یک‌شنبه 30 دی 1403

ارزآوری صادرات تخم مرغ تا پایان سال حداقل 200 میلیون دلار است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ارزآوری صادرات تخم مرغ تا پایان سال حداقل 200 میلیون دلار است

علی رغم آنکه تا سال 1400 واردکننده تخم مرغ و تا سال گذشته واردکننده مرغ در راستای تامین کسری نیاز کشور و تنظیم بازار بودیم، اما با اتخاذ برنامه مدون، سیاست افزایش جوجه ریزی و مدیریت تولید به جایی رسیده ایم که نه تنها نیازی به واردات نداریم، بلکه صادرکننده محصول به بازارهای دنیا هستیم.

بنابر آمارهای اعلامی سال گذشته 136 هزارتن تخم مرغ با ارزش بیش از 130 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد که امسال هم ظرفیت صادرات 200 هزارتن تخم مرغ به بازارهای هدف وجود دارد، کمااینکه از ابتدای سال 64 هزارتن تخم مرغ به 10 کشور عراق، افغانستان، سه کشور در حوزه خلیج فارس و 2 کشور سی ای اس و 2 کشور آفریقایی صادر شده است. همچنین در حوزه مرغ هم از ابتدای سال 18 هزار و 600 تن صادرات داشتیم، درحالیکه هدف گذاری ما صادرات ماهانه 10 هزارتن بوده که تاکنون 30 درصد هدف محقق شده است.

بنابر آمار سالانه 8 میلیارد دلار نهاده تنها برای بخش طیور وارد می شود که صادرات تا حدودی می تواند در مثبت شدن تراز تجاری صنعت مرغداری و از وابستگی به درآمدهای نفتی بکاهد. کمااینکه اکنون در صنعت مرغداری اعم از مرغ تخم گذار و گوشتی پتانسیل صادرات به بازارهای هدف وجود دارد.

ابراهیم حسن‌نژاد درباره وضعیت صادرات محصولات پروتئینی، گفت: طبق برنامه هدف گذاری شده، قرار است در 6 ماهه نخست امسال 21 هزار تن گوشت مازاد مرغ صادر شود که تاکنون بخش عمده آن محقق شده است.

حسن نژاد شرایط تولید تخم مرغ را نیز مطلوب دانست و گفت: طبق برنامه ریزی امسال صادرات 160 هزار تن تخم مرغ در دستور کار قرار گرفت که بخشی از آن انجام شده است. همچنین سال گذشته 140 هزار تن محصول تخم مرغ به کشورهای هدف صادر شده بود.

ایران رتبه نهم تولید تخم مرغ در دنیا را داراست

محمد مرادی مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن گفت: تا قبل از سال1402 رتبه دهم تولید تخم مرغ در دنیارا داشتیم که از اواخر سال گذشته رتبه 9 تولید در دنیا را دارا هستیم. ظرفیت و پتانسیل کنونی تولید یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 600 هزارتن است و پیش بینی می شود که امسال یک میلیون و 370 تا یک میلیون و 400 هزارتن تخم مرغ تولید شود.

او مصرف تخم مرغ تا پایان سال را یک میلیون و 200 هزارتن اعلام کرد و افزود: بنابر آمار توان صادرات 200 هزارتن تخم مرغ را داریم که پیش بینی می شود تا پایان سال با صادرات این میزان حداقل 200 میلیون دلار ارز آوری داشته باشیم.

مرادی خرید حمایتی را ابزاری برای تعدیل قیمت تخم مرغ دانست و گفت: علی رغم آنکه خرید حمایتی از سوی اتحادیه تا حدودی منجر به افزایش قیمت شد، اما هنوز هم با نرخ منطقی فاصله دارد. به عبارت دیگر در 1.5 سال گذشته افزایش قیمت در خصوص کالاهای استراتژیک داشتیم، اما در 18 ماه گذشته تغییری در اصلاح قیمت تخم مرغ نداشتیم و این موضوع زنگ خطری است چراکه تولید بنگاه اقتصادی است و قیمت باید واقعی شود، در غیراین صورت در اوج مصرف کشور به یکباره اتفاقات ناگواری می افتد و لازمه استمرار و پایداری تولید تنها اقتصادی بودن آن است تا همانند سنوات گذشته ناگریز به واردات نباشیم.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن ادامه داد: با توجه به وظایفی که به اتحادیه واگذار شد، امسال اتحادیه بدون حضور دولت خرید تضمینی را انجام داد و اعداد خرید نسبت به قبل بالاتر بود چراکه طبق آمار پشتیبانی امور دام در بازه طولانی حداکثر هزارتن تخم مرغ خرید حمایتی می کرد، درحالیکه اتحادیه 5 برابر این رقم را در مدت زمان کمتر خرید انجام داده است هرچند مشارکت در خرید جزء وظایف پشتیبانی امور دام است و در قانون واگذاری به اتحادیه دستگاه ها موظف به همکاری با اتحادیه هستند.

او گفت: طبق آمار اعلامی مرکز آمار و بانک مرکزی کمترین نوسان قیمت طی 18 ماه اخیر در خصوص تخم مرغ داشتیم که لازمه ادامه روند فعلی تولید و صادرات، واقعی شدن قیمت هاست چراکه امروز از واردکننده تخم مرغ به صادرکننده تبدیل شدیم.

بنابر آمارهای اعلامی پتانسیل صادرات 250 هزارتن تخم مرغ به بازارهای هدف وجود دارد که امسال پیش بینی می شود حداقل صادرات تا پایان سال به 150 تا 160 هزارتن برسد.

صنعت مرغداری با 70 درصد ظرفیت خود کار می‌کند

محمدعلی کمالی سروستانی مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: بنابر آمار در شرایط کنونی با پتانسیل تولید 3 میلیون تن تخم مرغ، رتبه پنجم تا ششم تولید مرغ در دنیا را دارا هستیم.

او با بیان اینکه صنعت مرغداری با 70 درصد ظرفیت خود فعالیت می کند، افزود: با توجه به زیرساخت های صنعت مرغداری امکان افزایش تولید مرغ به 2 میلیون و 400 هزارتن تا 3 میلیون تن وجود دارد که استفاده حداکثری از ظرفیت های اسمی نیازمند داشتن تقاضا و حفظ بازار داخل و ثبات در صادرات است.

کمالی سروستانی سیاست واردات گوشت مرغ امری نادرست دانست و گفت: واردات مرغ در هیچ شرایطی کمک به تولیدکننده و مصرف کننده نداشته است و اکنون ظرفیت کافی برای تامین نیاز داخل و ذخایر استراتژیک به شرط مدیریت تولید و تامین نهاده به میزان کافی وجود دارد. از آنجا که مرغ وارداتی گران تمام می شود که با تخصیص یک سوم این رقم به حمایت از تولید داخل، مشکلی در تامین نیاز نخواهیم داشت.

ظرفیت نصب شده برای تولید 3 میلیون تن مرغ درکشور وجود دارد این در حالی است که 2.2 میلیون تن تولید می شود و اگر این ظرفیت‌ها به چرخه تولید وارد شود، پتانسیل صادرات حداقل 300 تا 350 هزارتن مرغ و ارزآوری حداقل 600 میلیون دلار وجود دارد.

تامین صددرصدی تخم مرغ داخل حداقل از خروج 100 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می کند

حمیدرضا کاشانی رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران میهن گفت: بنابر آمار در سنوات قبل که واردکننده تخم مرغ بودیم، به طور متوسط سالانه 100 میلیون دلار واردات داشتیم، درحالیکه با تامین کل نیاز داخل از طریق واردات رقمی معادل یک میلیارد و 500 میلیون دلار از کشورهای همسیه و حدود 3 میلیارد دلار از بازارهای جهانی باید صرف واردات می شد که خوشبختانه اکنون با تولید در داخل، جلوی خروج ارز گرفته شده است‌.

به گفته او، بنابر آمار در سنوات گذشته 10 تا 30 درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین می شد، درحالیکه اکنون با تولید در داخل نه تنها نیازی به واردات نداریم، بلکه به صادرکننده تخم مرغ تبدیل شدیم که انتظار می رود با حمایت از صنعت این روند استمرار یابد.

کاشانی گفت: با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، نرخ پیشنهادی ما به ازای هرکیلو تخم مرغ درب مرغداری 57 هزار و 500 تومان و مصرف کننده 68 هزارتومان است که به رغم پیگیری های مکرر طی 1.5 سال اخیر نرخ اصلاح نشده، درحالیکه برای پایداری تولید اصلاح قیمت امری ضروری است.

پتانسیل صادرات 100 هزارتن مرغ تا پایان سال وجود دارد

علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گفت: در سنوات گذشته سابقه 70 هزارتن و حتی 180 هزارتن واردات هم داشتیم و از طرفی واردات در مقاطعی انجام می شد که به تولید داخل ضربه می زد و بنده معتقدم هرکیلو واردات مرغ به زیان مصرف کننده و منابع ارزی است.

به گفته او، سال گذشته در 3 ماهه نخست سال به خاطر کمبود تولید، روزانه مرغ گرم وارد می شد، درحالیکه امسال نه تنها کمبود نداریم بلکه صادرکننده هستیم به طوریکه اگر تصمیمات دولت خللی در برنامه ایجاد نکند، ظرفیت صادرات به بازارهای هدف وجود دارد.

ابراهیمی گفت: بنابر آمار از ابتدای سال 18 هزار و 600 تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده و اکنون قابلیت صادرات بیش از 100 هزارتن مرغ در صورت عدم دخالت دولت تا پایان سال وجود دارد.

طی سالیان گذشته بازار با کمبود مرغ و تخم مرغ و صف‌های طولانی خریداران مواجه بود، اما بنابر رویکرد وزارت جهادکشاورزی شرایط تولید یه جایی رسید که بعد از گذشت چندسال، مرغ و تخم مرغ بصورت انبوه صادر شد که انتظار می رود با اتخاذ سیاست های حمایتی روند پایداری تولید و صادرات ادامه یابد.

خبرنگار: آزاده محبی