اجرای طرح «شنبههای بدون پسماند» در پایتخت
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از اجرای طرح «شنبه بدون پسماند» در پایتخت خبر داد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از اجرای طرح «شنبه بدون پسماند» در پایتخت خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، صدرالدین علیپور با بیان اینکه یکی از مهمترین چالشهای کلانشهرهای جهان از جمله تهران، بحث مدیریت پسماند و کاهش تولید زباله است، گفت: واقعیت این است که طبق آمارهای موجود، تهرانیها دو برابر میانگین جهانی زباله تولید میکنند، این بدان معناست که در دهههای گذشته فرهنگ سازی مناسب در خصوص کاهش تولید و تفکیک پسماند از مبدا صورت نگرفته است و نتیجه این امر چیزی جز صرف هزینههای گزاف برای جمعآوری و دفع و ایجاد پدیده زباله گردی و تخریب محیط زیست نیست.
وی با بیان اینکه برای حل مساله پسماند، مدیریت شهری پایتخت طی ماههای گذشته اجرای طرحی با عنوان کاپ (کاهش پسماند) را آغاز کرده است، عنوان کرد: در این دوره از مدیریت شهری شاهد کاهش تولید پسماند در پایتخت از روزانه 7 هزار و 500 تن به 5 هزار و 300 تن بودیم که بخشی از این کاهش نتیجه اقداماتی است که در قالب طرح کاپ انجام میشود؛ اقداماتی همچون ساماندهی پسماندهای حجیم مانند شیشه، لاستیک و سرشاخه در مبدا و تفکیک پسماند در مخازن مجزا که در ساختمانهای اداری، آموزشی و شهرکهای مسکونی صورت میگیرد. علیپور به نتایج اجرای طرح کاپ اشاره و عنوان کرد: واقعیت این است که با اجرای گسترده این طرح روند کاهشی تولید پسماند در تهران ادامه پیدا میکند. ضمن اینکه پسماند تر یا آلی باقیمانده خلوص بهتری خواهد داشت و کمپوست بهتری حاصل میشود. اگرچه در حال حاضر نیز کیفیت کمپوست تولیدی ما بسیار مطلوب است و در مناطق مختلف شهرداری استفاده میشود.
وی اضافه کرد: نکته حائز اهمیت در اجرای طرح کاپ این است که در قالب این طرح پسماندهای باقی مانده که مناسب تفکیک و کمپوست نیست هم تحت عنوان «ریجکت» با افزایش ظرفیت زباله سوز تبدیل به انرژی خواهد شد.
به گفته مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران؛ با ادامه این روند در نهایت میتوانیم دفن را به حداقل و در شکل ایده آل به صفر برسانیم.
علیپور در بخش دیگری از اظهارات خود به یکی از ابعاد جدید طرح کاپ که برای نخستین بار انجام میشود، پرداخت و تصریح کرد: یکی از تجربیات جهانی در بحث کاهش تولید پسماند اجرای طرحهایی چون یک روز بدون پسماند است. در همین راستا، سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در نظر دارد تا طرح «شنبههای بدون پسماند» را در پایتخت اجرا کند. در قالب این طرح، شهروندان این فرصت را دارند که در طول هفته پسماندهای خشک خود را به روشهای علمی که به آنها آموزش میدهیم فشرده سازی و تفکیک کنند و در ابتدای هفته در اختیار نیروهای سازمان پسماند قرار دهند و در ازای آن مبلغی را دریافت کنند.
وی در توضیح دلایل اجرای طرح شنبههای بدون پسماند گفت: بر این باور هستیم که اجرای طرح کاپ زمانی نتیجه بخش خواهد بود که بتوانیم آحاد شهروندان را با آن همراه کنیم و فرهنگ درست پسماند را در ذهن مردم نهادینه سازیم. به طور قطع، یکی از بازوهای اجرایی ما در این زمینه دانش آموزان هستند. آموزش به این گروه نه تنها به کاهش تولید پسماند در سالهای آینده کمک میکند بلکه موجب میشود هر یک از آنها مروج و مبلغ این فرهنگ در خانواده خود باشند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران این را هم گفت که با همین رویکرد، طرح شنبههای بدون پسماند در گام اول در مدارس اجرایی خواهد شد و دانش آموزان این فرصت را دارند تا در ابتدای هفته پسماند خشک را تحویل دهند و در مقابل شهرداری تهران مبلغی را برای ترویج فرهنگ کاهش تولید زباله و تفکیک پسماند از مبدا در اختیار مسئولان مدارس قرار دهد.
علیپور با تاکید بر اینکه در حال حاضر نیز طرح تفکیک پسماند از مبدا و جمع آوری آن، با جدیت در بیش از 50 درصد از ساختمانهای اداری و شهرکهای مسکونی پیگیری میشود، عنوان کرد: در نظر داریم تا در گام بعدی این طرح را در تمامی مجتمعهای مسکونی اجرا کنیم.
وی در پایان با بیان اینکه اجرای طرح «شنبه بدون پسماند» با این هدف صورت میگیرد که در یک روز از هفته پسماندهای خشک تفکیک شده با حداکثر ظرفیت و با مکانیزمهای تشویقی جمع آوری شوند، خاطرنشان کرد: به طور قطع، اگر شهروندان با ابعاد محیط زیستی تولید حجم بالای زباله و هزینههای گزافی که این امر به شهر تحمیل میکند آگاه شوند، در اجرای طرح همکاری و مشارکت خواهند کرد.