جمعه 5 بهمن 1403

احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت / فتاح جایگزین مخبر می شود؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت / فتاح جایگزین مخبر می شود؟

از اسفند ماه 1401 گمانه زنی‌های جدی درباره تغییر فرمانده اقتصادی دولت منتشر شد. محمد مخبر که وضعیت موجود اقتصادی، حاصل مدیریت او است و تقریبا تمام اختیارات لازم برای هدایت تیم اقتصادی را داشته است، بعد از آن‌که نرخ دلار از 60هزار تومان عبور کرد، در مجلس حاضر شد و آب پاکی را روی دست نمایندگان ریخت و گفت «همینی که هست!».

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، از اسفندماه 1401 و با افزایش انتقادات به تیم اقتصادی دولت سیزدهم که اوج آن را در انتقاد رهبرانقلاب به شاخص‌های تورم و رشدتولید در سال قبل و مطالبه جدی از دولت برای بهبود این شاخص‌ها ملاحظه کردیم، اغلب نمایندگان مجلس معتقدند، تیم اقتصادی دولت که هدایت آن‌را محمد مخبر برعهده دارد، ناکارآمد بوده و نیاز به‌تغییرات جدی دارد.

گذشته از آن‌که در مجلس شورای اسلامی محمدباقر قالیباف در کسوت ریاست مجلس مانع جدی برای تغییر وزرا و استیضاح آن‌ها است و در اتحاد راهبردی با ابراهیم رئیسی، به‌چشم‌انداز انتخابات1402 نگاه می‌کند، اگر این مانع برداشته شود، تعدادی از وزرای اقتصادی دولت، از تیغ استیضاح نمایندگان جان سالم به در نخواهند برد و تغییر خواهند کرد.

چه آن‌که وزیر آموزش‌وپرورش نیز به‌دلیل ممانعت‌های قالیباف در مجلس استیضاح نشد و کلکسیون ناکارآمدی این وزیر تا مسمومیت‌های دانش‌آموزان و عدم پرداخت حقوق اسفندماه ادامه یافت تا آقای وزیر در همان روزهایی که معلمان معترض به عدم دریافت حقوق هستند، در سفر کربلا، احتمالا دعاگوی محمدباقر قالیباف باشد که مانع از استیضاح او در مجلس شد.

خواست اکثریت نمایندگان مجلس: تغییر فرمانده تیم اقتصادی دولت

در همین راستا، از اسفند ماه 1401 گمانه زنی‌های جدی درباره تغییر فرمانده اقتصادی دولت منتشر شد. محمد مخبر که وضعیت موجود اقتصادی، حاصل مدیریت او است و تقریبا تمام اختیارات لازم برای هدایت تیم اقتصادی را داشته است، بعد از آن‌که نرخ دلار از 60هزار تومان عبور کرد، در مجلس حاضر شد و آب پاکی را روی دست نمایندگان ریخت و گفت «همینی که هست!». پاسخی گستاخانه به نمایندگان مجلس، که معنایی جز این نداشت که مجلس قدرت تغییر او و تیم اقتصادی دولت را ندارد.

در همان روزها بود که برخی رسانه‌ها از نام پرویز فتاح به‌عنوان جایگزین محمدمخبر سخن گفتند. این گمانه‌زنی‌ها در نوروز و بعد از نام‌گذاری سال1402 به «مهار تورم و رشد تولید» قوت بیشتری گرفت و فعالان رسانه‌ای از نام پرویز فتاح به‌عنوان جایگزین محمد مخبر نام بردند.

این گمانه‌زنی‌ها در حالی در فضای مجازی منتشر شد که گفته می‌شد احتمالا پرویز فتاح به‌جای مخبر راهی پاستور می‌شود تا سِمت معاون اولی را پس از کش‌وقوس‌های فراوان بر عهده بگیرد. برابر این اخبار، تغییرات گویا به همین‌جا خلاصه نمی‌شد و از زاهدی‌وفا نیز قرار بود بعد از خداحافظیِ خودخواسته‌ی محسن رضایی به‌جای او در ساختمان معاونت اقتصادی دولت مستقر شود. این خبر در ادامه با واکنش پایگاه رسمی دولت مواجه شد و این پایگاه در توئیتی نوشت: «ادعای برخی رسانه‌ها مبنی بر تغییر معاون اول رئیس‌جمهور از اساس کذب است و هیچ تصمیمی در دولت در این زمینه وجود ندارد.»

حضور پرویز فتاح به تقویت کدام جریان سیاسی در دولت خواهد انجامید؟

نگاهی دقیق‌تر به دولت رئیسی نشان می‌دهد که حلقه سیاسی پیرامون آقای رئیس‌جمهور به میرکاظمی نزدیک‌تر است. میرکاظمی به واسطه حمایت همین افراد تا امروز توانسته بر صندلی خود تکیه بزند. حالا آمدن فرد تازه‌ای - که به این حلقه نزدیک است - به درون کابینه، جانی تازه به اراده اقتصادی او خواهد بخشید. افزون آن‌که شنیده می شود تغییر دومی که در دولت رخ می‌دهد به نفع همین گروه سیاسی و تحکیم‌کننده جایگاه میرکاظمی خواهد بود؛ آمدن پرویز فتاح به کابینه آقای رئیسی.

فتاح را جدای از نگرش‌ها و جهت‌گیری‌های سیاسی‌اش می‌توان از جمله افراد عملیاتی و پیشرو به حساب آورد. آمدن او و معاون اول‌شدنش احتمالا به خاطر تسریع در پروژه‌های کلان دولت و پیشبرد اهدافی تعیین‌کننده است. رخ‌دادی که به یک‌باره مخبر را به‌نماد وضع موجود و رفتنش را تبدیل به نویدی برای بهبود اوضاع خواهد کرد.

فتاح می‌تواند به برخی مباحثات و کش‌مکش‌ها پایان دهد اما برای تحلیلگران مسائل سیاسی این مسئله هم مهم است که آمدن فتاح به دولت آرایش سیاسی کابینه را به چه شکل تغییر خواهد داد؛ به این معنا که وزن طیف‌های سیاسی درون دولت چگونه خواهد شد؟ تا قبل از آن‌که سید ابراهیم رئیسی گزینه پایداری‌ها برای ریاست‌جمهوری باشد، همیشه پرویز فتاح در کنار سعید جلیلی کاندیدایی محبوب و مناسب پایداری‌ها برای حضور در انتخابات بوده است.

پرویز فتاح: از سپاه پاسداران تا بنیاد مستضعفان

پرویز فتاح دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. فتاح فعالیت سیاسی خود را از جهاد سازندگی آذربایجان غربی آغاز کرد سپس در سال 1359 به سپاه پاسداران پیوست. وی در دولت نهم، در فاصله سال‌های 1384 تا 1388 وزیر نیرو بود، از 1388 تا 1394 به‌عنوان مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه فعالیت می‌کرد و از 1394 تا 1398 نیز ریاست کمیته امداد امام خمینی را برعهده داشت.

نخستین مسئولیت پرویز فتاح، در روزهای نخستین پیروزی انقلاب اسلامی و در سن 17 سالگی به وی محول شد. او در سال 1357 به همراه تنی چند از همراهان خود، جهاد سازندگی استان آذربایجان غربی را تأسیس و در آن‌جا مسئولیت کمیته فرهنگی جهاد استان را برعهده گرفت. با آغاز جنگ تحمیلی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و در طی 8 سال جنگ توانست به مقام فرماندهی لشکر ویژه سپاه پاسداران برسد. با پایان جنگ تحمیلی در سال 1368، از سوی رئیس جمهور وقت (مقام معظم رهبری) به‌عنوان یکی از اعضای ستاد 9 نفره‌ای انتخاب شد که وظیفه تعیین خطوط مرزی با کشور عراق را بر عهده داشتند. پس از آن وی به مدت 3 سال مدیر امور قراردادی پروژه‌های عمرانی قرارگاه خاتم‌الانبیا شد و سپس 11 سال قائم مقام و معاون فنی شرکت مهندسی «سپاسد» بود.

پرویز فتاح که اکنون رئیس بنیاد مستضعفان را با حکم رهبرانقلاب برعهده دارد، اسفندماه 1401 در پاسخ به‌سوالی مبنی بر این‌که خبرهایی در رابطه با رفتن شما به دولت وجود دارد گفت: هیچ خبری مبنی بر رفتن من به دولت وجود ندارد؛ محکم سر جای خود ایستاده‌ایم، البته با دولت همراهی داریم و 22 مدیر بنیاد به دولت رفته‌اند.

همچنین بخوانید
احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت / فتاح جایگزین مخبر می شود؟ 2
احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت / فتاح جایگزین مخبر می شود؟ 3
احتمال تغییر در تیم اقتصادی دولت / فتاح جایگزین مخبر می شود؟ 4