یک‌شنبه 4 آذر 1403

از افزایش پنج برابری تخت های بیمارستانی تا استفاده از آب سنگین در حوزه های درمانی، هسته ای و تحقیقاتی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از افزایش پنج برابری تخت های بیمارستانی تا استفاده از آب سنگین در حوزه های درمانی، هسته ای و تحقیقاتی

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و توجه هر چه بیشتر به پیشرفت درون زا و با اتکاء به نیروهای داخلی پروژه های عظیمی در سطح استان مرکزی ایجاد شده است که علاوه بر ایجاد اشتغال برای جوانان، توسعه و پیشرفت را برای کشور به ارمغان آورده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ پیشرفت و توسعه، مهم ترین دغدغه دولت ها و حکومت ها در دوران معاصر است. در ایران رژیم پهلوی پس از دولت قاجار، مسیر منحرفی را برای توسعه ایران برگزید. علت اصلی ناکامی توسعه در عصر پهلوی، توجه و تأکید بر جنبه ها و الگوهای توسعه برون زا بود، الگویی که اگرچه برای مدتی رشد اقتصادی را ایجاد کرد، ولی سرانجام چنان درگیر فساد و بی عدالتی شد که از جمله عوامل بروز انقلاب اسلامی شد. درحالی که پیشرفت متکی به الگوی پیشرفت درون زا قادر است ایران را به جایگاه شایسته و بایسته خود رهنمون سازد.

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و توجه هر چه بیشتر به پیشرفت درون زا، مسیر توسعه در کشور جان دوباره ای به خود گرفت و با ساخت صنایع مختلف که تا پیش از این حتی در تفکر دولتمردان دوران پهلوی هم میسر نبود، ایران اسلامی مسیر توسعه و ترقی را در پیش گرفت تا جایی که در طول سال های گذشته در چندین نوبت سازمان های بین المللی به جایگاه برتر علمی ایران در منطقه و جهان اذعان کرده اند و این نتیجه‌ی چیزی نیست جز اتکاء به توان و نیروی درون کشور است.

در همین راستا استان مرکزی با اتکاء به نیروهای داخلی پروژه های عظیمی را در سطح استان ایجاد کرد تا علاوه بر ایجاد اشتغال برای جوانان، توسعه و پیشرفت را برای کشور به ارمغان بیاورد.

مجتمع آب سنگین خنداب

تأسیسات آب سنگین اراک معروف به IR-40 یکی از تأسیسات بزرگ هسته‌ای کشور ایران است که در 75 کیلومتری شمال غرب اراک قرار دارد. در این منطقه فعالیت های هسته ای صلح آمیز و تولید آب سنگین ایران فعال است.

نخستین تلاش برای تهیه آب سنگین در ایران در سال 1363 به‌طور آزمایشگاهی و با استفاده از روش الکترولیز انجام شد، اما تلاش‌ها در این زمینه نتیجه‌ای در برنداشت. پس از فراغت سازمان انرژی اتمی از پروژه‌های نیمه صنعتی افزایش غلظت و تبدیل اورانیوم بین سال‌های 1370 تا 1377، پیشنهاد اجرای یک پروژه صنعتی آب سنگین به سازمان ارائه و پس از مدتی با ابلاغ شورای معاونان سازمان انرژی اتمی اجرای این طرح آغاز شد؛ اما با توجه به محدودیت‌ها در کسب اطلاعات علمی و فنی از کشور‌های خارجی و جذب نشدن نیرو‌های حرفه‌ای این پروژه تا سال 1377 به تعویق افتاد.

در این سال‌ها علاوه بر تهیه دانش فنی، طراحی‌های پایه، مقدماتی، شروع طراحی تفصیلی، مطالعات و عملیات مکان‌یابی انجام شد و در این میان سایت اراک انتخاب شد.

کار ساخت مجتمع از سال 1377 آغاز و تمامی مراحل طراحی و اجرای آن توسط متخصصان ایرانی انجام شد و نهایتا این نیروگاه در سال 1385 به بهره برداری رسید که شامل یک نیروگاه 40 مگاواتی و رآکتور تحقیقاتی است.

استفاده از آب سنگین خنداب در حوزه های درمانی، هسته ای و تحقیقاتی

رآکتور تحقیقاتی آب سنگین مدرن شده خنداب استان مرکزی با هدف کسب تجربه و دانش فنی در طراحی و ساخت رآکتورهای اتمی، تربیت نیروی انسانی متخصص و ایجاد امکانات تحقیق و توسعه در زمینه‌های فیزیک نوترون، ترموهیدرولیک، درمان و تولید رادیو ایزوتوپ در جهت مصارف پزشکی (پیشگیری از سرطان)، زیست‌شناسی، فیزیک، صنعتی و کشاورزی طراحی و ساخته شده است. همچنین از آن به عنوان ماده خنک‌کننده برای نیروگاه‌های هسته‌ای و تولید رادیودارو استفاده می‌شود.

کاربرد اصلی آب سنگین استفاده از آن در راکتورهایی است که با سوخت اورانیوم با غنای طبیعی کار می‌کنند و به راکتورهای آب سنگین شهرت دارند. خواص ممتاز آب سنگین در کند کردن سرعت نوترون‌ها و کم بودن میزان جذب این ذرات منجر به افزایش بازده راکتورهای هسته‌ای شده و استفاده از اورانیوم طبیعی را در این راکتورها امکان پذیر می‌سازد.

با در اختیار داشتن آب سنگین نیاز به انجام فرایند غنی سازی اورانیوم جهت تولید سوخت هسته‌ای راکتورها مرتفع می‌شود. در واقع کشورهای دارای تکنولوژی غنی‌سازی و تولید آب سنگین از هر دو نوع راکتورهای قدرت و تحقیقاتی آب سبک و یا آب سنگین برای مقاصد تحقیقاتی و یا تولید برق می‌توانند استفاده کنند.

ظرفیت تولید این مجتمع در ابتدا 14 الی 16 تن در سال طراحی شده بود که با اعمال بهینه‌سازی و در نظر گرفتن تمهیداتی در طراحی و بدون اضافه نمودن تجهیزات جدید ظرفیت فعلی تولید در مجتمع به 20 تن در سال افزایش یافته است.

سد کمال صالح

مقایسه آمار مربوط به ساخت سدهای بزرگ در ایران به عنوان یکی از صنایع استراتژیک قبل و بعد از انقلاب اسلامی بسیار قابل توجه است. تا قبل از انقلاب اسلامی، مجموعا 19 سد مخزنی در کشور بهره‌برداری می‌شد که این میزان پس از انقلاب اسلامی و در چهل سالگی آن به تعداد 172 سد مخزنی افزایش یافته است که این باعث افزایش 4 برابری حجم مخازن سد های کشور شده است. همین امر باعث شد تا ایران سومین کشور برتر سدسازی در دنیا لقب گیرد.

در استان مرکزی مجموعا 20 سد در حال بهره برداری است که سد کمال صالح از بزرگترین و اصلی ترین آن ها محسوب می شود. مطالعات این سد از سال 1372 آغاز شد و در نهایت نتایج بررسی ها نشان داد که به لحاظ فنی و اقتصادی مناسب ترین منبع تامین و انتقال آب به اراک محل تلاقی رودخانه های بزرگ و قلعه نو می باشد که خود این 2 رودخانه در اصل از سه شاخه رود بزرگ دز بشمار می آید.

عملیات این سد از سال 1382 آغاز و در 29 اردیبهشت 1390 پس از 8 سال افتتاح شد. این سد از نوع سنگریزه ای و دارای هسته رسی بوده و عرض تاج آن 12 متر، ارتفاع آن 76 متر از پی و حجم کل مخزن آن بیش از 110 میلیون مترمکعب برآورد می‌شود.

سد کمال صالح در شهرستان شازند قرار دارد که به لحاظ بارندگی سالانه، یکی از مناطق پر بارش استان مرکزی محسوب می‌شود. همچنین از سدهای بزرگ انتقالی بین حوزه‌ای کشور به شمار می‌آید که آب را از ارتفاع 400 متری به پایین منتقل می‌کند.

تامین بیش از 60 درصد آب شرب اراک

این سد منبع اصلی تامین آب شرب اراک است که در حال حاضر بیش از 60 درصد نیاز شهر اراک را تامین می‌کند و به واسطه مشارکت پالایشگاه شازند در ساخت سد، درصد بسیار ناچیزی از آب آن به این صنعت اختصاص می‌یابد. با ساخت این سد از مجموع 56 حلقه چاه تأمین آب شهر اراک 35 حلقه از مدار خارج شد.

مهم‌ترین مزیت استفاده از آب‌های بدست‌آمده از سد کمال صالح در مقابل آب‌های استحصال‌شده از چاه‌های اطراف شهر؛ نبود نیترات مضر در آب مصرفی و وجود املاح استاندارد در این آب می‌باشد.

92 درصد از حجم آب مصرفی استان مرکزی در بخش کشاورزی، سه و نیم درصد در بخش صنعت و بقیه در بخش آشامیدنی مصرف می شود که سد کمال صالح سهم زیادی از تامین آن را بر عهده دارد.

بهداشت و درمان

در بخش بهداشت و درمان نیز استان مرکزی پیشرفت قابل چشمگیری داشته به طوری که پیش از وقوع انقلاب در کل استان مرکزی 400 تخت بیمارستانی داشتیم ولی امروز به برکت انقلاب اسلامی بیش از 2200 تخت در سطح استان وجود دارد که افزایش بیش از 5 برابری در این حوزه کاملا چشمگیر است.

افزایش تعداد بیمارستان ها در استان از 6 به 21 یکی از خدماتی است که در دوران انقلاب اسلامی صورت گرفته به طوری که در تمامی شهرهای استان حداقل یک بیمارستان و در اراک 8 بیمارستان وجود دارد.

افزایش 7 برابری پزشکان در سطح استان

افزایش تعداد پزشکان و پرورش افرادی متخصص در حوزه های بهداشت و درمان از دیگر خدماتی است که به لطف انقلاب صورت گرفته است به طوری که تعداد پزشکان از حدود 300 نفر در قبل از انقلاب (که اکثرشان را پزشکان خارجی تشکیل می دادند)، به بیش از 2هزار نفر افزایش یافته که از این بین 300 نفر متخصص و 50 نفر نیز دارای مدرک فوق تخصص بوده و در استان مرکزی به خدمت رسانی و مداوای بیماران می پردازند.

در بخش فوریت های پزشکی نیز پیشرفت های قابل توجهی در مقایسه با پیش از انقلاب داشته ایم. قبل از انقلاب کمتر از 20 آمبولانس غیر مجهز در کل استان مرکزی وجود داشت که این تعداد امروزه به بیش از 100 آمبولانس ارتقا پیدا کرده است. همچنین بیش از 50 مرکز فوریت پزشکی در سطح جاده های استان، حدود 30 مرکز در شهرهای استان و حدود 80 مرکز در کل استان به صورت شبانه روزی به ارائه خدمات مشغولند.

اراک قطب درمان بیماران سرطانی غرب کشور

همچنین در زمینه درمان بیماران سرطانی با ساخت بیمارستان آیت الله خوانساری به ظرفیت 164 تخت بیمارستانی، خدمت بی نظیری به این بیماران هم در سطح استان هم در سطح کشور ارائه می شود تا جایی که این بیمارستان به قطب درمان بیماران سرطانی غرب کشور لقب گرفت.

این‌ها تنها بخشی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در استان مرکزی است که کشور را در بسیاری از محصولات به خودکفایی رسانده است و دست بیگانگان را در کشور کوتاه کرده، گرچه دشمنان تاب‌وتوان دیدن این‌همه موفقیت و پیشرفت را ندارند اما انقلاب اسلامی به رهبری امام (ره) و در ادامه با رهبری مقام معظم رهبری در مسیر ترسیم‌شده به راه خود ادامه می‌دهد و روزبه‌روز بر سکوهای موفقیت می‌ایستد.

انتهای پیام /