یک‌شنبه 4 آذر 1403

آیا دستمزد مجریان تلویزیون باید با «مطالبه» شفاف شود؟!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
آیا دستمزد مجریان تلویزیون باید با «مطالبه» شفاف شود؟!

علی علیزاده فعال رسانه‌ای از چند روز پیش درخواستی مبنی بر شفافیت دستمزد رضا رشیدپور از صدا و سیما را مطرح کرد. علیزاده مدعی شد رشیدپور برای تهیه هر قسمت از برنامه حالا خورشید 40 میلیون تومان از صدا و سیما دستمزد گرفته که نمیمی از آن دستمزد شخصی‌اش بود. این درخواست رسانه‌ای باعث شد مسئول روابط عمومی شبکه سه در توییتر با انتشار دو برگه مدعی شود کل برآورد برنامه حالا خورشید برای هر قسمت 22/5 میلیون تومان بوده است و ارقام ادعایی علیزاده غلط است.

بیشتر بخوانید: پاسخ رسمی شبکه سه به اتهام دستمزد 450میلیون تومانی رضا رشیدپور

اما پرسشی که با انتشار این توضیحات به ذهن می‌رسد این است که چرا باید یک فعال رسانه‌ای با مخاطب زیاد، چندین و چند روز درباره دستمزدهای پرداختی به یک مجری در صدا و سیما مطالبه کند تا قرارداد یک برنامه شفاف شود؟ چرا صدا و سیما در پایان هر سال حقوق مدیران و دستمزدهای پرداخت شده به سریال‌ها و مجریان را شفاف‌سازی نمی‌کند؟

درباره حقوق مدیران سازمان صدا و سیما مطابق ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه موظف است حقوق مدیران را در سامانه شفافیت برای دستگاههای نظارتی و عموم مردم شفاف کند. متاسفانه به دلیل کم‌کاری دولت این ماده قانونی بر زمین مانده و اجرایی نمی‌شود. با این حال صدا و سیما می‌تواند خودش این حقوق ها را شفاف کند؛ فارغ از اینکه دولت به وظیفه‌اش عمل می‌کند یا نه.

درباره دستمزد به مجریان مشهور و سریال‌ها هم وضعیت به همین گونه است. درست است که صدا و سیما در این زمینه مانند حقوق مدیران موظف نیست اما باید به افکارعمومی احترام بگذارد و پرداخت‌ها را به اطلاع عموم مردم برساند.

عده‌ای در این زمینه اشکال وارد کرده‌اند و گفته‌اند دستمزد افراد حریم خصوصی ایشان است. این اشکال مطلقا وارد نیست چرا که صدا و سیما نهادی عمومی است و از بیت‌المال ارتزاق می‌کند و برای ریال به ریال پولی که خرج می‌کند باید به مردم پاسخگو باشد. خرج صدا و سیما از پول نفت و مالیاتی داده می‌شود که متعلق به همه ایرانیان است. به همین جهت باید به همه ایرانیان بابت چگونه خرج کردن این پول پاسخگو باشد. اولین گام پاسخگویی شفافیت درباره پرداخت ها است.

شفافیت هم به معنای انتشار اسنادی مانند دستمزد رشیدپور نیست. آن چیزی که توسط روابط عمومی شبکه سه منتشر شده شفافیت ناقص است چرا که در بوروکراسی تو در توی صدا و سیما ممکن است این برگه برآورد، اصلاحیه خورده باشد و در خان بعدی به آن اضافه شده باشد.

متاسفانه صدا وسیما علی‌رغم اینکه نهادی حاکمیتی است گاهی به‌مانند یک بنگاه خصوصی اداره می‌شود. مدتی پیش هم رئیس صدا و سیما در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از این گفته بود که اگر تبلیغ فروشگاههای اینترنتی را پخش کند توسط شرکتی که با صدا و سیما قرارداد انحصاری دارد مورد پیگرد قرار می‌گیرد. قراردادی انحصاری که شیوه انعقاد آن برای افکار عمومی مشخص نیست. مدتی قبل تر از آن صدا و سیما آگهی مزایده پیام‌رسان سروش را منتشر کرد. پیام‌رسانی که میلیاردها تومان پول به پایش هدر شد.

اگر این اتفاقات را در کنار هم ببینیم متوجه می‌شویم متاسفانه شیوه اداره و دخل و خرج صدا و سیما آنچنان که باید شفاف نیست. همانگونه که رهبری هم تاکید کردند همه چیز غیر از امور نظامی و امنیتی باید برای مردم شفاف شود. وقتی صدا و سیما به عنوان مثال درباره همین دستمزد برخی مجریان مشهور شفاف سازی نکند طبیعتا باید منتظر درز ارقام و آمار مربوط به این موضوع باشد.