اتاق بازرگانی، قفل شد
با اعلام انتخاب «حسین سلاح ورزی» به عنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران نارضایتی از این انتخاب هر روز پررنگتر میشد چرا که سلاحورزی به طور غیرقانونی انتخاب شده بود.
به گزارش مشرق، فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی در واکنش به حواشی انتخابات اتاق بازرگانی، انتخاب حسین سلاح ورزی به عنوان رئیس اتاق ایران را موجب تضعیف شأن و جایگاه اتاق، همچنین افزایش خسران و زیان روند تجارت پارلمان بخش خصوصی میدانند و خواستار تسریع حل مسائل پیش آمده توسط مسئولان امر هستند.
انتخابات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی 28 خرداد ماه انجام شد اما از همان ابتدا با حاشیههای بسیاری همراه بود. با اعلام انتخاب «حسین سلاح ورزی» به عنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران نارضایتی از این انتخاب هر روز پررنگتر میشد چرا که سلاحورزی به طور غیرقانونی انتخاب شده بود.
با بالاگرفتن انتقادها به این انتخاب خبرهایی از رد صلاحیت رئیس جدید اتاق منتشر شد و باعث شد که فرد مذکور از استعفای خود خبر دهد اما دوباره با دخالت برخی دوستانش، اعلام کرد که کنارهگیری نکرده و هنوز در سمت خود حضور دارد.
مجموع این شرایط ما را بر آن داشت تا دیدگاههای فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی را که در روزنامه ایران اقتصادی منتشر شده رو بازنشر کنیم که در ادامه می خوانید.
مسعود دانشمند
مسعود دانشمند درباره حاشیههای حضور حسین سلاح ورزی گفت: بنده مدتهاست که عضو اتاق بازرگانی نیستم اما هنگامی که از بیرون به حواشی ماجرا نگاه میکنم به نظر میرسد رخدادهای اخیر باعث شده شأن و منزلت اتاق بشدت صدمه ببیند. وی با بیان اینکه برخی رفتارها (منظور تقلب) در انتخابات برای کسب سود و منفعت است، افزود: هیأت رئیسه اتاق بازرگانی دستمزدی دریافت نمیکند، بنابراین برای اجرای تکلیف اقتصادی که عایدی ندارد، نباید رفتاری از فرد سربزند که باعث سوء تعبیر شود و موضوع تقلب را بر ذهنها متبادر کند.
این عضو سابق اتاق بازرگانی با تأکید بر اینکه وضعیت موجود به موقعیت اتاق بازرگانی صدمه میزند، بیان داشت: اتاق بازرگانی در 16 شورا عضویت دارد و اینکه گفته میشود با حضور سلاح ورزی دیگر اتاق بازرگانی اجازه حضور در این شوراها را ندارد به صلاح اتاق نیست چون مطالب محرمانهای در شوراهایی همچون شورای عالی بورس، پول و اعتبار، بیمه و دیگر شوراها مطرح میشود که باید محرمانه باشد. دانشمند اظهار داشت: اطلاعاتی در شوراها مطرح میشود که محرمانه است و فرد حاضر در آن جلسات باید امین باشد و از اطلاعات امانتداری کند و اجازه رانت و سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه را ندهد. اگر این تردید وجود داشته باشد که خدشهای بر امانت وارد میشود اتفاق خوبی برای هیچکدام از آحاد جامعه، اتاق بازرگانی، دولت و جامعه اقتصادی نیست.
عضو سابق اتاق بازرگانی بیان کرد: موضوع انتخاب غیر قانونی رئیس جدید اتاق بزرگانی به شأن و اعتبار اتاق آسیب زده است و اگر بنده به جای سلاح ورزی بودم عطایش را به لقایش میبخشیدم و کنارهگیری میکردم.
سیدحمید حسینی
سیدحمید حسینی عضو اتاق بازرگانی تصریح کرد: شرایط موجود باعث تضعیف بخش خصوصی میشود و نگاه افراد جامعه را به این بخش تغییر میدهد.
این عضو اتاق بازرگانی گفت: شرایط موجود علاوه بر اینکه باعث تضعیف بخش خصوصی میشود به رابطه دولت و بخش خصوصی نیز لطمه میزند و حتی موجب تشدید اختلافات بین بخش خصوصی میشود.
وی بیان کرد: چرا باید در بین گروهها و اعضای بخش خصوصی اینقدر مشاجره و اختلاف وجود داشته باشد و مدام شاهد تأیید و تکذیب استعفای رئیس اتاق از سوی رسانهها باشیم؟
حسینی گفت: دستگاههای امنیتی و نظارتی نظر خود را در خصوص سلاح ورزی بیان کردند، بنابراین باید دستگاه ذیربط مداخله و تصمیم نهایی را اعلام کند.
وی درخصوص اصرار و مقاومت سلاح ورزی برای ریاست اتاق بازرگانی گفت: وضعیت موجود خیلی عجیب است و من تا به حال شاهد وقایعی از این دست نبودم که فردی اینچنین مقابله کند و فضاسازیهایی را انجام دهد.
حسینی ادامه داد: اقداماتی از این دست رفتار عاقلانهای نیست که یک طرف جنجال به پا کند و طرف دیگر با حضور در فضای مجازی مدام تکذیب و اعلام کند که مقاومت خواهد کرد.
وی تأکید کرد: قوانین لازم در این زمینه وجود دارد و افراد باید به قانون عمل کنند و ادامه این شرایط برای هیچکس خوب نیست.
حسینی با بیان اینکه حاشیههای هفتههای اخیر باعث اختلاف بین اعضا و تشکلهای اتاق بازرگانی میشود، گفت: در شرایط حساس موجود که برنامه هفتم توسعه در جریان است و باید کارشناسان اتاق نظر خود را اعلام کنند این افراد زمان خود را صرف تأیید و تکذیب انتخابات اتاق بازرگانی میکنند. وی تأکید کرد: بحثهایی که درباره انتخابات اتاق مطرح میشود به جایگاه اتاق در سطح جامعه لطمه میزند و شبهاتی را مطرح میکند و نگاه افراد را به این بخش تغییر میدهد.
جلیل کاربخش
جلیل کاربخش عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی کرمان اظهارداشت: درباره چگونگی حضور و فرایند انتخاب سلاحورزی گلایهای از انجمن نظارت دارم. در موضوع انتخابات شورای عالی نظارت تصمیمی گرفته و دستورالعملی را در دی ماه 1401 صادر کرده که برخی بندهای آن مغایر با قانون است. وی گفت: در این دستورالعمل شرایطی را برای رأی دهندگان و نامزدها تعیین کردهاند و اختیاراتی را به رؤسای اتاقها در خصوص تشکیل هیأتهای نظارت و انجمن نظارت کشوری دادند.
این احکام در راستای عدالت و توصیه قانون نبوده است و شخص رئیس اتاق جماعتی را به عنوان اعضای نظارت تعیین کرده که رابطه مالی با اتاق بازرگانی داشتند و این خود ابهامی را در خصوص انجمن به وجود آورده است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: موضوع دیگر این است که در استانها آن طور که باید و شاید به پروندههای نامزدها رسیدگی نشد و سپس به انجمن نظارت ارجاع داده شد. البته به گفته سخنگوی انجمن تنها به 30 درصد پروندههای ارجاعی رسیدگی شده و به نظر مابقی پروندهها مشکل داشت.
کاربخش گفت: در مرحله برگزاری انتخابات نیز مسائلی پیش آمد، برای نمونه در انتخابات خرم آباد حدنصاب لازم مطابق دستورالعمل وجود نداشته است و حتی رئیس اداره صنعت و معدن لرستان در نامهای به انجمن نظارت کشور اعلام میکند دو نفر انصراف دادند و تعداد از حدنصاب خارج شده است و حتی روز انتخابات درگیریهایی رخ داد و ادامه کار به عصر موکول میشود، همین امر انتخاب سلاح ورزی را زیر سؤال میبرد.
وی ادامه داد: همچنین در اجرای دستورالعمل انتخابات، در استانهای دیگری همچون کرمان و بوشهر اختلالاتی به وجود آمد، به این صورت که رؤسای اتاقهای بازرگانی این دو استان امکان حضور برای بار سوم را نداشتند اما با تخطی از دستورالعمل در دور سوم نیز به عنوان رئیس انتخاب میشوند و تا کنون نیز بر این موضوع رسیدگی نشده است.
این فعال بخش خصوصی بیان کرد: در برخی موارد شاهد بودیم نامزدها مدارکی را بارگذاری کردند که واقعی نبوده و اهلیت آنها که فعال اقتصادی هستند واقعی نبوده است، البته اعتراضاتی به این امر و انتخاب اعضای اتاق ایران و استانها رخ داده اما رسیدگی نشده است.
وی گفت: در انتخابات 28 خردادماه سلاح ورزی طبق دستورالعمل و استعلام از دستگاههای نظارتی صلاحیت حضور در کرسی اتاق ایران را نداشت اما وی در انتخابات حاضر شد و حامیانش به وی رأی میدهند در حالیکه باید اعضای هیأت نظارت اجازه برگزاری این انتخابات را نمیدادند.
کاربخش تصریح کرد: در شرایط موجود که کشور به سمتی حرکت میکند که با همسایگان خود به واسطه پیمان شانگهای روابط خوبی داشته باشد و در شرایطی که گشایش اقتصادی را شاهد هستیم، نقش بخش خصوصی در این شرایط میتواند مؤثر واقع شود.
کاربخش اضافه کرد: چنانچه شرایط موجود در اتاق بازرگانی مداوم باشد و اتاق نتواند در جلسات شوراها شرکت کند زیان و خسران جدی به فعالان اقتصادی و اعضای اتاق وارد میشود.
محمد حسین روشنک
محمد حسین روشنک عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی مشهد گفت: اتاق باید از مسائل سیاسی دور بماند و اینکه برخی زمین بازی سیاسی را وارد اتاق کنند، کار درستی انجام نمیدهند و سلاح ورزی باید مشکلات خود با دستگاههای نظارتی را حل کند. این فعال اقتصادی اظهارداشت: اشتباهی که الان صورت گرفته این است که گفته میشود چرا دولت و قوای حاکمیتی در انتخابات دخالت میکنند در حالیکه دولت و ارگانهای دولتی به اصل انتخابات اتاق بازرگانی کاری ندارند و فقط اعلام کردند که فرد انتخابی به عنوان ریاست اتاق بازرگانی صلاحیت لازم را ندارد.
وی ادامه داد: از روز اول به هیأت رئیسه اتاق بازرگانی و سلاح ورزی توصیه کردم که با ارگانهای نظارتی مذاکره کنید.
روشنک گفت: الان مشکل بر انتخاب یک فرد بخصوص است و حاکمیت معتقد است که فرد انتخاب شده صلاحیت لازم را ندارد و این حق حاکمیت است و باید دستور ارگانها اجرا شود زیرا پیروی نکردن از قانون عواقب جبران ناپذیری دارد.
وی بیان کرد: اتاق بازرگانی مشاور سه قوه است و اگر قوا اعتمادی به رئیس اتاق بازرگانی و اجازه حضور در شوراها را نداشته باشد، چگونه میتواند مشاور باشد؟
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد با طرح این سؤال که به چه حقی افراد سیاسی در مسائل اتاق بازرگانی دخالت میکنند، گفت: سلاح ورزی با خط خود نامه استعفایش را نوشته است، چه کسانی آمدهاند و گفتهاند استعفا ندهد؟
این فعال اقتصادی اظهار داشت: بنده از طرفداران سلاح ورزی هستم اما وظیفه من نظارت بر افراد اتاق بازرگانی نیست و این برعهده برخی ارگانهاست که آنها هم به وظیفه خود عمل کردند و گفتهاند سلاح ورزی صلاحیت ندارد، حتی اگر اشتباهی هم شده باشد، باید گفتوگو کنیم و نباید اتاق را به جنگ خیابانی ببریم.
برای مثال جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی که دو ماه یک بار در مشهد برگزار میشود را به یکباره تغییر میدهند، مشخص است که این نوعی لشکرکشی است. وی گفت: بازهم تأکید میکنم اتاق بازرگانی نباید در سیاست دخالت کند همچنین منتقدان حاکمیت نیز نباید انتقاد از حاکمیت را از زبان اتاق بازرگانی بیان کنند، گروههای طرفدار حاکمیت نیز نباید زمین بازی خود را به اتاق بازرگانی بکشند زیرا اتاق ارگان اقتصادی است و باید از مسائل سیاسی دور باشد.
سیدرضا نورانی
سیدرضا نورانی رئیس انجمن ارگانیک ایران گفت: اتفاقات روزهای اخیر برای اتاق بازرگانی خوب نیست و باید شفافیت و اطلاعرسانی لازم انجام شود. وی با اینکه انتخابات اتاق بازرگانی قدمت چند ساله دارد، گفت: انتخابات در این دوره قابل تأمل است به این نحو که بیش از 15 هزار کارت بازرگانی صادر شده اما تنها یک هزار نفر در انتخابات حاضر شدند.
نورانی بیان کرد: بنده 40 سال است که عضو اتاق بازرگانی هستم اما تا به حال ندیده بودم که اینقدر وضعیت اتاق بازرگانی و انتخابات آشفته باشد، اتاق بازرگانی باید پارلمان بخش خصوصی باشد نه پارلمان عدهای خاص. وی تأکید کرد: باید ریشهیابی کنیم که چرا کمتر از 10 درصد در انتخابات حاضر میشوند. همچنین پارلمان بخش خصوصی نباید دسته بازی و گروه بازی باشد و عدهای خاص سکانداری را به دست بگیرند، باید اصلاحات لازم انجام شود و حداکثر اعضا در انتخابات شرکت کنند در غیر اینصورت باید انتخابات ابطال شود. نورانی بیان کرد: گفته میشود برخی اعضای شورای نظارت حقوق بگیر اتاق بازرگانی بودند و این موضوع درست نیست.
همچنین اینطور نباید باشد که عدهای خاص با یک هزار رأی در انتخابات پیروز شوند. وی گفت: هماکنون به لحاظ مراودات اقتصادی (شانگهای و اوراسیا) شرایط خوبی برای توسعه اقتصادی کشور ایجاد شده است، چرا باید درگیر مسائل جانبی باشیم.
روشنعلی یکتا
روشنعلی یکتا رئیس اتاق ایران و روسیه گفت: پافشاری بر ادامه ماجرای اتاق بازرگانی آسیب سنگینی را به فعالان اقتصادی وارد میکند. این فعال اقتصادی اظهارداشت: اتاق بازرگانی نزدیک به چهار ماه است که قفل شده و افراد به دنبال مچگیری از یکدیگر هستند و این موضوع باعث شده کل مجموعه و فعالیت اقتصادی بخش خصوصی آسیب ببیند. یکتا گفت: فضای مجازی اختلافات را دامن زده و فقط میتوانم بگویم این شرایط برای فعالان خصوصی اقتصاد مطلوب نیست.