ابلاغ قانون پرداخت تسهیلات ازدواج به شبکه بانکی / تخلفات وام ازدواج را گزارش دهید
روز گذشته بانک مرکزی بندهای مرتبط با قانون بودجه سال 1403 در خصوص پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج را به شبکه بانکی ابلاغ کرد؛ تسهیلاتی که در سال 1403 به مبلغ 300 میلیون تومان است.
روز گذشته بانک مرکزی بندهای مرتبط با قانون بودجه سال 1403 در خصوص پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج را به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بر این اساس تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هر یک از زوجهایی که تاریخ ازدواج آنها بعد از 01/01/1399 بوده است مبلغ سه میلیارد (3،000،000،000) ریال و با دوره بازپرداخت ده ساله است؛ همچنین تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای زوجهای زیر بیست و پنج سال و زوجههای زیر بیست و سه سال مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون (3،500،000،000) ریال خواهد بود.
گفتنی است، مسئولیت حسن اجرای این بند بر عهده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مؤسسات اعتباری و تمامی مدیران و کارکنان ذیربط است. عدم اجرای هریک از بندهای این تبصره (مشتمل بر تأخیر در پرداخت این تسهیلات یا دریافت ضمانت فراتر از حدود این قانون) تخلف محسوب شده و در مراجع ذیصلاح قابل پیگیری است.
پرداخت تسهیلات ازدواجی که علیرغم تاکیدات بانک مرکزی، اما برخی از بانکها با سختگیریهای خارج از ظوابط برای زوجهای جوان چالش ایجاد کردند که در این راستا اسد نژاد یکی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به سبب سختگیری یکی از بانکها در تامین دو ضامن برای وام ازدواج مجبور شدم فعلا برای دریافت این تسهیلات دست نگه دارم.
در ادامه هم یکی دیگر از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان ابراهیمی گفت: بانکها برای بحث پرداخت تسهیلات ازدواج در حوزه اخذ یک ضامن برخلاف تاکیدات بانک مرکزی عمل میکنند امیدوارم سال جدید در این حوزه سختگیری بیشتری صورت گیرد تا گره از کار ما جوانان باز شود.
پرداخت وام ازدواج با یک ضامن
پیش از این هم محمدرضا جمشیدی دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی کشور در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: بانک مرکزی به شکل رسمی و در دستورالعمل خود اعلام کرده که بانکها موظف هستند برای اعطای تسهیلات قرضالحسنه ازدواج یک ضامن را قبول کنند، اما گاهی ممکن است متقاضیان فردی را به عنوان ضامن معرفی کنند که بر اساس ارزشیابی بانک، فرد صلاحیت کافی برای ضامن شدن را نداشته باشد بر این اساس بانک اعلام میکند که فرد ضامن دیگری را هم معرفی کند.
او افزود: این که بانک مطرح میکند دو ضامن برای تسهیلات قرضالحسنه نیاز است موارد استثنایی است که توجیهاتی مانند این دارد که گاهی ضامن اول که فرد معرفی میکند توان بازپرداخت ضعیفی دارد که در اینجا ممکن است بانکها برخلاف مصوبه بانک مرکزی اعلام کنند که متقاضی یک نفر دیگر را هم معرفی کند تا دو نفر ضامن شوند.
در همین راستا و با توجه به قانون بودجه 1403 هم روز گذشته اعلام شد: در رابطه با تسهیلات ازدواج پس از اعتبارسنجی متقاضیان و در صورت عدم تکافوی اعتبار آنها، به منظور تأمین رکن ضامن، مؤسسات اعتباری موظفند با توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول از طبقه اول آنها یا سایر داراییهای مالی وی یا تنها دریافت یک فقره سفته و یک نفر ضامن نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام نمایند.
امکان گزارش دهی تخلفات حوزه تسهیلات ازدواج فراهم است
بانک مرکزی هم اعلام کرده است: مردم میتوانند هرگونه ناهماهنگی از سوی شبکه بانکی را به بانک مرکزی اطلاع دهند و چنانچه افراد به شعب مراجعه میکنند و شکایت و درخواستی دارند، میتوانند با تماس با سامانه ارتباطات مردمی بانک مرکزی (شماره تلفن 2706) یا «سامانه رسیدگی به شکایات و ارتباط مردمی»، درخواستها و شکایتهای خود را ثبت کنند و حتماً بانک مرکزی این مهم را پیگیری میکند که از جمله مواردی که افراد حتما باید آن را گزارش کنند درخواست ضمانتهای فراتر از قانون و بخشنامهها است.
گفتنی است، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به هیچ وجه دوبار پرداخت نمیشود و هر فرد تنها یکبار میتواند از تسهیلات ازدواج استفاده کند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه