آیا مجازات فعلی مجرمان و زورگیران خشن، قدرت بازدارندگی دارند؟
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی_ طی سالهای اخیر برخی از اراذل و اوباش کلانشهرهایی چون تهران، رفتارهای خشونت بار و مخربی را در مواجهه با شهروندان در پیش گرفته و موجب ایجاد ترس و وحشت برای عموم مردم شدهاند. زورگیریهای خشن، خفتگیری، ضرب و شتم و وارد کردن آسیبهای جسمانی متعدد به مردم بخشی از اقدامات نابهنجار اراذل و اوباشی است که به قول خودشان و میان نوچههای...
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی_ طی سالهای اخیر برخی از اراذل و اوباش کلانشهرهایی چون تهران، رفتارهای خشونت بار و مخربی را در مواجهه با شهروندان در پیش گرفته و موجب ایجاد ترس و وحشت برای عموم مردم شدهاند.
زورگیریهای خشن، خفتگیری، ضرب و شتم و وارد کردن آسیبهای جسمانی متعدد به مردم بخشی از اقدامات نابهنجار اراذل و اوباشی است که به قول خودشان و میان نوچههای عشق لاتی که در دایره ارتباطی آنها قرار دارند به عنوان «گنده لات» محله شناخته میشوند.
درگیری و به دنبال آن ناامنی ایجاد شده در محلات مختلف که اشرار و اراذل و اوباش به راه میاندازند، پیامدها و عواقب بدی در جامعه رقم میزند و میتوان گفت که مجازاتهای فعلی این قبیل مجرمان تا کنون به اندازه کافی بازدارنده نبودهاند که مشابه جرائم آنها باز هم در بینشان به چشم میخورد.
قوانین برخورد با مجرمان سابقهدار که سابقه ارتکاب به جرائم خشن را در پرونده خود دارند، باید به شکلی تعیین شود که قدرت بازدارندگی داشته باشد.
زورگیران حرفهای شامل تخفیف مجازات قوه قضائیه نیستند
ذبیحالله خداییان سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به رسانهها مبنی بر اینکه با وجود دستورالعمل مقابله با زورگیران و مجرمان حرفهای در دستگاه قضا در جامعه هنوز شاهد وقوع جرایم خشن هستیم، بیان کرد: رئیس قوه قضائیه بارها تاکید کرده که با مخلان در نظم و امنیت و با افرادی که سرقت مسلحانه، سرقت به عنف و زورگیری میکنند، باید برخورد جدی صورت بگیرد.
وی افزود: رئیس قوه قضائیه بارها تاکید کرده اند که در بحث کاهش جمعیت کیفری زندانها افرادی که اقدام به انجام جرایم خشن در جامعه میکنند مستثنی هستند.
خداییان با بیان اینکه رسیدگی به موضوع جرایم خشن در دستور کار قوه قضائیه قرار دارد، اظهار کرد: با چنین مواردی برخورد قاطع صورت خواهد گرفت.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: درباره اینکه چرا اینگونه جرائم در جامعه اتفاق میافتد، باید گفت که در شهری با جمعیتی چند میلیونی این امکان وجود دارد که چنین جرایمی رخ دهد. در کشورهایی که در تمام خیابانها و کوچههایش دوربین نصب است و افراد را با دوربین کنترل میکنند نیز شاهد این نوع از وقایع هستیم.
وی افزود: اگر موردی اتفاق میافتد دلیلی بر این نیست که دستگاه قضایی در رابطه با این موضوع نظارتی انجام نمیدهد، بلکه بیشتر زندانیان که شامل ارفاقهای قانونی نمیشوند جزو مجرمان جرایم خشن هستند.
اشد مجازات در انتظار مجرمان خشن!
خداییان تصریح کرد: به تمام همکاران قضایی و دادستانهای کشور اعلام میکنم که رئیس قوه قضائیه بر برخورد قاطع با مجرمان جرایم خشن تاکید ویژه دارند و از نیروی انتظامی نیز انتظار داریم تا با انجام اقدامات پیشگیرانه از وقوع چنین جرایمی در جامعه جلوگیری کنند.
وی افزود: بانک اطلاعات مجرمان حرفهای در اختیار قوه قضائیه و نیروی انتظامی است و اگر موردی نیز در محلی وجود دارد باید رصد شوند و در صورت ارتکاب جرایمی، مجرمان در کوتاهترین زمان ممکن دستگیر و مجازات شوند تا شاهد کاهش چنین جرایمی در جامعه باشیم.
سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: اینطور نیست که آمار وقوع جرایم خشن در کشور زیاد باشد، ممکن است در برخی موارد که رسانه ای شده این تصور در جامعه ایجاد شود که وقوع چنین جرمی در کل کشور مشهود و زیاد است.
وی افزود: اعتقاد ما بر این است که حتی وقوع یک مورد از جرایم خشن در جامعه نیز زیاد است و نباید چنین اتفاقی رخ دهد.
نظارت هر چه دقیق تر دستگاه قضا بر روند رسیدگی به پرونده جرائم خشن مجرمان سابقهدار و برخوردهای قاطعانه با این مجرمان در کاهشی شدن روند وقوع جرم در جامعه بسیار موثر خواهد بود.
بسیاری از مجرمان با علم و آگاهی از نواقص موجود در قوانین کیفری دست به جرائم مختلف میزنند و در ابن راستا برخی از قوانین نیازمند اصلاح و بازنگری مسئولان مربوطه هستند.