ارائه بسته های تشویقی در قالب تسهیلات ساخت برای نوسازی بافت های فرسوده
معاون وزیر راه وشهرسازی گفت: پرداخت تسهیلات ساخت در حوزه نوسازی بافت های فرسوده کشور و ارائه بسته های تشویقی در حوزه تامین منابع مالی زمینه ساز تسریع در اجرای پروژه های بازآفرینی شهری شد
طرح نهضت ملی مسکن یکی از مهم ترین برنامه های دولت سیزدهم به شمار می رود که بخشی از این واحدها باید در بافت های فرسوده اجرایی شود که در این شرایط برای تسریع در روند اجرای این پروژه ها باید منابع مالی و تسهیلات لازم در حوزه ساخت به سازندگان و متقاضیان اجرای این پروژه ها پرداخت شود.
نوسازی بافت های فرسوده خود زمینه ساز کاهش میزان خسارت های ناشی از زلزله و یا آسیب و بلای طبیعی می شود که اجرای آن امسال با تقویت ارائه بسته های تشویقی تسریع شده است و حدود 60 هزار واحد مسکن فرسوده نوسازی شده است.
در همین رابطه محمد آیینی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری طی آخرین اظهار نظر اعلام کرد: 15 درصد سهمیه نهضت ملی مسکن برای بافتهای فرسوده در نظر گرفته شده 150 هزار واحد در این بافتها احداث شود اگر سالی 150 هزار واحد در بافتهای فرسوده احداث شود کار جهادی شده است بالاترین آمار نوسازی بافت فرسوده به سال 90 با ساخت 94 هزار برمیگردد. وی افزود: در دولت قبل به طور متوسط 30 تا 34 هزار واحد ساخته شده است، اما در دو سال دولت سیزدهم این رقم به 60 هزار واحد رسیده است. البته معتقدیم ظرفیت بسیار بیشتری در بافتهای فرسوده وجود دارد. وی ادامه داد: در این دولت به این نتیجه رسیدیم که نوسازی بافتها را مردمی سازی کنیم، چون زمین و ملک متعلق به مردم است و فقط باید کاری کنیم که مالکان با انبوه سازان همکاری کنند. مردم در بافتهای فرسوده توانایی خودبه خودی نوسازی ندارند از سوی دیگر انبوه سازان و توسعه گران هم، چون توجیه اقتصادی برای آنها ندارد ورود نمیکنند برای اینکه این فضا شکل بگیرد که انبوه ساز ورود کند وارد تدوین و اجرای بستههای تشویقی مختلف شدیم که این بستهها را با کمک خود سازندگان تدوین کردیم، اما به جای اینکه در ولنجک و سعادت آباد بسازند در پامنار و دروازه غار باید ساخت و ساز صورت گیرد.
مدیرعامل بازآفرینی شهری افزود: با نگاه مثبت بذرپاش به این موضوع و اینکه آمادگی داریم که هر راهکاری که ایجاد انگیزه در انبوه ساز کند تصویب کنیم، این طرح به پیش میرود، مثلا دو طبقه تشویقی به انبوه ساز داده ایم یا پارکینگ در فضای روباز باشد یا بالکن جز تراکم نباشد. در 132 شهر آمار افزایشی صدور پروانه ساخت در بهار امسال نسبت به بهار گذشته داریم آن هم در سالی که با مشکل بیمه کارگران ساختمانی مواجه بودیم و 20 تا 30 درصد هزینه پروانه ساخت افزایش یافت و مشکل دیگر عدم همکاری بانکها در اعطای تسهیلات بود؛ در تهران میزان صدور پروانه 3.5 برابر شده است و 147 واحد در دست ساخت است.
آیینی تصریح کرد: به شهرداریها هم اجازه دادیم بسته تشویقی خود را در کمیسیون ماده 5 تدوین کنند و نیازی به تصویب در شورای عالی شهرسازی و معماری نباشد. مکانیزم نظارتی را هم داریم که اگر شهرداریها مصوبه شورای عالی شهرسازی در ارائه بستههای تشویقی را اجرا نکردند، دادستانیها پای کار میآیند. بسته دیگر تشویقی در بافتهای فرسوده هم این شد که میتوان از تسهیلات بانکی استفاده کرد بدون اینکه نیازی به شرایط 4 گانه نهضت ملی مسکن باشد یعنی نیاز نیست فرم «ج» متقاضی سبز باشد امروز 4 هزار واحد به بانک صادرات معرفی کردیم.
وی اظهار کرد: سال گذشته 38 هزار واحد به بانک مسکن معرفی کردیم که تنها 10 تا 12 هزار واحد پشت خط داریم امسال هم چند هزار واحد جدید معرفی میشود نرخ سود هم 10 تا 12 درصد است رقم تسهیلات هم از 150 به 185 میلیون تومان افزایش یافته است.
معاون وزیر راه وشهرسازی گفت: در برنامه هفتم هم تلاش میشود حمایتها به سمت بافت فرسوده بیاید شعار ما این است که تدوین بسته تشویقی ادامه مییابد.
براساس این گزارش در شرایط کنونی که اجرای پروژه های نهضت ملی و نوسازی بافت های فرسوده نقش بسیار موثری در بهبود وضعیت بازار مسکن دارد دولت باید زمینه را برای کاهش و رفع موانع پرداخت تسهیلات ساخت را فراهم کند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی