آیا اعتماد عمومی به حزب عدالت و توسعه و شخص اردوغان کاهش می یابد؟
ایرنا - آنکارا - حزب عدالت و توسعه و رهبر آن رجب طیب اردوغان از سال 2002 میلادی تاکنون بطور مستمر اداره ترکیه را برعهده داشته و تاکنون در تمامی انتخابات اعم از انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات پارلمانی و محلی با اقبال عمومی مواجه و در هر انتخاباتی به عنوان حزب نخست انتخاب شده اند و هم اکنون نیز سکاندار اداره ترکیه هستند.
جامعه سیاسی ترکیه از روز گذشته نتایج یک همه پرسی که از سوی یک موسسه همه پرسی انجام شده را به جد مورد بحث قرار داده است.
منطبق با نتایج همه پرسی یاد شده که از سوی شرکت همه پرسی آوراسیا انجام شده، در صورت برگزاری یک انتخابات عمومی در ترکیه حزب عدالت و توسعه تنها موفق به کسب 34 درصد آراء می شود و حتی در صورت مشارکت با حزب حرکت ملی که 8.9 درصد از اقبال عمومی برخوردار است، درصد آرای این حزب به 43 درصد خواهد رسید.
شاید مهمتر از نتیجه بدست آمده در مورد انتخابات پارلمانی، نتیجه حاصله در این نظرسنجی در مورد رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه و رییس جمهورر این کشور است.
منطبق با نتایج نظرسنجی یاد شده 41.9 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی یاد شده گفته اند که سیاست های اردوغان را موفق ارزیابی می کنند. 52.2 درصد گفته اند که سیاست های او را ناموفق می بینند و 5.9 درصد به این سوال پاسخی نداده اند.
تنها 38.9 درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی گفته اند که در انتخابات جدید به اردوغان رای خواهند داد و 44.5 درصد شرکت کنندگان گفته اند که به اردوغان مجددا رای نخواهند داد و 10.7 درصد نیز گفته اند که این مساله به دیگر نامزدها وابسته است و 6.9 درصد نیز به این سوال پاسخی نداده اند.
اگر چه ادعا میشود که موسسه آوراسیا مواضعی نزدیک به حزب جمهوریخواه خلق دارد، ولی با درنظرگیری اینکه این موسسه نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در سال 2014 میلادی را بدون خطایی با درصدهای بسیار نزدیک به نتایج واقعی پیش بینی کرده بود و با درنظرگیری اینکه، مدت زمان طولانی تا انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه باقی است، نتایج این نظرسنجی می تواند سرنخهایی از دیدگاههای مردم ترکیه در مورد حاکمیت فعلی این کشور بدست بدهد.
در بخشهای دیگری از این نظرسنجی دیدگاههای مردم ترکیه در مورد روسای شهرداری در کلان شهرهای آنکارا، آنتالیا و استانبول که در آخرین انتخابات محلی از حزب عدالت و توسعه به حزب جمهوریخواه خلق منتقل شد، سوال شده است. منطبق با دیدگاههایی مردمی آرای "منصور یاواش" رییس شهرداری استانبول در طول یکسال هشت درصد، محلی الدین بوجک رییس شهرداری آنتالیا در طول یکسال 7 درصد و اکرم امام اوغلو رییس کلان شهر استانبول در طول یکسال هفت درصد افزایش یافته است.
منطبق با دیگر نتایج نظرسنجی، مردم ترکیه مخالف اصرار دولت آنکارا در زمینه جمع آوری کمکهای مردمی و پخش آنان از سوی دولت هستند و اعتقاد دارند که شهرداریها نیز میتوانند کمکهای مردمی را جمع و پخش کنند. تنها 30 درصد مردم ترکیه در این زمینه دیدگاهی مشابه دولت آنکارا دارند و دیدگاه 70 درصد مخالف دیدگاه دولت می باشد.
یکی دیگر از نتایج قابل توجه همه پرسی یاد شده در مورد اعلام تعداد تلفات ناشی از کرونا از سوی دولت است. 76.8 درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی یاد شده آمار اعلامی از سوی دولت اردوغان در زمینه متوفیان ناشی از کرونا را آمار واقعی نمیدانند.
67.9 درصد از شرکت کنندگان نیز حمایتهای دولت آنکارا در جریان شیوع کرونا از اقشار آسیب پذیر را ناکافی خوانده اند و تنها 32.1 درصد گفتهاند که کمکها و حمایتهای دولت کافی است.
53.6 درصد شرکت کنندگان درنظرسنجی گفته اند که درآمدهای آنان بدلیل شیوع کرونا کاهش یافته، 45/1 درصد گفته اند درآمدهایشان کاهش نداشت و 1.3 درصد نیز گفتهاند که درآمدهایشان افزایش یافته است.
از سوی دیگر کمال قلچداراوغلو رهبر حزب جمهوریخواه خلق در روزهای گذشته در گفتگو با شبکه تلویزیونی خلق تی وی در پاسخ به سوالی درباره انتقادهای مستمر رجب طیب اردوغان از حزب جمهوریخواه خلق و شخص وی گفت: در حکومتهای دمکراتیک افراد با رای مردم سرکار می آیند و با رای آنها دور می شوند.
وی با عنوان اینکه اگر فردی ببیند که در آستانه دور شدن از قدرت است می باید خطاهای خود را ارزیابی بکند، گفت: اگر بجز این با اصرار به خطا ادامه داده، خود را تنها فرد و خود را بجای دولت بگذارد و هیچ نهادی را ماورای خود نبیند در این صورت مساله حادتر می شود و اردوغان نیز این کار را انجام می دهد.
قلچداراوغلو گفت: اردوغان این نکته که خواهد رفت را دریافته است و در حفظ مقام خود اصرار می ورزد و این نیز مساله را مشکلتر می سازد.
نتایج نظرسنجی هر چه باشد، با پایان کرونا صحنه سیاسی ترکیه نیز همانند صحنه های اقتصادی و اجتماعی این کشور دستخوش تغییراتی بنیادین خواهد شد.
*س_برچسبها_س*