پنج‌شنبه 26 تیر 1404

اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم

اقتصادنیوزتماس‌های پشت‌پرده، دیپلماسی مستقیم و یک قرارداد چند میلیارد دلاری تسلیحاتی، آمریکا و اروپا را در زمینه مسلح کردن اوکراین هم‌سو کرد.

به گزارش اقتصادنیوز، در یکی از مهم‌ترین تحولات دیپلماتیک ماه‌های اخیر، دونالد ترامپ پس از مشاهده شدت گرفتن حملات روسیه به اوکراین، به شکلی غیرمنتظره با فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، تماس گرفت و از نارضایتی خود نسبت به ولادیمیر پوتین سخن گفت. این تماس که به چرخشی آشکار در مواضع ترامپ انجامید، نتیجه ماه‌ها رایزنی و لابی‌گری فشرده رهبران اروپایی بود که نهایتاً منجر به ازسرگیری فروش تسلیحات آمریکایی به اوکراین شد.

روایت وال‌استریت ژورنال از پشت‌پرده این چرخش، جزئیاتی تازه و کم‌سابقه از گفت‌وگوهای غیررسمی، بده‌بستان‌های سیاسی، و روابط شخصی میان رهبران غربی را فاش می‌کند.

ترامپ تماس گرفت، مرتس شگفت زده شد

بوژان پانچوسکی در وال‌استریت ژورنال می‌نویسد: پس از مشاهده تصاویری از حملات هوایی روسیه به اوکراین در شب 11 ژوئیه، دونالد ترامپ با فردریش مرتس صدراعظم آلمان تلفنی گفت‌وگو کرد. به گفته دو منبع آگاه او در این تماس تلفنی نارضایتی خود را نسبت به تداوم حملات پوتین به همسایه کوچک‌تر روسیه، به گوش مرتس رساند.

خبر مرتبط ترامپ؛ یک «جکسونیست» حامی جنگ است یا یک حامی صلح؟

اقتصادنیوز: اقدامات ترامپ در قبال ایران چندان با گفته‌هایش در مورد سیاست خارجی و آنچه معمولا دنبال می‌کند، مغایرت ندارند. اقدام نظامی ولی محدود و هدفمند در راستای منافع ایالات متحده؛ اغلب با اصطلاح «جکسونیسم» توصیف می‌شود.

مرتس که از این تماس تلفنی شگفت‌زده شده بود به سرعت دریافت که رئیس‌جمهور ایالات متحده صبرش را نسبت به رئیس‌جمهور روسیه از دست داده است.

به گفته منبع آگاه ترامپ در همین تماس تلفنی اعلام کرد که آماده است تا پیشنهاد مرتس را مبنی بر استفاده از منابع مالی آلمان برای خرید سلاح‌های ساخت آمریکا جهت ارسال به اوکراین بپذیرد.

پایان صبر ترامپ در مقابل پوتین؟

آنا کلی سخنگوی کاخ سفید گفته ترامپ نارضایتی خود از پوتین را هم به صورت علنی و هم در خلوت ابراز کرده است. او می‌خواهد کشتار متوقف شود و این جنگ وحشیانه پایان یابد. به همین دلیل است که در حال فروش سلاح‌های ساخت آمریکا به اعضای ناتو است.

روز دوشنبه این هفته، ترامپ برای پوتین یک ضرب‌الاجل 50 روزه تعیین کرد تا مذاکرات واقعی را با اوکراین آغاز کند. او همزمان یک بسته کمک تسلیحاتی بزرگ برای اوکراین در نظر گرفت که قرار است هزینه آن توسط کشورهای عضو ناتو پرداخت شود و هشدار داد که در صورت عدم حرکت روسیه به سوی پایان جنگ، تحریم‌های اقتصادی بیشتری علیه مسکو اعمال می‌کند.

تلاشی که نتیجه داد

اقدامات اخیر ترامپ علیه پوتین، در ادامه تلاش‌های چند ماهه رهبران اروپایی صورت گرفت. این رهبران معتقد بودند که رئیس‌جمهور روسیه تمایلی به مذاکره ندارد و به دنبال تصرف مناطق بیشتر در اوکراین است، و تلاش داشتند ترامپ را متقاعد کنند تا کی‌یف را مسلح کند و بر پوتین برای ورود به مذاکرات واقعی فشار وارد آورد.

کشورهایی چون آلمان، فرانسه و انگلیس سطح تعاملات خود را با ایالات متحده افزایش دادند و سیاستمداران ارشد از طریق کانال‌های محرمانه با مقامات کلیدی دولت ترامپ ارتباط برقرار کردند.

فریدریش مرتس و دونالد ترامپ در اجلاس ناتو که در ژوئن برگزار شد، گفت‌وگو کردند.

طبق اظهارات مقامات فنلاندی الکساندر استاب رئیس‌جمهور این کشور در یک مسابقه گلف در فلوریدا با ترامپ رابطه‌ای دوستانه برقرار کرد. مرتس هم در تاریخ پنجم ژوئن به کاخ سفید رفت و پس از آن تقریبا هر هفته با ترامپ صحبت کرد.

همراهی اروپا با خواسته های ترامپ

مارک روت دبیرکل ناتو پیام‌هایی محبت‌آمیز برای ترامپ ارسال کرد و بعدها او را بابا خطاب کرد و همزمان از نارضایتی ترامپ نسبت به اسرائیل و ایران و تلاش برای برقراری آتش‌بس میان آن‌ها حمایت کرد.

در اجلاس ناتو که 25 ژوئن در هلند برگزار شد، کشورهای عضو توافق کردند که پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی کنند که خواسته قدیمی ترامپ هم بود. در ماه‌های پیش از آن، رهبران اروپایی ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین را متقاعد کرده بودند که مستقیما با ترامپ وارد تعامل شود و بدون قید و شرط به مذاکره با پوتین بنشیند.

پشت صحنه تلاش مقامات اروپایی برای نزدیک شدن به ترامپ

در پشت صحنه، مقامات اروپایی ارتباطات خود را با اعضای کابینه آمریکا که نسبت به اوکراین همدل‌تر بودند، از جمله وزیر خزانه‌داری اسکات بسنت، وزیر امور خارجه مارکو روبیو و مجموعه‌ای از قانون‌گذاران جمهوری‌خواه حامی اوکراین تقویت کردند.

به گفته مقامات آلمانی، لارس کلینگبیل معاون صدراعظم آلمان با بسنت دیدار کرد. در این دیدار بسنت گفت که تلاش خواهد کرد ترامپ را در زمینه تحریم‌ها و ارسال تسلیحات متقاعد کند. همچنین یوهان وادفول وزیر خارجه آلمان با مارکو روبیو وارد گفتگو شد.

مرتس روز سه‌شنبه این هفته گفت: اکنون ایالات متحده و اروپا در یک جبهه قرار دارند. اقدام به فروش سلاح از سوی آمریکا به کی‌یف، به اوکراین برای دفاع از خود در برابر بمباران وحشتناک روسیه کمک خواهد کرد. تنها از این طریق فشار بر مسکو افزایش پیدا خواهد کرد تا سرانجام آنها را متقاعد کند که پای میز مذاکره بیایند.

در یکی از حملات موشکی روسیه به ساختمانی مسکونی در کی‌یف در ماه ژوئن، دست‌کم 14 نفر کشته شدند. در شهر سومی نیز حمله‌ای مشابه به ساختمان‌ها خسارت زد.

ترامپ روز سه‌شنبه گفت که ایالات متحده برنامه‌ای برای ارائه موشک‌های دوربرد به اوکراین در قالب طرح جدید کمک نظامی ندارد و به کی‌یف هشدار داد که از هدف‌گیری مسکو خودداری کند. او در سخنرانی که در کاخ سفید انجام داد، همچنان میان اعمال فشار بر روسیه و اوکراین نوسان نشان داد.

اوایل این ماه، ترامپ به زلنسکی پیشنهاد کرده بود که جنگ را به داخل خاک روسیه بکشاند و پرسیده بود که آیا کی‌یف توان هدف قرار دادن مسکو و سن‌پترزبورگ را دارد یا نه.

کارولین لویت سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، روز سه‌شنبه تفسیر متفاوتی از تماس چهار ژوئیه میان این دو رهبر ارائه داد و گفت: ترامپ فقط سؤال می‌پرسید، نه اینکه مشوق ادامه کشتار باشد.

مرتس رگ خواب ترامپ را بلد است

به گفته مشاوران مرتس، این رهبر آلمان که ثروت خود را در بخش خصوصی به دست آورده و سابقه خلبانی دارد، توانسته ارتباط بهتری نسبت به رهبران پیشین آلمان با ترامپ برقرار کند. عامل کلیدی، توانایی او در ارائه وعده‌هایی بزرگ در زمینه تأمین مالی سلاح‌های آمریکایی، آن هم پس از اصلاح قانون اساسی آلمان که امکان استقراض تقریباً نامحدود را فراهم کرد بود. کاری که دولت‌های قبلی از انجام آن ناتوان بودند.

نیکولا لانگه مقام پیشین وزارت دفاع آلمان معتقد است: مرتس رویکرد درست را پیدا کرد، و حالا می‌تواند مستقیما با ترامپ از طریق موبایل صحبت کند. او می‌گوید: بر خلاف افرادی مثل مکرون، مرتس واقعاً می‌تواند وعده‌هایش را عملی کند.

دو تن از مشاوران مرتس گفتند بزرگ‌ترین موفقیتشان زمانی بود که ترامپ از موضع بی‌طرفانه میان کی‌یف و مسکو عقب‌نشینی کرد و صراحتا روسیه را مهاجم خواند، و سپس با از سرگیری ارسال تسلیحات موافقت کرد. ترامپ در جلسه‌ای با مارک روت در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: حرف زدن کافی نیست. باید عمل کرد. باید نتیجه گرفت.

ماجرای فروش پاتریوت به اوکراین

حدود دو هفته پیش، پنتاگون اعلام کرده بود که ارسال سامانه‌های دفاع هوایی پاتریوت و سایر تسلیحات دقیق به اوکراین را متوقف خواهد کرد. پس از شنیدن این خبر، مرتس خواستار تماس با ترامپ شد. این تماس در سوم ژوئیه برقرار شد و ترامپ از دفتر بیضی و با حضور وزیر دفاع با مرتس تماس گرفت.

مرتس در این مکالمه گفت: تماس گرفتم تا روز استقلال را تبریک بگویم و یک پیشنهاد ارائه کنم. پیشنهاد او این بود: حالا که آمریکا صادرات آن‌ها را متوقف کرده است، آلمان حاضر است دو سامانه پاتریوت برای اوکراین بخرد.

ترامپ ظاهرا از تصمیم پنتاگون برای توقف ارسال این تسلیحات بی‌اطلاع بود. او خطاب به وزیر دفاع پرسید: «پیت، جریان چیه؟»

روز جمعه، پس از مشاهده تصاویر دلخراش جدیدی از اوکراین، ترامپ در تماس ناگهانی با مرتس پیشنهاد فروش نه فقط دو، بلکه پنج سامانه پاتریوت را ارائه داد. مرتس بلافاصله موافقت کرد. هرچند قرار است برای تأمین مالی آن با سایر رهبران اروپایی مذاکره کند.

آلمان احتمالا دو سامانه از سامانه‌های پاتریوت خود را به اوکراین خواهد داد و جایگزین آن‌ها را از آمریکا با هزینه‌ای حدود 2 میلیارد دلار خریداری می‌کند. نروژ نیز یکی از این سامانه‌ها را خریداری خواهد کرد. روت از کانادا، دانمارک و فنلاند نیز به‌عنوان دیگر مشارکت‌کنندگان بالقوه یاد کرد.

بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان، در جریان سفرش به آمریکا در روز دوشنبه گفت: یک چیز روشن است، و این هم فراخوانی به سایر اعضای اروپایی ناتو است: همه ما اکنون باید کیف پول‌هایمان را باز کنیم.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم 2
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم 3
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم 4
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم 5
اروپا؛ ترامپ و پوتین را از یکدیگر جدا کرد؟/ همه باید کیف پول هایمان را باز کنیم 6