اتفاق سال 1399 برای بورس تکرار میشود؟
اقتصادنیوز: بازار سرمایه در دومین روز معاملاتی هفته با اصلاح اندکی همراه بود. در ابتدای بازار حجم عرضهها، بالا مشاهده شد اما در ادامه خریداران توانستند این حجم را کاهش دهند.
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: بورس یکشنبه بیش از 14هزار واحد افت در شاخصکل و بیش از 3هزار و 900 واحد کاهش در شاخص هموزن بهثبت رساند. در ماههای اخیر، هر زمان که بازار سرمایه شروع به اصلاح میکند، درمیان سهامداران ترس و نگرانی تکرار تجارب گذشته مانند سال99 یا اردیبهشت 1402 مشاهده میشود، در صورتیکه بهنظر کارشناسان و فعالان بازار سرمایه وضعیت فعلی مشابه آنچه که در گذشته رخداده، نیست و احتمال ازسرگیری روند صعودی مجدد بازار سرمایه وجود دارد.
1403، بورس 99 نیست
اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با علل اصلاح بازار سرمایه گفت: در هفتههای اخیر شاهد افت بازار سهام و کمرمقی مشهودی در بازار سهام بودیم که دلایل متعددی را میتوان برای این مساله عنوان کرد.
یکی از عواملی که بر این اصلاح تاثیرگذار بوده، عدمتوانایی دولت در کاهش نرخ بهره در بازار بدهی است. این عدمتغییر، به دلیل شرایط اقتصادی کشور و ناترازی های مختلفی است که دولت در بخشهای مختلف با آن روبهرو است که تا حدودی قابلپیشبینی بود زیرا با توجه به ریسک افزایش فشار بر درآمدهای ارزی و تشدید تحریمها که با روی کار آمدن ترامپ در پیش رو است، کاهش نرخ بهره میتواند تاثیرات تورمی بههمراه داشتهباشد که در شرایط فعلی، با توجه به مشکلات اقتصادی و فشارهای سنگینی که بر دهکهای پایین جامعه واردشده، ممکن است تبعات اجتماعی بههمراه داشتهباشد.
از طرف دیگر، تشدید ناترازی های انرژی و دیگر مشکلات ساختاری در بخشهای مختلف صنایع انرژی بر کشور باعث افت تولید در برخی صنایع و کاهش بهره وری شدهاست که البته این مساله با توجه به افزایش درآمدریالی با افزایش نرخ دلار، کمتر موردتوجه عموم قرار میگیرد.
وی افزود: علاوهبر این از اوایل آبان ماه بازار 75 روز روند صعودی خود را طی کرد، طبیعی است که سرمایهگذارانی که دیدگاه کوتاهمدت دارند، به شناسایی سود و فروش سهام بپردازند. این عامل باعث دست بهدستشدن سهم ها میشود و در کوتاهمدت ممکن است بازار وارد فازاصلاحی شود، همچنین باید توجه داشت بعد از دو ماه و نیم رشد مداوم بازار باید انتظارات خود را از مدتی که اصلاح میتواند ادامه داشتهباشد متناسب کنیم، با اینحال در بلندمدت با توجه به عقب ماندگی بازار سهام نسبت به سایر بازارهای موازی، گروههایی از سرمایهگذاران که دیدگاه بلندمدت دارند، همچنان بر داراییهای خود باقی می مانند و راضی به شناسایی سود در سطوح فعلی نخواهند شد و این میتواند در آینده به رشد مجدد بازار منجر شود.
عزیززاده ادامهداد: با توجه به تاریخچه اصلاحات بازار در سالهای گذشته، بهویژه اصلاحات پس از روندهای صعودی در اردیبهشت 1402 و 1399، نگرانیهایی میان سرمایهگذاران از تکرار چنین سناریوهایی وجود دارد. کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: در حالحاضر، شرایط بازار با آنچه در سالهای گذشته مشاهده کرده ایم متفاوت است. ارزش دلاری بازار سهام در حالحاضر نسبت به سالهای 1399 و 1402 کاهش قابلتوجهی داشتهاست. در سالهای 1399 و 1402، ارزش دلاری بازار به ترتیب به 420 و 200میلیارد دلار رسید، درحالیکه اکنون این ارزش در محدوده 120میلیارد دلار قرار دارد. در رشد اخیر بازار هم بیشتر بازدهی حاصل شده ریالی بوده و رشد دلاری بازار همچنان بسیار محدود بودهاست.عزیززاده چشم انداز شاخصکل را ترسیم کرد و گفت: همچنین چشم انداز بلندمدت بازار مثبت بهنظر میرسد. در بسیاری از تحلیلها برای سالهای آینده، نرخ تسعیر ارز شرکتها در محدوده 80 تا 90تومان پیشبینی شدهاست و با درنظرگرفتن این موضوع، برآورد میشود که شاخصکل در سالآینده به محدوده 4میلیون واحد نیز برسد. کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: علاوهبر این فعالان بازار دقت کنند که در ریزش 99 و 1402شاهد افزایش سنگین فشار عرضه از سوی حقوقی ها بودیم که این مساله در شرایط کنونی بازار مشاهده نمیشود و معاملات تا این لحظه روال طبیعی خود را طی کردهاست.
در نتیجه، اگرچه اصلاحات کوتاهمدت ممکن است بازار را تحتفشار قرار دهد و سرمایهگذاران در کوتاهمدت شاهد نوسانات بیشتری باشند، اما چشم انداز بلندمدت بازار با توجه به مواردی که عنوان شد همچنان مثبت است.
بازار در بلاتکلیفی
احسان خاتونی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی روند بازار پرداخت و گفت: شدت اصلاح دومین روز معاملاتی بازار سهام، در 30 دی ماه، از روز شنبه کمتر بود و صففروش خاصی بهجز برخی از شرکتهایی که گزارشها و صورتهای مالی جذابی نداشتند و سایر نمادها و گروهها با جمع آوری صفوف فروش و معاملات روان تری همراه بودند اما همچنان بلاتکلیفی در بازار موج می زد و حرکت روبه جلوی قابلتوجهی در بازار مشاهده نمیشد. وی افزود: یکی از دلایل اصلاح امروز بازار سرمایه میتواند نزدیکشدن به روز تحلیف رئیس جمهور جدید ایالاتمتحده باشد که سرمایهگذاران منتظر شفافشدن تصمیمات دولت جدید و ترسیم نقشهراه هستند. هرچند که برخی از فعالان معتقدند؛ رشد بازار سرمایه هم زمان با مشخصشدن نتیجه انتخابات ایالاتمتحده آغاز شد و بازار سرمایه به حضور ترامپ بی اعتناست و وضعیت فعلی بازار سرمایه ارتباطی به دونالد ترامپ نمیتواند داشتهباشد، چراکه این اتفاق ها، صرفا هم زمان رخدادند و دلیل آن، رسیدن قیمت نمادها به محدودههای مقاومتی در شاخص 3میلیون واحد بود. کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: به دلیل تکنیکال و حمایتهای بنیادی که در صورتهای مالی و گزارشهای منتشرشده شرکتها مشاهده شد، انتظار میرود که پایان اصلاح در محدوده 2میلیون و 700هزار واحد یا 2میلیون و 750هزار واحد باشد و افت شاخص بیش از محدوده مذکور بعید بهنظر میرسد.
وی افزود: همانطور که در جریان معلمات روز یکشنبه مشاهده شد، بازار توانایی غلبهکردن بر عرضهها را دارد، اما به هر حال شروع یک روند صعودی پرقدرت مانند گذشته و رالی جدید، نیازمند تزریق اخبار، حمایتهای جدید، تخلیه اصلاح و حضور سرمایهگذاران تازه نفس در بازار است، هرچند که گزارشهای انتشار یافته، تاکنون انتظار بازار را برآورده کردهاست. خاتونی در پایان گفت: در مجموع، بازار زین پس به گزارشهای هر شرکت بها خواهد داد، هرچند در روزهای آتی قاطبه بازار میتواند مثبت باشد اما حرکت بورس بدونمنطق نخواهد بود و احتیاط بیشتری بههمراه دارد. البته هنوز تاثیر نرخ جدید ارز روی صورتهای مالی شرکتها قابلمشاهده نیست.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید