چهارشنبه 17 بهمن 1403

ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟

سایه روشن‌های کابینه رئیسی، وجه تمایز کابینه رئیسی با احمدی‌نژاد، ائتلاف جدید بایدن علیه ایران، مرز‌های آتش به اختیار و خشونت، ده دستور اکید رهبر انقلاب برای مهار کرونا، طرحی به نام حمایت و به کام محدودیت، ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! و رفع موانع عضویت ایران در پیمان شانگ‌های از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.

به گزارش «تابناک»؛ روزنامه‌های امروز پنجشنبه 21 مرداد اسامی وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم و تحلیل‌هایی درباره تیم اقتصادی دولت، دستور اکید رهبر انقلاب اسلامی به همه مسئولان درباره لزوم تهیه واکسن کرونا، کمبود شدید دارو در موج پنجم کرونا در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

-->

در ادامه تعدادی از یادداشت‌ها و سرمقاله‌های منتشره در روزنامه‌های امروز را مرور می‌کنیم؛

*س_ آیا رئیسی موفق می‌شود؟_س*

جعفر بلوری در بخشی از یادداشتی در شماره امروز روزنامه کیهان با عنوان آیا رئیسی موفق می‌شود؟ نوشت: «وضع موجود»، تنها و بدترین چالش رئیس‌جمهور منتخب نیست بلکه می‌توان گفت «عاملان وضع موجود» شاید، بدترین چالش آقای رئیسی هستند حتی بدتر از «وضع موجود»! وضع موجود را می‌شود با برنامه‌ریزی، تلاش شبانه‌روزی، تیم قوی و صدالبته فداکاری پس از مدتی تغییر داد اما، تغییر دادن برخی آدم‌ها کار راحتی نیست و بعضا حتی غیرممکن است. به‌ویژه آن‌هایی که مثل آب خوردن دروغ می‌گویند، در عین بدهکاری، خود را طلبکار جا می‌زنند و پس از 8 سال! ضعف‌ها و شکست‌ها را به دولت‌های ماقبل خود نسبت می‌دهند.

اینجا این چند جمله را در گوشه ذهن‌تان نگه دارید: «بخشی از عاملان وضع موجود (داخلی یا خارجی) طی همین 6 روزی که از روی کار آمدن آقای رئیسی گذشته نشان داده‌اند، موفقیت این دولت را نمی‌توانند تحمل کنند. رئیسی نماد بازگشت دولت به ریل انقلاب است. موفقیت او یعنی موفقیت «مدل انقلاب اسلامی» و این بزرگ‌ترین کابوس مخالفان جمهوری اسلامی است! لذا، نمی‌خواهند آب خوش از گلوی این دولت و مردم پایین برود. علائم و نشانه‌های این «نمی‌خواهند» طی روز‌های گذشته به خوبی خود را نشان داد. آن‌ها با تمام توان تلاش خواهند کرد این دولت موفق نشود»؛ لذا اینکه می‌بینید هنوز دولت تشکیل نشده و تنها 4 روز از رئیس‌جمهور شدن آقای رئیسی نگذشته این‌طور و با این حجم به او حمله می‌شود، و از ایشان می‌خواهند پاسخگوی وضعیتی باشد که خود عامل آنند یعنی، از هم‌اکنون برای ناهموارتر کردن این مسیر سنگلاخ، خیز برداشته‌اند.

- اگرچه خبر داریم یکی از دلایل این همه هجمه و اظهارات خلاف عقل و منطق آنها، اختلافات سنگینی است که بین‌شان به‌وجود آمده و هوش و تمرکزشان را به هم ریخته. یکی از آن‌ها چند روز پیش نوشته بود، آقای رئیسی به جای تشکیل دولت، به فکر مهار کرونا باشد! خبر‌های دقیقی هست که، آن‌ها به شدت از انتخابات اخیر و در افکار عمومی ضربه خورده‌اند و برای زنده نشان دادن خود، نیاز به این به سروصدا دارند. اما پاسخ سؤال این یادداشت؛ آیا آقای رئیسی با وجود وضعی که به ارث برده و عاملان این وضع، موفق خواهد شد؟ برای رسیدن به موفقیت، علاوه بر مواردی که در بند اول این یادداشت به اختصار به آنها اشاره شد، باید موانع را هم شناسایی و از مسیر برداشت. لازمه آمدن یک دولت باانگیزه، بابرنامه، جوان و انقلابی، رفتن دولت قبلی است! پس اولین و یکی از بزرگ‌ترین موانع با سازوکاری به نام انتخابات، برداشته شده است. اما این همه مسئله نیست. آقای رئیسی قطعا راه سختی برای موفقیت پیش‌رو دارد، اما با توجه به شناختی که از او و برخی اعضای کابینه‌اش سراغ داریم و کار‌های بزرگ و سختی که در آستان قدس و قوه قضائیه انجام داده، علی‌رغم میل و خواسته مخالفان، اطمینان داریم به فضل الهی اوضاع، بهتر از امروز خواهد شد چرا که معتقدیم «ان مع العسر یسرا».

*س_در برابر این فاجعه همه مسئولند_س*

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود با تیتر در برابر این فاجعه همه مسئولند نوشت: در خبر‌های رسمی وزارت نیرو این خبر بسیار تلخ را همگان دیدند و شنیدند که خاموشی‌های روز‌های اخیر به خاطر مصرف 2000 مگاوات برق توسط دستگاه‌های استخراج رمزارز‌ها بوده و متاسفانه این اقدام خلاف همچنان ادامه دارد.

در شرایط بسیار غمبار همه‌گیری ویروس کرونا و در حالی که تعداد جان‌باختگان این بیماری خطرناک با سرعت حیرت‌آوری افزایش می‌یابد و تعداد مبتلایان روزانه از 40 هزار نفر هم عبور کرده است، تامین اکسیژن از طریق برق، دارو، تجهیزات پزشکی و هر چیز دیگری که به مدیریت بحران کمک کند، از ضروریات محسوب می‌شود. واکسیناسیون نیز یکی از این عوامل است که تسریع در آن و افزایش میزان آن می‌تواند کمک زیادی به مدیریت بحران نماید. کارشکنی‌ها و سوء‌مدیریت‌هائی که منجر به عدم تامین این نیاز‌ها یا کندی در انجام آن‌ها شوند، قطعا خیانت به مردم است و عاملان آن‌ها در جان باختن‌ها و زیان‌هائی که به مردم و کشور وارد می‌شود سهیم هستند. بنابراین، همه مسئولان موظفند با تمام توان و امکانات وارد صحنه شوند و به این بحران که در حال تبدیل شدن به یک فاجعه انسانی است پایان بدهند.

درباره استخراج غیرمجاز رمزارز‌ها نمی‌توان وزارت نیرو را مقصر دانست، زیرا کارکنان این وزارتخانه مسئول تولید برق هستند و نه‌تن‌ها هیچ دخالتی در استفاده غیرمجاز از تولیدات خود ندارند بلکه از اینکه زحماتشان با اقدامات خلاف عده‌ای سودجو بر باد می‌رود بشدت ناراحتند. متاسفانه کار چندانی هم از آن‌ها برای برخورد با این تخلف برنمی‌آید. دستگاه‌های نظارتی، قضائی، اطلاعاتی و انتظامی باید اقدام به کشف مراکز استخراج رمزارز‌ها کنند و مانع به هدر رفتن زحمات کارکنان وزارت نیرو شوند. اگر عاملان اصلی استخراج رمزارز‌ها اعم از مجاز و غیرمجاز، از حاشیه امن برخوردارند، دستگاه‌های یادشده نباید در برخورد با آن‌ها و حواشی امنشان کوتاهی کنند و اگر با موانعی در زمینه برخورد مواجهند، حداقل انتظاری که از آن‌ها می‌رود اینست که موضوع را با مردم در میان بگذارند و افکار عمومی را علیه کسانی که این حاشیه امن را پدید آورده‌اند بشورانند تا مشکل از این طریق حل شود و برق و اکسیژن مورد نیاز بیماران تامین گردد و مردم نیز در آسایش باشند.

در بخش دارو، تجهیزات و امکانات بیمارستانی، وضعیت غیرقابل قبولی را شاهد هستیم. فریاد «به داد برسید» پزشکان و پرستاران گویا به گوش مسئولین نمی‌رسد. کجایند کسانی که در موج‌های اول و دوم وعده می‌دادند با ایجاد بیمارستان‌های صحرائی و بکار گرفتن تمام توان و امکانات دستگاه‌های کشوری و لشکری به یاری مردم می‌شتابیم و اجازه نمی‌دهیم حتی یک بیمار کرونائی بر زمین بماند. اکنون مردم در برابر چشمان پر از اشک پزشکان و پرستاران در راهرو‌های ورودی بیمارستان‌ها جان می‌دهند و همراهان بیماران کرونائی در داروخانه‌ها برای خرید دارو و حتی سرم التماس می‌کنند، ولی نمی‌توانند دارو بخرند در حالی که همان دارو در بازار سیاه به راحتی، اما با قیمت گزاف پیدا می‌شود. مسئولان، این واقعیت را درک نمایند که مردم تمکن مالی پرداخت هزینه‌های درمان کرونا را ندارند و گروه گروه در اثر عدم دسترسی به درمان کافی روانه قبرستان‌ها می‌شوند. این، یک فاجعه ملی است که همه در برابر آن مسئولند و کسی تلاش نکند تقصیر را به گردن دیگری بیندازد. پایان دادن به این بحران، نیازمند یک تلاش همگانی است.

*س_ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟!_س*

روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! نوشت: گزارش‌های مرکز آمار نشان می‌دهد نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده بخش صنعت به حدود 95درصد در بهار سال جاری رسیده که طی یک دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. به بیان دیگر، سطح قیمت کالا‌های تولیدشده در بخش صنعت در بهار سال جاری نسبت به سال قبل دوبرابر شده است که این افزایش قیمت‌های کارخانه‌ای با یک وقفه به قیمت‌های مصرفی در بازار منتقل خواهد شد. کارشناسان معتقدند که سیاست‌های نادرست در حوزه‌های پولی، تجاری و ارزی باعث ایجاد وضعیت قرمز در قیمت‌های کارخانه‌ای شده است. آمار‌های پولی نشان می‌دهد به‌دلیل تامین مالی بودجه از منابع بانک مرکزی رشد متغیر‌های پولی نگران‌کننده شده است. از سوی دیگر، شوک‌های ارزی ماه‌های گذشته، هنوز در بخش تولید در حال تخلیه است و قیمت‌های اولیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این شرایط، سیاست‌های نادرست تجاری نیز باعث افزایش هزینه‌ها در زنجیره تولید شده است. راهکار بازگشت ثبات به قیمت‌ها، تغییر سیاستگذاری در این سه حوزه است.

در صورتی که تغییرات قابل توجهی، مانند تغییر در سیاستگذاری پولی، اقدام سیاسی موثر در دسترسی به منابع ارزی و کاهش مقررات دست و پاگیر ایجاد نشود، موج تورمی تولید خود را به زودی در تورم کالا و خدمات مصرفی نشان خواهد داد. لازم به ذکر است در ادبیات اقتصادی، از شاخص تورم تولیدکننده به‌عنوان یک شاخص پیش‌نگر یاد می‌شود. چرا که انتظار می‌رود تغییرات این شاخص با یک وقفه زمانی خود را در شاخص بهای مصرف‌کننده منعکس می‌کند.

تیم اقتصادی دولت سیزدهم در برابر ابر تورم!

ظهر روز گذشته سید ابراهیم رئیسی لیست وزرای خود را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد. حال با توجه به آمار منتشر شده برای تورم و هشدار کارشناسان در این خصوص این پرسش مطرح می‌شود که تیم اقتصادی دولت سیزدهم برای مهار ابرتورم در ماه‌های آتی باید چه برنامه‌هایی را در دستور کار قرار دهند؟ علی قنبری، اقتصاددان در پاسخ به این پرسش به «ابتکار» گفت: من معتقدم یکی از حساس‌ترین مسائل اقتصادی ایران در شرایط کنونی، بحث تورم است. تورم مخرب‌ترین آثار را بر پیکره اقتصاد برجا می‌گذارد و اگر به این مسئله توجه نشود بدون شک ما تا پایان سال یک ابرتورم را تجربه خواهیم کرد؛ بنابراین آقای رئیسی و تیم اقتصادی‌شان باید مهار تورم در کوتاه‌مدت را به عنوان اولویت اول در نظر بگیرند.

این اقتصاددان در ادامه گفتگو به عوامل موثر در افزایش تورم اشاره کرد و گفت: رشد نقدینگی و کسری بودجه مهم‌ترین عوامل رشد تورم است و برای مهار تورم، دولت باید تمام تلاش خود را در جهت کنترل نقدینگی و رفع چالش‌های کسری بودجه به کار بگیرد تا در پی افزایش تورم سفره خانوار‌ها کوچک‌تر نشود. قنبری همچنین در بخش دیگری از صحبت‌هایش به برخی سیاست‌های صحیح برای بهبود شرایط اقتصادی کشور اشاره کرد و در این‌باره گفت: دولت سیزدهم برای کنترل تورم و رفع مشکلات معیشتی باید به تولید و سرمایه‌گذاری در کنار کنترل نرخ نقدینگی توجه داشته باشد و با اعمال سیاست‌های درست و تعامل با کشور‌های دیگر زمینه امنی برای سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی به وجود بیاورد. در آن شرایط ما رشد تولید، رشد صادرات و افزایش درآمد خانوار‌ها را خواهیم داشت و از سوی دیگر کشور به سوی توسعه و پیشرفت هدایت می‌شود.

اگر سیاست‌ها درست باشد تورم در کوتاه‌مدت مهار می‌شود

قنبری در پاسخ به این پرسش که آیا با راهکار‌های اشاره شده می‌توان انتظار داشت که در کوتاه‌مدت تورم تا حدودی کنترل شود یا خیر؟ گفت: اینکه نرخ تورم تا پایان سال چگونه باشد بستگی به نوع عملکرد دولت دارد. اگر دولت سیزدهم همت داشته باشد، کنترل تورم را در اولیت قرار دهد و با هماهنگی نهاد‌ها به این مسئله مهم بپردازد بدون‌شک در کوتاه‌مدت می‌تواند تورم را کنترل کند.

ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 2
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 3
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 4
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 5
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 6
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 7
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 8
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 9
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 10
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 11
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 12
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 13
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 14
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 15
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 16
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 17
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 18
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 19
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 20
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 21
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 22
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 23
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 24
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 25
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 26
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 27
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 28
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 29
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 30
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 31
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 32
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 33
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 34
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 35
ابر تورم در راه اقتصاد ایران؟! / در برابر این فاجعه همه مسئولند / آیا رئیسی موفق می‌شود؟ 36