از بزرگترین گونه گوزن بومی ایران شده است به طوری که جمعیت این گونه هم اینک به بیش از 500 راس رسیده است.

تیموری یادآور شد: هزار و 900 تا 2 هزار و 100 راس مارال قرمز براساس سرشماری جمعیت جانوری در اواخر دهه 50 در پارک ملی گلستان زیست می‌کردند که این آمار در سرشماری اوایل دهه 90 به حدود 200 راس کاهش یافت اما با اجرای برنامه‌های مدیریتی مناسب و همکاری مردم، معتمدان و مسوولان ارشد کشوری و استانی در کنار تلاش شبانه روزی محیط‌بانان، شاهد افزایش جمعیت این گونه ارزشمند در پارک ملی گلستان هستیم.

به گفته تیموری، اکنون قلمرو مرال‌های قرمز در جنگل‌های هیرکانی سواحل خرز، ارتفاعات البرز و پارک ملی گلستان است که بیشترین تعداد آنها در این پارک زیست می‌کنند.

پارک ملی گلستان به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست کره ثبت شده در میراث جهانی 1350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری از جمله نیمی از گونه‌های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع گستره جای داده است.

پارک ملی گلستان از بهترین زیستگاه‌های پستانداران بزرگی چون پلنگ، خرس قهوه‌ای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز است و به ویژه به خاطر جمعیت فراوان قوچ و میش اوریال معروف است.

گلستان در سال 1354 نخستین پارک ملی ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از 50 ذخیره‌گاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسیده است.

بیشتر گستره پارک در استان گلستان، حدود 34 درصد آن در استان خراسان شمالی و بخش ناچیزی نیز در سرزمین استان سمنان قرار دارد.

*س_برچسب‌ها_س*