چهارشنبه 7 آذر 1403

احداث نیروگاه‌های خودتامین صنایع به کجا رسید؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
احداث نیروگاه‌های خودتامین صنایع به کجا رسید؟

طبق قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق، صنایع ملزم به احداث نیروگاه‌های خودتامین هستند و بر این اساس، مشترکان صنعتی کشور از اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف معاف خواهند شد.

تأمین برق صنایع به جهت اهمیت نقش صنایع در توسعه اقتصادی کشور، به عنوان یکی از چالش‌های مهم وزارت نیرو در سال مهار تورم و رشد تولید پیگیری شد و با مدیریتی که صورت گرفت، برق بخش خانگی تامین و صنایع نیز با کمترین محدودیت توانستند تولید داشته باشند و سهم زیادی از مصرف برق امسال را به خود اختصاص دهند.

بر اساس برنامه‌های مدیریت مصرف امسال مقرر شد تا بیش از 580 هزار واحد صنعتی که عمدتاً کسب و کار‌های کوچک و یا خانگی بودند، بدون هیچ محدودیتی در تابستان برق مصرف کنند و شهرک‌های صنعتی نیز در کنار صنایع بزرگ در تعامل با وزارت نیرو و جابجایی بار مصرف، در کنار کمک به پایداری شبکه، این امکان را داشته باشند که برق بیشتری تحویل بگیرند و در نهایت تولید بیشتری هم داشته باشند.

در حالی که در فصل گرم سال‌های گذشته در بهترین شرایط، میزان مصرف بخش صنعت تا 80 درصد میزان مصرف بخش خانگی می‌رسید، اما امسال برای اولین بار این بخش صنعت سهم بیشتری از مصرف نسبت به مشترکان خانگی داشت و میزان مصرف برق بخش صنایع به میزان 2 درصد نسبت به بخش خانگی بیشتر شد. بر اساس آمار وزارت نیرو هم، مصرف صنایع در مقایسه با سال گذشته رشد داشته و 8.2 درصد برق بیشتری مصرف کرده اند که این ارقام نشان می‌دهد اتفاقات مثبتی در تامین برق بخش مولد کشور رقم خورده است.

اما با این وجود نباید ناترازی 12 هزار مگاواتی که امسال در حوزه برق داشتیم را فراموش کنیم. شکافی بین تولید و تقاضای مصرف برق که در صورت غفلت از آن، هر ساله با رشد مشترکان و افزایش تقاضا ممکن است بیشتر هم شود. در یکی از اقدامات برای رفع این مسئله، وزارت نیرو مصمم است که بار تامین برق بخش صنایع را از دوش شبکه برق بردارد و یا به کمترین میزان ممکن برساند اقدامی که در راستای ماده چهار قانون مانع زدایی صنعت برق خواهد بود.

در سال 1400 تفاهم‌نامه ساخت 14 نیروگاه حرارتی با ظرفیت حدود 10 هزار مگاوات با سرمایه‌گذاری شرکت‌های صنعتی و معدنی کشور بین 2 وزارتخانه نیرو و صمت به امضاء رسید که حداقل ظرفیت در این تفاهم نامه 10 هزار مگاوات تعیین شد 9 هزار مگاوات این تفاهم‌نامه نیروگاه حرارتی سیکل ترکیبی و هزار مگاوات باقی مانده نیروگاه‌های تجدیدپذیر بودند. البته امکان افزایش این میزان از ایجاد نیز با توافق دو وزارتخانه امکان پذیر شد و اکنون برنامه احداث نیروگاه برق صنایع و معادن به بیش از 15 هزار و 400 مگاوات رسیده که در قالب 36 ساختگاه پیگیری می‌شود.

سخنگوی صنعت برق در خصوص ایجاد نیروگاه‌های خود تامین توسط صنایع گفت: تاکنون دو نیروگاه در سمنان احداث شده‌اند و در مدار تولید قرار دارند و به زودی دو واحد نیروگاهی توسط فولاد مبارکه در مدار تولید قرار خواهد گرفت. بقیه صنایع هم به تدریج در احداث نیروگاه‌ها مشارکت خواهند کرد.

تحقق تعهد صنایع در احداث نیروگاه تا پایان دولت سیزدهم

او ادامه داد: حدود 1800 مگاوات از گام اولی که به تازگی آغاز شده باقی مانده است و هزار مگاوات از برنامه کلی احداث نیروگاه‌های خود تامین صنایع مربوط به تجدیدپذیر‌ها است. در حال حاضر تقاضای صنایع بیش از 15 هزار مگاوات است، اما آنچه که فعلا وارد فاز عملیاتی شده احداث 5826 مگاوات از این ظرفیت در استان‌های سمنان، اصفهان، کرمان، هرمزگان، فارس، خوزستان و آذربایجان شرقی است و بقیه صنایع به دنبال مجوز‌های لازم هستند. امیدواریم که در دو سال باقی مانده تا پایان دولت سیزدهم بخش عمده‌ای از تعهداتی که صنایع برای ایجاد نیروگاه دارند پوشش داده شود.

او در ادامه در خصوص طرح‌های مدیریت مصرفی که امسال برای صنایع ایجاد شد گفت: در برنامه تنها یک روز را برای همراهی صنایع بزرگ در طرح‌های مدیریت مصرف پیش بینی کرده بودیم، اما در دوره کوتاهی مجبور شدیم میزان محدودیت صنایع را به 18 ساعت افزایش دهیم که 12 ساعت آن در یک روز و 6 ساعات دیگر در روز دوم اعمال شد. با این حال این خاموشی‌ها در صنایع طبق برنامه بود و به آن‌ها اطلاع داده شد.

سخنگوی برق با اشاره به تفاهم‌نامه برای ایجاد نیروگاه‌های خود تامین و مزایای آن برای تولیدکنندگان کشور گفت: برق صنایعی که طرف قرارداد این نیروگاه‌ها باشند از معافیت برنامه‌های مدیریت مصرف برق تا سقف ظرفیت تولیدی نیروگاه برخوردار خواهند بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی