آمار ناامیدکننده تولید خودرو / خصوصیسازی گره کور این صنعت را باز میکند؟

آمار تولید خودرو در سامانه کدال اعلام شده است. آماری که نشان میدهد سه خودروساز جاده مخصوص نسبت به مورد مشابه سال گذشته در سه ماه ابتدای سال با کاهش تولید مواجه شدهاند.
به گزارش خبرآنلاین، روزنامه ایران نوشت: ایران خودرو از ابتدای سال 1404، 117 هزار و 954 دستگاه محصول سواری تولید کرده است که مورد مشابه آن در سال گذشته، 118هزار و 128 دستگاه تولید شده است. یعنی حدود 174 دستگاه کمتر از سال گذشته. البته که همه منتظر بودند بعد از اینکه اعلام شد مدیریت ایرانخودرو به بخش خصوصی میرسد با افزایش تولید مواجه شوند و حالا این پرسش به وجود میآید اگر مدیریت بخش خصوصی بر ایرانخودرو که دولتی بود باعث افزایش تولید نشده این همه تلاش رقبا برای به دست آوردن مدیریت سایپا برای چیست!؟ وقتی هنوز مدیریت خصوصی ایرانخودرو نتیجه درخشان نداده است.
اما وضعیت تولید سایپا به چه شکل است؛ سایپا در سه ماهه ابتدای امسال 44 هزار و 113 دستگاه خودروی سواری تولید داشته که این مورد در سه ماه ابتدای سال گذشته 65 هزار و 598 دستگاه بوده است. در نتیجه 21 هزار و 485 دستگاه نسبت به سال قبل کاهش تولید در این خودروسازی دیده میشود. پارسخودرو نیز در سهماه ابتدای امسال، 17هزار و 863 دستگاه محصول سواری را به تولید رسانده است. در مقایسه با تیراژ 24 هزار و 703 دستگاهی مدت مشابه پارسال، تولید این شرکت 6 هزار و 840 دستگاه کاهش تولید داشته است.
علتهای گوناگونی برای این کاهش تولید اعلام میکنند. به طور مثال خودروسازان معتقدند چون میزان افزایش قیمت دیر اعلام شده در نتیجه روی تولید آنها تأثیر داشته است. از سوی دیگر، ماجرای قطع برق و ناترازی شهرکهای صنعتی در میان است. زنجیره تأمین یا قطعهسازان باید قطعات را تولید کنند تا خودروسازان بتوانند تولید را افزایش دهند. قطع برق تأثیر مستقیم بر زنجیره تأمین و تولید قطعه گذاشته است. عدهای نیز تجاوز نظامی اسرائیل به ایران و ماجرای جنگ را علت کاهش تولید خودرو میدانند. اگرچه حمله اسرائیل به ایران 23 خردادماه رخ داده بود و تقریباً نیمه بیشتر ماه خرداد هم تمام شده بود. در عین حال این حمله ناجوانمردانه روی تولیدات بیتأثیر نبود.
واقعیت این است که کاهش تولید خودرو در ابتدای امسال را نمیتوان صرفاً به شرایط بیرونی نسبت داد؛ بخشی از دلایل آن به عملکرد و ساختار خود خودروسازان بازمیگردد. از سوی دیگر، بخشی از تولید خودروسازان بهجای تطابق با تقاضای واقعی بازار، صرفاً برای پاسخگویی به تعهدات فروش فوری یا ثبتنامهای گذشته است. این مدل باعث انباشت خودروهای بدون مشتری در پارکینگها و در ادامه کاهش تمایل به ادامه تولید میشود. در حالی که انتظار میرفت با سیاستهای حمایتی و تمرکز بر توسعه تولید داخل، روند تولید خودرو در سال جدید رشد کند، آمار سهماهه اول نشان میدهد تولید نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
هرچند عوامل بیرونی مانند شرایط ارزی یا انرژی بیتأثیر نیست، اما بخش قابل توجهی از این کاهش به عملکرد درونسازمانی خود خودروسازان بازمیگردد. همچنین خودروسازان در سالهای گذشته نتوانستهاند زنجیره تأمین قطعات را به شکلی پایدار و انعطافپذیر مدیریت کنند. بسیاری از قطعهسازان از تأخیر در پرداختها، نبود قراردادهای پایدار و پیشبینیناپذیری برنامه تولید گلایه دارند. این بینظمی مستقیماً باعث کندی در خط تولید شده است. فعلاً فقط خودروسازان بر طبل افزایش قیمت میکوبند و بازار در رکود است و مصرفکننده نسبت به کیفیت خودروها اعلام نارضایتی دارد.
23302
کد خبر 2087507