شنبه 21 تیر 1404

ازدحام در مرز شرق؛ بحران ترانزیت و مهاجرت در دوغارون (

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
ازدحام در مرز شرق؛ بحران ترانزیت و مهاجرت در دوغارون (

دنیای اقتصاد: با افزایش موج خروج اتباع افغانستانی از ایران، پایانه‌های مرزی شرقی کشور به‌ویژه دوغارون با ازدحام شدید و صف‌های طولانی مواجه شده‌اند؛ شرایطی که خدمت‌رسانی به مهاجران و کامیون‌داران حامل بارهای ترانزیتی را به‌شدت دشوار کرده است.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ با افزایش موج خروج اتباع افغانستانی از ایران، پایانه‌های مرزی شرقی کشور به‌ویژه دوغارون با ازدحام شدید و صف‌های طولانی مواجه شده‌اند؛ شرایطی که خدمت‌رسانی به مهاجران و کامیون‌داران حامل بارهای ترانزیتی را به‌شدت دشوار کرده است.

در پایانه دوغارون، که یکی از مهم‌ترین گلوگاه‌های مرزی کشور در استان خراسان رضوی محسوب می‌شود، صف انتظار کامیون‌ها گاهی به بیش از 10 روز می‌رسد. مهاجرانی که قصد بازگشت به افغانستان را دارند نیز با مشکلات مشابهی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.

کارشناسان معتقدند اگر «طرح جامع توسعه پایانه دوغارون» پیش‌تر به‌طور کامل اجرا شده بود، اکنون تا این حد شاهد اختلال در تردد کالا و مسافر نبودیم.

پایانه‌های مرزی شرق کشور، از جمله دوغارون و پل ابریشم، نقش کلیدی در ترانزیت جاده‌ای ایران با آسیای مرکزی دارند و این روزها به دلیل تمرکز بالای جمعیت مهاجر و ترافیک سنگین حمل‌ونقل، تحت فشار مضاعفی قرار گرفته‌اند.

تنها در سال گذشته، بیش از 435هزار تردد ناوگان جاده‌ای از چهار پایانه مرزی استان خراسان رضوی ثبت شده که حدود 6.5 میلیون تن کالا را جابه‌جا کرده‌اند.

در همین مدت، 136هزار دستگاه کامیون نزدیک به 2.8 میلیون تن کالا را از پایانه‌های دوغارون، سرخس و لطف‌آباد خارج کرده‌اند و همچنین 45هزار کامیون، حامل 1.1میلیون تن کالا، از این مرزها وارد کشور شده‌اند.

از سوی دیگر، در استان سیستان و بلوچستان نیز تنها در سه‌ماهه نخست امسال، بیش از 307هزار تن کالا از طریق 12هزار کامیون ترانزیت شده است.

دوغارون به‌عنوان مهم‌ترین مسیر زمینی ترانزیت کالا و مهاجران به افغانستان، به تنهایی نقش حیاتی در صادرات و جابه‌جایی مسافر ایفا می‌کند.

از ابتدای سال جاری، بیش از 717هزار تبعه افغانستانی از ایران خارج شده‌اند که 380هزار نفر از آن‌ها تنها از پایانه دوغارون عبور کرده‌اند. این گذرگاه مرزی 30هکتاری، در فاصله 18 کیلومتری تایباد و 220 کیلومتری مشهد، اکنون با چالش‌های سنگینی مواجه است؛ چالش‌هایی که توسعه‌نیافتگی زیرساختی و افزایش بی‌سابقه فشار مهاجرت و بار ترانزیتی، آن را به مرز بحران رسانده است.

مشروح گزارش را اینجا بخوانید.