احیای تالاب گمیشان نشانه توجه دولت سیزدهم به محیط زیست
گرگان - ایرنا - تصویب تسریع در احیای تالاب بینالمللی گمیشان در جلسه روز گذشته هیات دولت در راستای اجرای یکی از مصوبات سفر اسفند پارسال رییس جمهور به گلستان، نشانه دیگری از توجه و اهتمام دولت سیزدهم به حفظ و نگهداری محیط زیست و گنجینههای ارزشمند طبیعت است.
به گزارش ایرنا، وضعیت بغرنج تالاب بین المللی گمیشان طی سال های اخیر سبب شد تا احیا و آبگیری این اکوسیستم ارزشمند به عنوان یکی از مصوبات سفر اسفند ماه سال گذشته آیت الله رییسی به گلستان مورد توجه قرار بگیرد و با پیگیری های صورت گرفته این موضوع در دستور کار قرار گرفت.
آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس جمهور در سفر اسفندماه پارسال به گلستان بر ضرورت احیای تالاب گمیشان و خلیج گرگان تاکید کرده بود.
روز گذشته در پنجمین جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور با حضور معاون اول رییسجمهور، تسریع در احیای خلیج گرگان و تالاب های میانکاله و گمیشان مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
20 هزار هکتار از مساحت تالاب گمیشان در طول 10 سال گذشته خشک شد و این محیط به کانون گرد و غبار تبدیل گردید.
بر اساس طرحی که توسط سازمان محیط زیست استان گلستان تهیه شد حفاظت و مدیریت این تالاب ظرف مدت پنج سال با اعتبار 405 میلیارد تومان اجرا میشود تا از خشک شدن بیش از پیش تالاب گمیشان جلوگیری گردد.
همچنین زمینه کاهش بار آلودگی و جلوگیری از تخریب اراضی تالاب با همکاری دستگاههای ذیربط صورت گیرد.
عزم جدی دولت برای احیای تالاب گمیشان
فرماندار شهرستان گمیشان روز سه شنبه در خصوص آخرین وضعیت تالاب بین المللی این شهرستان اظهارداشت: بخش زیادی از این تالاب خشک است و استمرار این رویه برای شهرستان و استان خطرساز خواهد بود.
امید سقلی با اشاره به هدایت آب از کانال موسوم به سرریزآلاگل به بخش جنوبی تالاب بین المللی گمیشان خاطرنشان کرد: در زمان حاضر فقط 20 درصد تالاب گمیشان آبگیری شده است.
وی تصریح کرد: با احداث سد خاکی در مسیر ورود آب کانال سرریز آلاگل به دریای خزر، شاهد هدایت این آب و بخشی از زهآب زهکشی های منطقه به پهنه تالاب بین المللی گمیشان هستیم و این روند ادامه دارد.
سقلی گفت: این رویه مانند مسکن عمل می کند و تاثیری چندانی در احیا و حیات دوباره این اکوسیستم ارزشمند ندارد و باید برنامه اجرایی مدون برای آن تهیه شود.
وی گنجاندن احیای این اکوسیستم در مصوبات سفر رییس جمهور به گلستان را بیانگر عزم جدی دولت برای زندگی دوباره این تالاب برشمرد و افزود: به مصوبات پنجمین جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور امیدواریم چرا که با اجرای آن رونق به منطقه بر می گردد.
احیای تالاب ضروری است
در این پیوند، یک استاد دانشگاه در حوزه محیط زیست هم به خبرنگار ایرنا گفت: تشدید کمآبی و خشکشدن بخشهایی از تالاب گمیشان در سالهای اخیر، این زیستگاه منحصر به فرد را با چالش مواجه کرده است و احیای این پهنه آبی را برای جلوگیری از آسیب های متعدد طبیعی و زیستی ضروری می کند.
محمد رضا ملاعباسی افزود: تشدید کمآبی و خشکشدن بخشهایی از تالاب گمیشان طی سالهای اخیر، این منطقه را آبستن شیوع طوفان ریزگرد کرده که مدیران بومی و استانی در تلاش هستند با انجام راهکارهای مختلف ضمن نجات این پهنه آبی از مرگ حتمی، آثار ناگوار ریزگردها را کاهش دهند.
وی ادامه داد: تامین حق آب ورودی این تالاب با احداث کانال های فرعی، کشت انواع گیاهان مرتعی و شورپسند در کنار ایجاد بادشکن های مشجر و درختکاری از جمله راهکارهای در حال اجرا برای در امان ماندن شهرهای شمالی و غربی استان از ریزگرد است.
تالاب گمیشان مستعد ایجاد کانون گرد و غبار
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان هم با اشاره به ضرورت رسیدگی به وضعیت بحرانی تالاب گمیشان گفت: این تالاب با ارزش از 10 سال قبل دچار تهدید خشکی شده که برای نجات آن حمایت همه جانبه انجام شود.
محمدرضا کنعانی اظهار داشت: خشک شدن تالاب گمیشان باعث شد این منطقه سه هزار هکتاری به یکی از کانونهای گرد و غبار و ریزگرد در گلستان تبدیل شود.
وی بیان کرد: تالاب بین المللی گمیشان مستعدترین نقطه گلستان برای ایجاد کانون گرد و غبار به شمار می رود.
تالاب گمیشان با مساحت حدود 20 هزار هکتار در حوزه شهرستان گمیشان و در فاصله 60 کیلومتری شمال غرب گرگان در حاشیه شرقی دریای خزر واقع بوده و افزون بر 14 هزار هکتار آن منطقه شکار و صید و تیراندازی ممنوع است.