یک‌شنبه 30 دی 1403

اختلافات در آمریکا بر سر بن سلمان!

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
اختلافات در آمریکا بر سر بن سلمان!

یک روزنامه آمریکایی در گزارشی نوشت، اختلافات در دولت آمریکا بر سر مصونیت ولیعهد عربستان ادعاهایی مبنی بر اجتناب ناپذیر بودن این مصونیت را رد می‌کند.

روزنامه آمریکایی «اینترسپت» یادداشتی از روزنامه نگار "کن کلیپنشتاین" منتشر کرد که در آن آمده است، کاخ سفید تلاش می‌کند مسوولیت اعطای مصونیت به محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در پرونده قضایی مربوط به قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار و منتقد سعودی را از گردن خود ساقط کرده و آن را یک کار اداری جلوه دهد که برعهده وزارت امور خارجه است نه دفتر اجرایی، اما وزارت امور خارجه اعلام کرده که این حکم حاصل پیشینه حقوقی است.

وی افزود، وزارت خارجه آمریکا معتقد است که این موضوع جزو وظایف آن نیست و کاخ سفید به این دلیل به بن سلمان مصونیت قضایی داده که وی رهبر یک کشور است و این یک قانون بین المللی دیرینه است و تاثیری بر روابط دوجانبه ندارد.

این نویسنده معتقد است، با توجه به احترامی که دادگاه‌های ایالات متحده در چنین مواردی باید به دولت عربستان سعودی نشان دهند، این حکم به این معنی است که قاضی از رد دعوی قضایی اطمینان دارد، دعوی که تلاش می‌کند حاکم واقعی عربستان را مسئول قتل وحشتناک خاشقجی بداند.

همچنین چندین کارمند در "سازمان دموکراسی اکنون" DAWN تأیید کردند که شورای امنیت ملی ایالات متحده تا آنجا پیش رفت که از این گروه خواست یادداشتی بنویسند و استدلالی برای جلوگیری از مصونیت داشته باشند.

دو منبع نزدیک به اعضای خاندان سلطنتی و دولت عربستان نیز به اینترسپت گفتند که این کشور از دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا خواسته است به محمد بن سلمان مصونیت بدهد، درخواستی که اولین بار توسط وال استریت ژورنال در ماه مارس گزارش شد. در همان زمان، ایالات متحده از پادشاهی خواست تا تولید نفت را افزایش دهد.

سازمان "DAWN" با تاکید بر اینکه درخواست مصونیت حاکمیتی یک "توطئه" بوده است، توضیح داد تنها رهبر یک کشور می تواند مصونیت داشته باشد که در مورد عربستان این مصونیت متعلق به سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه این کشور است و از سویی نمی‌تواند یک کشور دو رهبر داشته باشد.

در همین راستا، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا تایید کرد که کارکنان شورای امنیت ملی با کارکنان DAWN دیدار کردند، اما این کارکنان هرگز در مورد مصونیت، یک موضوع حقوقی که در وزارت امور خارجه مطرح بود، مشاوره نخواستند.

همچنین نویسنده این یادداشت می گوید، برت مک گورک، نماینده بایدن در خاورمیانه موفق شد اختلافات درون شورای امنیت ملی کاخ سفید را کنترل کند و بسیاری می‌دانند که مک گورک بیش از حد با سعودی‌ها ملایم است، به‌ویژه که او در دوره ریاست جمهوری جورج بوش حامی قابل اعتماد روابط گرم با عربستان بود.

وی گفت، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا با وجود دوستی با عربستان آمادگی اعطای مصونیت به محمد بن سلمان را نداشت و دولت وی طی شکایتی که سعد الجابری، مسئول سابق مبارزه با تروریسم عربستان علیه محمد بن سلمان کرده و او را به اعزام تیمی برای ترور در سال 2018 متهم کرده بود، باز هم از انجام این کار خودداری کرد.

این نویسنده در پایان می‌نویسد، اصرار دولت فعلی آمریکا بر اینکه کاری که انجام داده صرفاً حفظ یک پیشینه حقوقی بوده است این واقعیت را نفی می‌کند که واشنگتن در مورد اینکه چه کسی را به عنوان رهبر به رسمیت می‌شناسد، قدرت اختیاری دارد.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.