سه‌شنبه 6 آذر 1403

احیاء هنر رو به خاموشی ارسی‌سازی در لرستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
احیاء هنر رو به خاموشی ارسی‌سازی در لرستان

خرم آباد - ایرنا - معماری ایرانی و زیباشناسی آن یکی از ویژگی‌های شکوهمند هویت فرهنگی و تاریخی ما ایرانیان به شمار می‌رود که با الهام از طبیعت و بهره جستن خردمندانه از آن آثاری ساخته شده که هنوز هم شکوه و اهمیت خود را از دست نداده‌اند.

در این میان سرزمین باستانی لرستان نیز به لحاظ شرایط اقلیمی مناسب از دیرباز تاکنون شاهد سکونت انسان بوده و بنا به شواهد باستان‌شناسی پیشینه این سکونت به حدود 40 هزار سال پیش می‌رسد.

در خانه های قدیمی این استان درب و پنجره هایی به نام هنر "ارسی" یا "ارسی سازی" ساخته شده که در هر شبکه اش شیشه کوچک رنگینی تعبیه شده و از کنار هم قرارگرفتن آنها نقش های زیبایی پدید آمده است.

اکنون چند سالی است که این هنر استان به فراموشی رفته و بجای ان درب و پنجره آلومینیومی و آهنی جایگزین شده است.

"فتانه فلاحی" هنرمند لرستانی که دارای مدرک کارشناسی صنایع دستی و کارشناسی ارشد هنرهای اسلامی (گرایش هنرهای چوبی) و ساکن شهرستان دلفان است برای بازآفرینی

هنر ملی ارسی سازی اقدامات چشمگیری انجام داده تا با کمک سایر هنرمندان عرصه چوب، این هنر رو به فراموشی را دگر بار احیا نماید. فلاحی، سابقه تدریس در دانشگاه هنر اسلامی تبریز (منبت چوب)، و مسئول پروژه بزرگ طراحی و ساخت ارسی های خانه صدقیانی در تبریز را در روزمه کاری خود دارد. وی درباره ابداعات خود در طراحی و تکنیک ساخت ارسی ها می گوید: سبک 2 رویه نقش در تکنیک قواره بری پنجره های ارسی و هماهنگ سازی فضای مثبت (نقوش) با فضای منفی (پس زمینه) نقوش ارسی و به حداقل رساندن فضاهای تعریف نشده در طراحی ارسی از جمله ابداعات اینجانب در نوآفرینی این هنر ملی است. وی افزود: از مهمترین اقدامات بنده در زمینه ارسی سازی، اختراع و به ثبت رساندن دستگاه ایمن شیار ساز ارسی است که بی شک بزرگترین گام در جهت سهولت و ایمنی، ساخت پنجره های ارسی محسوب می شود. فلاحی، هدف اصلی خود را در ورود به عرصه طراحی و ساخت ارسی، احیا و بازآفرینی نوین از ارسی سازی دانست و گفت: به دلیل بی مهری ها تعداد زیادی از هنرمندان و صنعتگران عرصه چوب، این هنر تاریخی تا حدود زیادی به دست فراموشی سپرده شده است. وی افزود: صرف نظر از بحث کمبود تقاضا در بازار که علل خاص خود را دارد، سختی یا مشقت کار بعلاوه خطرات و صدمات ناشی از فعالیت در این عرصه، از دلایل اصلی بی توجهی و کم لطفی در به فراموشی سپرده شدن هنر ارسی سازی توسط هنرمندان و صنعتگران عرصه چوب می باشد. فلاحی همچنین گفت: نکته قابل توجه، حضور دانشجویان دختر در این عرصه است، چرا که نه تنها در تبریز، بلکه در اکثر شهرها و استان های ایران، بانوان خیلی محدودی در این زمینه فعالیت دارند. فلاحی با تاکید برضرورت معرفی این هنر فاخر ایرانی معتقد است: به نظرم اولین گامی که مسولین ذی ربط می بایست به آن توجه داشته باشند، معرفی پنجره ارسی و بیان مزایا و قابلیت های اینگونه پنجره ها است. وی افزود: این پنجره ها دارای ویژگی های بخصوص و منحصر به فردی است که پنجره های امروزی فاقد آن هستند. فلاحی با بیان اینکه هنرارسی سازی در لرستان سابقه دیرینه دارد بیان کرد: بسیاری از بناهای تاریخی در خرم اباد و بروجرد از این هنر استفاده کرده اند که برای شناخت آنان نیاز به بررسی دارد. به هر روی، همت، تلاش و پشتکار این بانوی هنرمند لرستانی در بازآفرینی هنر ملی ارسی سازی به عنوان یک هنر تاریخی وفاخر ایرانی ستودنی است و امید است سازمان گردشگری، صنایع دستی و گردشگری ایران و دیگر دستگاههای مرتبط با حمایت از بانوی فرهیخته لرستانی زمینه احیای این هنر زیبا را فراهم نمایند

*س_برچسب‌ها_س*