شنبه 29 دی 1403

اروپا دیگر مقصد ایده‌آل شرکت‌ها نیست

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
اروپا دیگر مقصد ایده‌آل شرکت‌ها نیست
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از راشاتودی، خبرگزاری آلمانی د. پ. آ با استناد به پیش‌نویس گزارش اقتصادی کمیسیون اروپا هشدار داد که جذابیت اتحادیه اروپا برای کسب‌وکارها کاهش یافته است و بسیاری از شرکت‌ها تصمیم به انتقال فعالیت‌های خود به دیگر مناطق گرفته‌اند.

بر اساس این پیش‌نویس، در حال حاضر تنها چهار شرکت از 50 شرکت بزرگ فناوری جهان در اتحادیه اروپا مستقر هستند.

این گزارش که قرار است هفته آینده به‌طور رسمی منتشر شود، تأکید می‌کند: جذابیت اروپا به‌عنوان مکانی برای کسب‌وکار در حال کاهش است.

همچنین در آن بیان شده است که بین سال‌های 2008 تا 2021، تقریباً یک‌سوم استارت‌آپ‌های به‌اصطلاح تک‌شاخ (Unicorn) که در اتحادیه اروپا تأسیس شده‌اند، دفاتر مرکزی خود را عمدتاً به آمریکا منتقل کرده‌اند.

استارت‌آپ‌های تک‌شاخ به شرکت‌های خصوصی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار گفته می‌شود که معمولاً در حوزه فناوری فعالیت دارند و به سرعت سرمایه‌گذاری‌های زیادی را جذب می‌کنند. این شرکت‌ها با پیشرفت‌های فناورانه، استانداردهای جدیدی را در صنایع ایجاد کرده و تأثیرات مثبتی بر اقتصاد کلان دارند.

برخی از معروف‌ترین استارت‌آپ‌های تک‌شاخ که در اروپا تأسیس شده و بعدها دفاتر مرکزی خود را به آمریکا انتقال داده‌اند شامل شرکت فناوری مالی سوئدی کلارنا Klarna، شرکت رومانیایی یوآی‌پت UiPath که در حوزه فرآیندهای رباتیک فعال است و همچنین سرویس پخش موسیقی اسپاتیفای Spotify می‌شود.

این پیش‌نویس به قیمت‌های ساختاری بالای انرژی در اروپا اشاره می‌کند که به‌طور کلی دو تا سه برابر آمریکا است و این مسئله را یکی از ضعف‌های اصلی در رقابت اقتصادی اتحادیه اروپا می‌داند.

بوروکراسی بالا نیز به‌عنوان مشکل دیگری مطرح شده که باعث افزایش هزینه‌ها، پیچیده‌تر شدن فرآیندهای تأسیس و مدیریت کسب‌وکارها و کاهش توان نوآوری و گسترش سریع آن‌ها می‌شود.

علاوه بر این، در این گزارش اشاره شده است که بهره‌وری در اتحادیه اروپا، یعنی میزان ارزش افزوده‌ای که از یک ساعت کار به دست می‌آید، رو به کاهش است و بسیار عقب‌تر از آمریکا قرار دارد. همچنین، کمبود نیروی کار ماهر در این منطقه مانع از تحقق ظرفیت کامل بازار داخلی اروپا شده است.

مارکوس فربر، نماینده پارلمان اروپا، در واکنش به این گزارش، آن را یک "فراخوان برای اقدام" به سیاست‌گذاران اتحادیه اروپا دانست و بر ضرورت اجرای اصلاحات ساختاری تأکید کرد.

وی گفت: این گزارش نشان می‌دهد که مسئله رقابت‌پذیری باید به یکی از موضوعات مرکزی در کار کمیسیون اروپا تبدیل شود. خطر از دست دادن میزان قابل‌توجهی از رفاه اقتصادی وجود دارد.

در ماه نوامبر، ماریو دراگی، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا، نیز هشدار داد که اتحادیه اروپا فوراً نیازمند یک بازبینی اقتصادی بزرگ برای بازگرداندن رقابت‌پذیری و جلوگیری از کاهش بیشتر رشد اقتصاد است.

وی بر نیاز به سرمایه‌گذاری گسترده در زمینه نوآوری تأکید کرد و برآورد کرد که تا 800 میلیارد یورو (820 میلیارد دلار) در سال، یا حدود 5 درصد تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا، ممکن است برای این کار نیاز باشد.

بر اساس گزارش د. پ. آ، کمیسیون اتحادیه اروپا قرار است در اواخر ماه فوریه، پیشنهاد قانونی را برای مقابله با چالش‌های اقتصادی کنونی ارائه دهد.