جمعه 9 آذر 1403

آماری نگران کننده از وضعیت چاقی در کشور

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
آماری نگران کننده از وضعیت چاقی در کشور

ریئس پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: چاقی، دیابت، چربی خون، بیماری های تیروئید و پوکی استخوان از شایعترین بیماریهای حوزه غدد درون ریز و متابولیسم در کشور به حساب می آیند.

به گزارش مشرق، فریدون عزیزی ریئس پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به برگزاری چهاردهمین کنگره بین المللی بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم در روزهای یکم تا سوم آذر 1402 در تهران، اظهار داشت: این کنگره به همت انجمن متخصصین غدد درون ریز و متابولیسم ایران، پژوهشکده های علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران و مراکز تحقیقاتی و آموزشی پژوهشی غدد درون ریز و متابولیسم کشور و با حضور اساتید و دانشمندان برجسته ایرانی و خارجی از 5 قاره جهان برگزار می شود.

عزیزی گفت: هدف اصلی برگزاری این کنگره ارائه آخرین یافته های جدید در علم آندوکرینولوژی در فیزیولوژی، فیزیوپاتولوژی، تشخیص و درمان بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم، در کنار تبادل نظر دانشمندان ایرانی و سایر کشورها و ارائه رهنمودهای بین المللی در زمینه ارتقا سلامت بیماران آندوکرین است، که همانند کنگره های بین المللی قبلی، جوایز ابوعلی سینا به دانشمندان برجسته کشور و جایزه رازی به دانشمند جوان که بیشترین توفیقات را در تحقیقات این رشته داشته اند اعطا خواهد شد.

ریئس پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به شایعترین بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم اشاره کرد و افزود: چاقی، دیابت، چربی خون، بیماری های تیروئید و پوکی استخوان از شایعترین بیماریهای حوزه غدد درون ریز و متابولیسم در کشور به حساب می آیند.

وی با این بیان که حدود 60 درصد از افراد بالای 20 سال جامعه مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند، گفت: در کلان شهر تهران این رقم به 70 درصد می رسد، که چاقی کل بدن در خانم ها شایع تر و چاقی شکمی در مردها شیوع بیشتری دارد که این چاقی شکمی عامل مهمی در پیدایش بیماری های قلبی و عروقی است.

این استاد ممتاز دانشگاه در رابطه با بیماری دیابت اظهار داشت: شیوع بیماری دیابت در شهرهای بزرگ تا 15 درصد و در شهرهای کوچک و روستاها 7 تا 10 درصد است، که دیابت نوع 2 که اکثرا در افراد بالای 20 سال ظاهر می شود حدود 95 درصد کل دیابت را تشکیل می دهد و از آنجا که تا حدود 5 سال بعد از شروع بیماری ممکن است علایمی نداشته باشد، غربالگری بیماری با اندازه گیری قند خون از سن 45 سالگی هر سه سال یک بار در افراد سالم توصیه می شود. این غربالگری در افرادی که علایم خطر دارند مانند سابقه دیابت فامیلی، چاقی و دیابت بارداری از سن 20 سالگی ضروری است.

عزیزی در رابطه با بیماری های تیروئید گفت: گواتر ساده، کم کاری و پرکاری تیروئید، گره ها و سرطان تیروئید بین 10 تا 15 درصد افراد را مبتلا می کنند که این بیماری ها در زنان شایع تر از مردان است. خوشبختانه بیماری های ناشی از کمبود ید که با اختلالات ذهنی و جسمی کودکان همراه است با مصرف نمک یددار در کشور ما پیشگیری شده است ولی هنوز 25 درصد جمعیت دنیا از این بیماری ها رنج می برند. مصرف نمک یددار (نه سایر انواع نمک ها) قویا توسط انجمن های علمی توصیه می شود.

وی به اختلال چربی های خون که یکی دیگر از بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم به حساب می آیند اشاره کرد و بیان داشت: ابتلا به چربی خون در سنین 50 سالگی به بالا شایع تر است که 20 تا 25 درصد افراد به آن مبتلا می شوند و تشخیص آن با اندازه گیری چربی های خون است و به خوبی با رژیم غذائی و مصرف داروهای گروه استاتین درمان می شود.

عزیزی آمار ابتلا به پوکی استخوان را این گونه برشمرد و گفت: بین 5 تا 10درصد زنان و 2 تا 5 درصد از جمعیت مردان در سنین بالا دچار پوکی استخوان هستند که سنجش تراکم استخوان در خانم ها و در بین سنین یائسگی و به ویژه در خانم های 65 سال به بالا ضروری است.

این چهره ماندگار علوم پزشکی کشور تاکید کرد: برای پیشگیری از بروز چاقی، دیابت و اختلال چربی های خون موثرترین راه، داشتن سبک زندگی سالم است که تغذیه سالم و رژیم غذائی مناسب همراه با فعالیت بدنی مستمر و دائمی، پرهیز از استعمال انواع دخانیات، خواب مناسب 6 الی 8 ساعت در شبانه روز و دوری از استرس های زندگی می تواند بروز این بیماری ها را کاهش دهد.

منبع: فارس
آماری نگران کننده از وضعیت چاقی در کشور 2