چهارشنبه 7 آذر 1403

اجلاس جهانی برای پایان دادن به معضل گرد و غبار

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
اجلاس جهانی برای پایان دادن به معضل گرد و غبار

به گزارش خبرنگار محیط‌زیست خبرگزاری فارس، بعد از 2 روز برگزاری، اجلاس مقابله با توفان‌های گرد و غبار به پایان رسید با حضور نمایندگان 50 کشور به پایان رسید، اگر چه در پایان این اجلاس بیانیه ای که تهیه شده بود قرائت نشد اما این کنفرانس می‌تواند سرآغازی باشد برای همکاری بیشتر کشورها در زمینه کنترل و مقابله با گرد و غبار.

در سال 96 اجلاس مقابله با گرد و غبار اجلاس سازمان ملل است به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در تیر ماه و با حضور رئیس جمهور وقت در سالن اجلاس سران برگزار شد. مقامات و نمایندگان 43 کشور در این همایش حضور داشتند.

بیش از این و از مهم‌ترین اجلاس‌های برگزارشده در ایران، اجلاس رامسر بود کنوانسیون رامسر برای تالاب‌ها (کنوانسیون مربوط به تالاب‌های مهم بین‌المللی، به ویژه تالاب‌های زیستگاه پرندگان آبزی)، پیمانی بین‌المللی برای حفاظت از تالاب‌ها و حیوانات و گیاهان وابسته به آن‌ها (به ویژه پرندگان آبزی) است که در سال 1349 در شهر رامسر به امضای نمایندگان 18 کشور شرکت‌کننده رسیده بود.

سال گذشته نیز اجلاس تهران با هدف بررسی مشکلات زیست‌محیطی به خصوص ریزگردها در سطح وزرای محیط‌زیست کشورهای منطقه برگزار شد، در این اجلاس شخص رئیس‌جمهور شرکت کرده بود، در اعلامیه تهران به تشکیل صندوقی برای ریزگردها با کمک مالی کشورهای مختلف و ایجاد یک سازمان زیست‌محیطی منطقه‌ای برای پیگری موضوعات منطقه تاکید شده است.

برگزاری اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های گرد و غبار دستاورد مهمی برای کشور محسوب می‌شود چرا که ایران توانسته است یک موضوع واحد را به دغدغه‌ای بین‌المللی تبدیل کند و اجماعی از 50 کشور را به وجود بیاورد. این موضوع از لحاظ بین‌المللی دستاوردی بزرگ برای ایران محسوب می‌شود. این اجلاس به حدی دارای اهمیت بود که در روز افتتاح آن رئیس جمهور حضور داشت و سخنانی کرد.

در این اجلاس 6 کشور عراق، سوریه، موریتانی، کنگو، قطر و چین در سطح وزیر شرکت کردند و مابقی شرکت کننده‌ها هیأت کارشناسی به اجلاس اعزام کردند.

عطاء حسین مسئول هماهنگی برنامه پیش بینی وضع هوای شدید (SWFP) سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در این اجلاس گفت: تغییرات اقلیمی مشهود است و این تغییرات می‌تواند تأثیر بدی بر روی آب و هوا بگذارد. آب شدگی یخچال‌ها، خشکسالی در آسیای مرکزی، طوفان‌های گرد و غبار همه از نتایج تغییر اقلیم است.

وی به ایجاد یک سیستم هشدار سریع اشاره کرد که با این سیستم قصد دارند همه تغییرات دما اقلیم را رصد کرده و سطح پیش‌بینی‌ها را بالا ببرند.

جولیت بیاو کودنوکپو دبیر مجمع ملل متحد درباره جنگل‌ها (UNFF) اتحاد برای مقابله با گرد و غبار بهترین ائتلاف است و گفت: ما باید تلاشمان را بیشتر کرده و در بین توافق‌نامه‌ها ارتباطی موثر ایجاد کرده و از آنجا که منابع مالی ما محدود است، می‌توانیم با بسیج امکانات و منابع تصمیمات خود را عملی کنیم.

ایمن بن سالم مدیر اجرایی مرکز ملی هواشناسی عربستان از ابتکار سبز عربستان برای مقابله با پدیده گرد و غبار و کاشت 10 میلیون هکتار درخت، ایجاد مرکز تغییر اقلیم منطقه‌ای و برنامه بارورسازی ابرها سخن گفت.

لالینی ویراسامی نماینده سازمان بین‌المللی مهاجرت در ایران گفت: 30 میلیون نفر در جهان سالانه به دلیل تغییرات اقلیمی مهاجرت می‌کنندو طبق گزارش بانک توسعه زمین در سال‌های آینده به دلیل تغییرات اقلیمی این مهاجرت شکل گسنرده تری به خود خواهد گرفت.

استفان پریزنر هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در ایران گفت: نیمی از پدیده‌های طبیعی ناشی از دخالت‌های انسانی است به همین دلیل اتخاذ اقدامات قطعی در خصوص آب، خاک و اتخاذ سیاست‌هایی برای جلوگیری از تخریب خاک و ایجاد یک صندوق مالی برای تأمین نیاز جهت رفع این مشکل موردی است که تمام شرکت کنندگان به آن اشاره کردند.

نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران در پایان خاطرنشان کرد: گرد و غبار یک مسئله فرامرزی است که به مشارکت جمعی همه کشورها نیاز دارد تا آینده‌ای بهتر با هوای پاک و زندگی خوشحال برای مردم فراهم کنیم.

نورالدین تاش، مدیرعامل سازمان مبارزه با بیابان زایی و فرسایش خاک ترکیه از اقدامات موثری که که در جهت بیابان‌زدایی در منطقه کاراپینار صورت گرفته سخن گفت.

آیکاوا کازو توشی، سفیر ژاپن در ایران گفت: ما سال‌ها است که برنامه‌های کنترل گرد و غبار را آغاز کرده‌ایم و برنامه‌های مشترک با کشورهایی مثل ایران برایمان اهمیت زیادی دارد، ما از اقدامات ایران حمایت می‌کنیم.

شکرالله جدید وزیر محیط‌زیست سوریه گفت: سوریه با چالش‌های محیط‌زیستی فراوانی مواجه است، ولی با این وجود، ما اقدامات گسترده‌ای برای تثبیت خاک، مقابله با گرد و غبار و حفاظت از محیط زیست داشته‌ایم. البته بخشی از این پروژه‌ها به دلیل اقدامات تروریستی در حال حاضر متوقف شده است.

نزار ئامیدی، وزیر محیط زیست عراق در مورد گرد وغبار گفت: توجه به تغییرات آب و هوایی از برنامه‌های دولت عراق است. کشور عراق به سمت همکاری‌های دوجانبه و چند جانبه در حوزه محیط زیست پیش رفته و در سال 2022 هم تفاهمنامه با کشور ایران در این راستا منعقد کرد.

علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در پایان اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار اظهار کرد: توانستیم با برگزاری این اجلاس مسائل محیط زیستی را جدا از مسائل سیاسی بررسی کنیم و به این نتیجه رسیدیم که سیاست نمی‌تواند کشورها را در مسائل محیط‌زیستی از همدیگر جدا کند. محیط‌زیست می‌تواند ما را در یک اجتماع قرار دهد.

وی ادامه داد: این مشکل و هدف واحد برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است و امیدواریم که خروجی این اجلاس به نتایج خوب، همکاری‌های مشترک و اقدامات اجرایی ختم شود. امیدواریم در یک بازه زمانی مشخص در سازمان ملل متحد برای ایجاد کنوانسیون گرد و غبار تلاش شود. وی افزود: ما می‌توانیم در همه ابعاد با گفتمان‌سازی و ایجاد ادبیات مشترک مشکلات را حل کنیم و خوشبختانه اجلاس تهران یکی از مصداق‌های واقعی این موضوع است.

تمام نمایندگان کشورها که در این اجلاس حاضر بودند بر ضرورت همکاری با یکدیگر تأکید داشتند، خوشبختانه اکثر کشورها متوجه این موضوع شده بودند که گرد و غبار یک موضوعی است که تنها با کمک یکدیگر حل می‌شود چرا که وقتی توفان‌های گرد و غبار درمنطقه‌ای ایجاد می‌شود الزاماً عوامل آن در همان کشور نیستند بلکه می‌تواند منشاء کشورهای دیگر باشد.

این مسئله نشان می‌دهد گرد و غبار یک موضوع فرا منطقه‌ای است و این کنفرانس گام خوبی در جهت همکاری کشورها محسوب می‌شود.

شرکت نکردن کشور افغانستان در این اجلاس در حالی است که یک طرف موضوع گرد و غبار در شرق ایران این کشور است و نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری این نوع از توفان‌ها دارد. این اجلاس گامی در جهت اتحاد بیشتر کشورها و نزدیکی بیشتر آن‌ها برای رفع این مشکل بین‌المللی است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید سازمان حفاظت محیط‌زیست سازمان ملل گرد و غبار اقلیم تخریب خاک این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است